Energielabels gebouwen herwaarderen

  • 19 april 2021
  • 2 reacties
  • 29 Bekeken

De energielabels gebouwen dienen geherwaardeerd te worden, zoals pas geleden de witgoed apparatuur en in de loop van dit jaar de lampen. Omdat er nu teveel gebouwen zijn die een label A hebben: A of A+ of A++ of A+++. Leidraad hierin is de Energie Index van gebouwen.

Ontstaan van energielabels gebouwen en gezondheidslabels.

Sinds 2002 bij implementeren van Richtlijn 2002/91/EG de EPBD in de Nederlandse wetgeving.    Was het de bedoeling om naast het energielabel ook een gezondheidslabel in te voeren, maar de woningcorporatie hebben ervoor gezorgd, dat het gezondheidslabel er niet kwam. Reden: dan zou iedereen (huurder) direct zien welke huurwoningen gezonder of ongezonder waren. (huur) woningen met een slechter energielabel van D tot G hebben meestal vochtproblemen, ventilatieproblemen, slecht onderhouden, koudeval problemen, veel kosten verwarming of koeling van de woning ( omdat een vochtige/tochtige  woning meer energie kost om te verwarmen of te koelen ). Verwarmen is de grootste kostenpost van de energierekening woning. Eveneens is een vochtige woning met schimmels/sporen/zilvervisjes-pissebedden ongezond voor de bewoners. Het gezondheidslabel zou dit direct duidelijk maken. Huurders vaste maandlasten bestaan onder andere uit: huur+maandelijkse kosten energierekening.  Bij een lage huur ( slechtere energielabels ) een hoge energierekening, bij een hoge huur ( betere energielabels ) een lagere energierekening. Dus als je voor hetzelfde geld ( huur en maandelijkse kosten energierekening ) een keus heb tussen woningen met energielabel A+++-C of D-G, dan is de keus snel gemaakt. Want huurwoningen met een betere energielabels bieden meer wooncomfort en zijn gezonder dan de huurwoningen met een slechtere energielabels bieden weinig wooncomfort en zijn meestal ongezonder.


2 reacties

Reputatie 6

@Dre2021 Voor wie is jouw betoog nu eigenlijk bedoelt? Leden van de VEH horen er blijkbaar in eerste instantie niet tot de doelgroep, want het gaat over huurwoningen. Verder snap ik niet wat je met herwaarderen bedoelt, sinds dit jaar is de oude labelsystematiek voor woningen sowieso niet meer van toepassing. Nieuwe energielabels worden via een uitgebreid waarderingsysteem met ca. 150 punten toegekend. Dit nieuwe energielabel is dan ook veel duurder dan het oude energielabel op afstand.  Energielabels hebben trouwens hooguit een indirecte relatie met zoiets als vocht/schimmel/CO2/fijnstof - het (stook/ventilatie)gedrag van de bewoners is minstens zo belangrijk.

@darkfiber 

Je heb gelijk, ik was niet op de hoogte dat per 01.01.2021 de nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800) heeft een nieuwe indicator voor de energieprestatie (in kWh/m2 per jaar). Het energielabel bepaalt. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/nieuws/2020/12/18/nieuw-energielabel-voor-gebouwen-per-1-januari-2021

Maar nog steeds hebben we bij energielabel A  4 niveaus: A of A+ of A++ of A+++

Handiger is hiervan te maken: A - B - C - D , dus wordt oude B nieuw E enz. ( dus oude G wordt nieuw J ).

Er zijn ook particulieren die woningen verhuren.

Bij oudere woningen ( geen tot weinig isolatievoorzieningen ) met mogelijk onvoldoende ventilatiemogelijkheden, die vochtproblemen en de gevolgen opleveren. Terecht merk je op, dat bewonersgedrag een bepalende factor is bij vochtproblemen. 

 

 

Reageer