Beantwoord

Wie heeft tips voor energie besparen bij badkamerrenovatie


  • Actieve deelnemer
  • 7 reacties
Wij gaan onze badkamer en toilet renoveren - we hebben stadsverwarming en centrale mechanische ventilatie. Wie heeft tips om dit zo energie vriendelijk te doen?
icon

Beste antwoord door HenkDaalder 22 July 2019, 12:36

Bekijk origineel

23 reacties

Reputatie 6
Badge
Zou je misschien nog specifieker kunnen zijn?

Waarom ga je renoveren; een renovatie zelf kost ook een hoop materiaal en energie. ?
Welke problemen probeer je op te lossen ?
Hoe kom je nu aan je hete tapwater ? Gaat het om een bad of alleen een douche ?
Heb je een warmteterugwinning op de ventilatie ?
Welk warmteafgifte systeem is er op de stadsverwarming aangesloten ?
Reputatie 4
Badge +1
Zo te lezen woon je in een appartement.
Dan zou je de regen die op het dak valt, apart kunnen verzamelen en dat water voor de WC kunnen gebruiken.
Dus eerst uitzoeken waar die regen weg stroomt, en of er daar een opslag vat is te plaatsen.
Dan s het de vraag welk tracé de regenwater leiding moet volgen om bij jullie te komen
Meestal zijn er leiding kokers, zijn die toegankelijk?

Als dat zo is, kun je ook een zonneboiler op het dak zetten, daar daar moet leidingwater naar toe en komt heet water vandaan. Afhankelijk van de afstand moety je dan wel wachten op het boiler water, voordat dat door de leiding bij je badkamer arriveert. Maar een zonneboiler gaat lang mee.

Met stadsverwarming is er helaas niet veel eer te behalen aan de verwarming, ook al bezuinig je op de hoeveelheid warmt, het blijft een dure vorm van warmtevoorziening.
Maar jullie situatie kan anders zijn
Een logische verbetering is een warmtepomp in de centrale afzuiging. Daar verdwijnt jullie warmte.
Vang die af met een warmtepomp en voedt er bijvoorbeeld een eigen warm water boiler mee (kost wel ruimte in het appartement)

En afhankelijk van hoe jullie stadsverwarming is te omzeilen, kan die warmte vervangen worden door de warmte uit jullie centrale afzuiging warmte pomp. Maar meestal is dat dan warmte van 30 a 50 graden,
Waarschijnlijk is jullie stadsverwarming veel heter en daarmee ook jullie CV water.
Die temperaturen moet je weten
  • Hoe heet is jullie CV water?
  • de aanvoer temperatuur en de lage afvoer temperatuur
  • welke temperatuur levert een ventilatie lucht warmte pomp af?
  • Als het water van de centrale afzuiging warmtepomp, hoger is, dan kan jullie retour CV water eerst door de warmtepomp, zodat de warmtemeter veel minder warmte afname meet.
Deze ventilatie warmtepomp levert een warmte vermogen van 1,6 kW. (geen idee of dat 24 uur per dag is)
https://www.nibe.eu/nl-nl/producten/warmtepompen/ventilatielucht-water-warmtepompen/NIBE-Savent-_-1200

De stadsverwarming levert dan de rest, als de temperatuur van jullie retour CV water niet te hoog is.
Is dat wel zo, dan moet deze ventilatie warmtepomp anders gebruikt worden
Dank voor de uitgebreide reacties, en goed dat jullie doorvragen: het betreft een ruim rijtjeshuis op Z-O met schuin dak, A/B energielabel, met 8 zonnepanelen, kleingebruiker electriciteit (nu 4 e p mnd, met flinke jaarlijkse teruggave); stadsverwarming gebruikerskosten zijn duur, gebruik laag. Warmteafgifte via radiatoren in elke ruimte, deels niet in gebruik; 2 afvoerpijpen uit dakgoot;
Ingrijpende energiemaatregelen zijn afgeraden vanwege kleingebruik, warmtepomp zou niet rendabel zijn.
Reden renovatie: vocht/schimmel problemen badkamer, defect bad (20 jaar oud, nodig ivm zorgsituatie aan huis) en lekkage van badafvoerpijp 1e verdieping naar bg toilet. Dus: douchen in bad, vernieuwen bad/sanitair, herstel afvoeraansluitingen, grote badkamertegel gebruiken.
Er is geen warmteterugwinning op de ventilatie, temperaturen toe- en afvoer ga ik nog na!🙂
Reputatie 4
Badge +1
Om van stadsverwarming af te komen is een warmtepomp al snel rendabel
De volgende vraag is, of en hoe je van de stadverwarming af kunt komen?
Soms zit het contract aan het huis vast, en zijn er hoge afsluitingskosten, soms niet, dat hangt af van wat er in het contract staat

Bij een label a/b woning moet een warmtepomp "kunnen"
Hoeveel GJ per jaar zou het verbruik kunnen zijn?

En bij schimmel in de badkamer moet je toch ijken of de afzuing daar wel werkt?
Als de badkamer deur dicht is, blokkeert dat dan niet de circulatie?
Wellicht dat een kier van 1 cm onder de badkamerdeur helpt.

Je kunt dit onderzoeken met een hygrometer in de badkamer. Hoe lang blijft het vochtig na het douchen?
En schimmel kan ook komen omdat de buitenmuur in de badkamer niet goed is geisoleerd
De huidige AGPO stadsverwarmingsunit is van 2005, in eigen bezit - geschatte levensduur 15 tot 20 jaar, dus kan theoretisch nog 5 jaar mee; bij definitieve afschrijving van de huidige unit moet een unit gehuurd worden (15 e p/mnd). Gebruik 31GJ / jaar. Afsluiten kan wel, deels of geheel - kosten afsluiten geheel = 500 e eenmalig. Evt kan aansluiting vanuit zonnepanelen (2013) deel warm water voorziening overnemen, daartoe moet installatie aangepast.
Ter aanvulling: er is een rooster in de badkamerdeur ter hoogte van ca 35cm, afmeting van circa 8x30 cm; de kwaliteit van de isolatie van de buitenmuur is onbekend (woning uit 1990), mogelijk bij renovatie te verbeteren! Er is geopperd om de ventilatie van de badkamer los te maken van de centrale ventilatie, en bij badkamergebruik extra te laten ventileren; onduidelijk is wat het effect is van deze (extra) ventilatie
Reputatie 4
Badge +1
Ik gok dat de badkamer maar een klein deel van de afzuig lucht doet, er hoort ergens een ventiel in, zodat de badkamer extra hard afgezogen wordt, als dat nodig is, en elders tijdelijk minder.
Dat kan ook vocht gestuurd
Er komt dan een sensor in de badkamer die die klep aanstuurt.
Maar die klep kun ej ook met een knopje aansturen

Het gaat er om dat de badkamer na gebruik voldoende snel opdroogt
Super, dat nemen we mee!
Reputatie 6
Badge
Nog een paar aanvullingen/kanttekeningen bij de eerder gegeven reacties.

Ik zou me concentreren op de ventilatie en het beperken van de warmteverliezen en proberen zo min mogelijk warmte van de stadsverwarming af nemen.
De zonneboiler suggestie zou ik zeker overwegen, als er tenminste nog bruikbaar dak over is. Met een boiler op zolder onder het dak zou ik me over leiding lengte naar de badkamer niet zo veel zorgen maken. Met deze buffer moet de heet water afname van de stadsverwarming aanzienlijk lager kunnen worden. Hiervoor is ook subsidie beschikbaar
Ik zou voor het hete tapwater in de keuken, als er werkelijk een elektra overschot is, ook nog eens een kosten vergelijking maken met een close in boiler onder het aanrecht

De herstelwerkzaamheden in de badkamer maken het wellicht mogelijk een heel simpele vorm van vloer verwarming aan te brengen. Je kunt in de retourleiding van de radiator een flexibele koperen mantelbuis opnemen en die in de vloer infrezen voordat de nieuwe tegel vloer gelegd wordt. Behalve een behaaglijke vloer aan de blote voeten wordt je vloer ook veel sneller droog en ben je met een goede ventilatie heel snel je vocht uit de badkamer kwijt.

Gezien de bestaande vocht problemen lijkt een verbetering van de bestaande ventilatie geen overbodige luxe. Het zou zo maar kunnen dat het ventilatie kanaal ook doorloopt naar de bg en aansluit op toilet en wellicht ook de keuken. In dat geval is het misschien technisch haalbaar de mechanische ventilatie om te bouwen cq uit te breiden naar een balans ventilatie met WTW. Mits goed afgesteld heb je dan iets waar niets meer aan geregeld hoeft worden en je houdt al je warmte mooi binnen.

Regenwater toepassen lijkt me niet echte “energiewinst” op te leveren en zal ook financieel niet veel opleveren.
Bedankt, ook mooie tips! op het dak is geen plaats, wel op de vliering - hier hangt ook de omvormer van de zonnepanelen, op de betonnen zijmuur. We gaan kijken voor de subsidieregeling.
Ook de vloerverwarming in badkamer is handige tip! Ja, het ventilatiekanaal loopt van 2e verdieping - door nokverhoging - tot bg. Op bg is al vloerverwarming.
We hebben een goede badkamerspecialist een offerte laten opstellen, wie moet/kan hij voor bovenstaande (extra) inschakelen?
Gister hebben we met stadsverwarming gesproken, zij gaan op onderdelen experimenteren met alternatieven - dus mooi aangemeld voor een experiment! 😊
Reputatie 6
Badge
Voor het ventilatie systeem zou je eens kunnen kijken naar de dichts bijzijnde dealer van Brink.
Het stukje vloerverwarming kan de installateur gewoon zelf doen.
Als je op het dak geen plek meer hebt voor een zonnecollector heeft een boiler op zolder niet zoveel zin
Nogmaals dank, we laten voor de zekerheid bekijken of de zonnecollector op het dak erbij kan - zal berekend moeten worden!☺️
Reputatie 7
Badge +3
Nogmaals dank, we laten voor de zekerheid bekijken of de zonnecollector op het dak erbij kan - zal berekend moeten worden!☺️
Waarschijnlijk verwarmt u uw sanitairwater elektrisch (u heeft immers stadsverwarming en is gasloos dus al snel interessant). Zal de besparing aan kWh's de investering ((en subsidie)) van een zonneboiler dekken? . In de winter zal men toch vaak -elektrisch- moeten bij verwarmen tot 60 graden, ook i.v.m. legionella.

Ik sta sceptisch tegenover subsidie voor een zonneboiler. Met mijn eigen verbruik voor douche water (u heeft een bad) zal die investering er nooit uitkomen. Een extra PV zonnepaneel zou meer op brengen (als mijn dak op het zuidwesten niet vol zou liggen). Met die extra kWh opbrengst zou ik ruim voldoende hebben voor een elektrische boiler.
Zonneboilers lijkt mij een voorbeeld van een negatief effect van afschaffing van de saldering regeling, c.q. het uitblijven van de in mei 2018 nog door Wiebes beloofde teruglever subsidie. Omdat een zonnepaneel daardoor veel minder opbrengt, gaat men maar, met subsidie, een zonneboiler aanschaffen.
Bedankt voor deze aanvulling; precies over deze opzet van zonnepanelen i.c.m. zonneboiler gaat het experiment van de lokale stadsverwarming, dus we gaan het horen! We concentreren ons eerst op de nu geplande renovatie, zonneboiler kan later. Gelukkig hebben wij nog de salderingsregeling voor de zonnepanelen, dus voorlopig tevreden!😊
Reputatie 4
Badge +3
Bedankt inderdaad voor je mooie aanvulling @Driepinter! @Groenwonen, houd je ons op de hoogte van je vorderingen? Ik ben benieuwd hoe alles uiteindelijk heeft uitgepakt en wat je ons hierover kunt leren. Ga zo door!
Reputatie 1
Heb je gedacht aan een Douche-wtw?

Met een douche-wtw blijft warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut. De douche-wtw warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. Voor warmteterugwinning (wtw) is een kleine verbouwing nodig.

Zie ook deze link.
Reputatie 6
Badge
Ik zou dan ook zeker de berekening op deze website even doorlopen. Mijn inschatting is toch dat het nauwelijks rendabel te maken is.
Reputatie 1
Zie de berekening: 6,5 jaar vindt ik persoonlijk niet lang. Je kunt ook natuurlijk naar de co2 reductie kijken.

Berekening:
Kosten materiaal (incl btw)- Douchepijp-wtw € 550
Kosten installatie (bij verbouwing) ~€ 100
Besparing gas (gaskosten)/jaar*~120 m3 (€ 100 ) 0

*gasprijs 79 cent per m3, prijspeil 2019
Reputatie 6
Badge
Zie de berekening: 6,5 jaar vindt ik persoonlijk niet lang. Je kunt ook natuurlijk naar de co2 reductie kijken.

Berekening:
Kosten materiaal (incl btw)- Douchepijp-wtw € 550
Kosten installatie (bij verbouwing) ~€ 100
Besparing gas (gaskosten)/jaar*~120 m3 (€ 100 ) 0

*gasprijs 79 cent per m3, prijspeil 2019


Als ik naar mijn beste weten het advies op maat van de genoemde website volg krijg ik als resultaat:


Overzicht jaarlijkse besparing en aanschafkosten

Douchepijp-wtw
Besparing op je energierekening € 45
Aanschaf en installatiekosten € 700 tot € 750

Ca 15 jaar !
Misschien toch goed om dit maat advies eens met de exact goede opgave nog een keer uit te voeren.
Reputatie 7
Badge +3
Zie de berekening: 6,5 jaar vindt ik persoonlijk niet lang. Je kunt ook natuurlijk naar de co2 reductie kijken.

Berekening:
Kosten materiaal (incl btw)- Douchepijp-wtw € 550
Kosten installatie (bij verbouwing) ~€ 100
Besparing gas (gaskosten)/jaar*~120 m3 (€ 100 ) 0

*gasprijs 79 cent per m3, prijspeil 2019


Hoe kan je met een warmte terug winning warmte terug winnen als je een bad hebt?

Door een WTW van het douchewater komt je huis in een hogere energieklasse. Dit dus resulterende in een schijnbesparing en desinvestering. Geen enkele installateur die derhalve vraagt om eerst na te gaan hoeveel energie je jaarlijks daadwerkelijk gebruikt om te douchen. Velen zullen geen ultra moderne geiser c.q. boiler hebben met een kWh-teller (elektrisch of thermisch). Maar als je een combiketel op gas hebt is in de zomer je gasverbruik per maand (minimaal juni, juli en augustus) een indicatie. Zoveel gas ben je immers niet kwijt om te koken. Met 1 m3 gas per maand (tapwater in de eco mode) is een WTW voor douche water bij mij nooit rendabel. Maar als in daarin wel zóu "investeren" komt mijn huis wel in een hogere energieklasse.
Nog een toevoeging
Gebruik een douchekop van Methven gebruikt aanzienlijk minder warm water per minuut en is prima om te douchen.
Naast goede ventilatie (daarover zijn al genoeg reacties) raad ik leemstuc aan. Leemstuc neemt vocht op (en staat dat later weer af). Daardoor hoeft de ventilatie minder te pieken. Ook beslaat de spiegel niet/veel minder (evt. spiegelverwarming dus niet nodig). En, leemstuc schimmelt niet. Onze badkamer is kleine 3 m hoog. We hebben tegels tot ruim 2 meter en de leemstuc daarboven, plusmin 1 cm dik, gelijk aan tegeldikte. Werkt perfect!
Reputatie 4
Badge +3

Bedankt @MartinW en @Marjon voor jullie reacties. En welkom op de community van Vereniging Eigen Huis. :grinning:

Reageer