Vraag

Ventilatietype C of D

  • 6 juni 2021
  • 8 reacties
  • 79 Bekeken

Ik heb al veel sites bezocht en al veel discussies gevolgd maar ik ben er nog niet uit. Wat zou je nu kiezen voor ventilatiesysteem? C, redelijk simpel, weinig kosten en redelijk probleemloos maar wel energieverlies en ongefilterde lucht naar binnen. Of D, duurder, meer onderhoud, maar wel minder warmteverlies. En wegen alle extra kosten van D (filters, reinigen kanalen, evt) op tegen het (kleine beetje) energiewinst? Krijg je met systeem D geen stoffige plekken rondom inblaas- en afzuigventielen?

Ook zijn er over systeem D best veel negatieve spookverhalen terwijl er over systeem C maar weinig geklaagd wordt.

Ook hoor je veel problemen afgedaan worden met ‘verkeerde installatie’ of ‘verkeerde instellingen’, maar is dat niet te makkelijk? Wanneer is het goed en wanneer fout, en hoe weet je dat bij nieuwbouw van een huis?

kortom, best nog wel wat vragen.


8 reacties

Reputatie 6
Badge +2

Tja, daar is idd geen eenduidig antwoord op.
Het gaat er ook om wat voor jou belangrijk is.

Ik ben zelf aan het kijken of een type D iets voor mij is.
Je hebt daarnaast blijkbaar ook nog een tussenvorm.

Vaak bepaalt de bestaande situatie al wat mogelijk is:
aanleg van extra buizen voor een type D (of zelf type C) systeem
waar die nog niet zijn in een woning is vaak geen optie.

Voor beide systemen geldt overigens dat je ze idd moet laten aanleggen en onderhouden door iemand die er ruime ervaring mee heeft. Daar is het zeker in het verleden serieus mis mee gegaan, denk aan Vathorst. Persoonlijk ben ik daar niet bang voor. Maar ik zou ook zeker het systeem minimaal 1 keer per jaar laten nakijken en schoonmaken.

Theoretisch zou een centraal systeem eenvoudiger te onderhouden moeten zijn dan een decentraal systeem. Zeker als je wel ook overal filters gebruikt.
En dat is ook nog weer een pluspunt voor een ventilatiesysteem: je kunt meer controle krijgen over de luchtkwaliteit in je huis. 

De energie besparing hangt ook sterk af van hoe goed je huis al geïsoleerd is.
Als dat al perfect is gaat de besparing minimaal zijn, kan het zelfs zo zijn dat je meer energie gaat verbruiken. Bij een matig geïsoleerd huis kan de ‘terugverdientijd’ wel redelijk zijn.

Voor mij is de luchtkwaliteit overigens de belangrijkste factor. Ik wil graag zeker weten dat die constant goed genoeg blijft, ook als ik mijn huis steeds lucht dichter maak.

En ik vind het gewoon interessant :)

Anne.

Reputatie 6

@Janneman70 Het primaire doel van een ventilatiesysteem C of D moet het waarborgen van een voldoende luchtkwaliteit zijn, zoals @Anne al beaamt. Luchtkwaliteit is wel een wat vaag begrip.

Wat je kan meten en beïnvloeden is de CO2-concentratie en nu ook de fijnstof-concentratie (pm 2,5/10).

Met een ventilatietype C heb je voornamelijk invloed op het CO2-gehalte in de lucht, met een ventilatie type D kan je additioneel via de ingebouwde fijnstoffilters in principe ook de fijnstofconcentratie controleren.

Maar meten is weten en de ventilatiesystemen meten het CO2 vaak niet per ruimte maar alleen globaal en het fijnstof gehalte wordt door geen enkel systeem gemeten.

Dus als je wil weten wat de luchtkwaliteit per ruimte is moet je aparte meters aanschaffen.

Wat de ventilatieverliezen in het algemeen betreft is een ventilatiesysteem D sowieso superieur en niet te vergelijken met systeem C. Een type D systeem kan tot 85-90% van de warmte uit de uitblaaslucht weer aan de aangezogen buitenlucht toevoegen, een type C ventilatie blaast 100% naar buiten. Dit kan behoorlijk op het energieverbruik en het nodige verwarmingsvermogen schelen!

P.S.: Misschien kan je eerst beginnen met het meten van de CO2-concentratie in je huidige situatie?
Eventuele links naar bruikbare meters kan ik posten.

Uiteraard is de primaire taak van ventilatie het verbeteren / op peil houden van de luchtkwaliteit. Meten is weten ben ik dus ook erg voor Emmink meer mijn CO2 dan ook dmv domotica. Dit is niet heel precies en meer indicatief. Ik heb nu een type C ventilatie maar kan redelijk makkelijk naar D. Ik snap dat ik hier ‘energiewinst’ mee kan behalen maar met 2 a 3 setjes filters per jaar en een reinigingsbeurt haal ik dat dan terug? Ik ben niet ontevreden over C maar besef wel dat het ‘beter of anders’ kan.

Reputatie 6

@Janneman70 - Een kant en klaar antwoord op jouw vraag is helaas niet mogelijk. Als je tevreden bent kan je het natuurlijk zo laten, anders zou je moeten gaan "rekenen".

Reputatie 5
Badge

Voordeel van een C-systeem is dat je de ‘verse’ lucht kunt binnen laten (mits voldoende roosters in de woning **) , op de plekken waar je het sterkst wenst te ventileren. Bij ons vast de slaapkamer. Daarnaast,  koele slaapkamers (vinden wij) zijn ook in de winter comfortabel.

Als je woning overwegend met vloer verwarming wordt verwarmd, is het warmte verlies trouwens aanmerkelijk minder.

Maar ook nadelen. De voor de ventilatie roosters hangende vitrage mag 2 x per jaar in bad ! Deze functioneren dus duidelijk als stoffilter :frowning2:

Bij ons (we hadden de keuze !) viel de D-ventilatie af door het enorme pijpsysteem door de bungalow. Wij zuigen nu op 3 plekken af, welke centraal gelegen in de woning liggen, de toilet en de beide badkamers. De circulatie gaat gewoon via de spleet onder de deuren door (ons huis is drempelvrij).

De keuze is dus ook erg afhankelijk van het soort woning. Bijvoorbeeld bij 3 verdiepingen en de ventilatie unit op de 3e wordt het toch een heel bouwwerk.

** Wij hebben rondom  totaal zo'n 8 ventilatie roosters. In de winter kunnen we dus afhankelijk van de windrichting, enigszins sturen op warmte verlies (vrijstaande bungalow)

Hebben een 3 tal CO2 meters hangen, maar daar heb ik nog nooit een verontrustende melding van gehad.

Wens je bij een C-ventilatie die warmte terug te winnen, dan zijn ook daar oplossingen voor, zoals Itho, Ocron en Daalderop WTW Warmtepomp. Deze werkt met een warmtepomp, welke de warmte uit de afgezogen lucht met een COP waarde tot 5,5 omzet naar warmwater. Gekoppeld aan de CV, wordt de warmte wordt zo terug gevoerd naar de woning. Zeker in combinatie met vloer verwarming een prachtige oplossing (helaas niet de goedkoopste)

[ zoek op dit forum op: Itho-Daaldero HP-25Mi ]

Succes, Rob.

Reputatie 4

Mocht je van plan zijn om ooit een warmtepomp te gaan gebruiken om je huis te verwarmen, dan is het voordeel van een D-systeem dat je door de 85%-90% terugwin uit de ventilatie lucht een kleinere en dus ook goedkopere warmtepomp kan nemen.

Mocht je airco’s overwegen om te koelen, dan hoef je niet in alle ruimtes een airco te hebben, een paar zijn genoeg en het D-systeem verspreid dit door je hele huis.

Reputatie 2

Op LinkedIn kwam ik een interessant artikel [1] tegen waarin wordt gewezen op een experiment dat balansventilatie met mechanische ventilatie vergelijkt [2].

 

Het experiment bestond uit de vergelijking van een aantal identieke energiezuinige woningen in Kortrijk (België). In van een deel van de woningen was balansventilatie en een ander deel was mechanische ventilatie geïnstalleerd. Het verschil in energieverbruik bleek veel kleiner dan verwacht.

 

Analyse gaf aan dat het verschil kan worden verklaard uit het temperatuurverschil tussen de woonkamer en slaapkamers. Bij de meeste beschouwingen wordt verondersteld dat het hele huis binnen de thermische schil dezelfde temperatuur heeft. Dit is niet waar, in de meeste huizen is de temperatuur in de slaapkamers lager dan in de woonkamer. Hierdoor is bij mechanische ventilatie het ventilatieverlies en het warmteverlies in de slaapkamers lager dan verwacht. Bij balans ventilatie geeft dit verschil juist een verhoging van het energiegebruik. De balansventilatie wisselt warmte uit tussen instromende buitenlucht en alle uitstromende binnenlucht. De lucht die in het huis wordt ingeblazen, heeft een tussenliggende temperatuur, dus lager dan in de woonkamer en hoger dan in de slaapkamers. De balansventilatie werkt daardoor als een warmtepomp, die warmte van de woonkamer naar de slaapkamers pompt. Daardoor is een grotere warmtevraag te verwachten.

 

Uit het commentaar onder het LinkedIn artikel blijkt dat een belangrijk bezwaar tegen de experimentele opzet is dat een geavanceerde gezoneerde mechanische ventilatie wordt vergeleken met een basale balans ventilatie, die zonder zonering de hele dag staat te draaien. Men concludeert dat zonering van de ventilatie een essentieel onderdeel van de ventilatie is. Andere aspecten die een rol spelen is dat balansventilatie meestal als comfortabeler wordt ervaren, maar ook hogere kosten heeft.

 

Bronnen

 

  1. Bas Hasselaar, Balansventilatie niet energiezuiniger dan natuurlijke ventilatie, https://nl.linkedin.com/pulse/balansventilatie-niet-energiezuiniger-dan-natuurlijke-bas-hasselaar

  2. Derycke, E., Bracke, W., Laverge, J., and Janssens, A. – Energy performance of demand controlled mechanical extract ventilation system vs mechanical ventilation systems with heat recovery in operational conditions: Results of 12 months in situ-measurements at Kortrijk ECO-Life community. Ghent University, Departement of Architecture and Urban Planning.

Reputatie 6

@Paul Holscher Mijn advies/conclusie: Combineer de vraaggestuurde C-ventilatie met de WTW-ventilatie tot een vraaggestuurde (CO2) D-ventilatie, misschien op zonebasis (leef- slaapruimte, dus dag- nachtritme).

Je kan trouwens de WTW-ventilatie in de zomer quasi uitschakelen en als een soort C-type gebruiken door de “by-pass-functie” te gebruiken om alleen koelere (gezuiverde) buitenlucht naar de slaapkamers te blazen.

En in de winter: Als je aan nachtverlaging doet heb je 's nachts sowieso koelere lucht welke je naar binnen blaast.

Just my 2 cts

Reageer