Capaciteit van de WTW ventilatie t.o.v. het Bouwbesluit

  • 7 October 2019
  • 3 reacties
  • 539 Bekeken

Wij hebben een appartement gekocht in een mooi "nul op de meter" project met drie nieuwe appartementen in het buitengebied van Anna Paulowna. Er heerste een sfeer van vertrouwen en zorg voor elkaar.
Mooi geïsoleerd met drie-dubbel glas, 34 PV-panelen, 4 zonneboilerpanelen, een gemeenschappelijke warmtepomp, allemaal prachtig...
Achteraf blijkt dat er geen (wettelijk verplichte) warmtemeters zijn en dat volgens de toetsing van het Bouwbesluit 2012 in ons appartement een ventilatie zou moeten zijn van totaal ongeveer 380 kubieke meter per uur. Er is echter een installatie geïnstalleerd van slechts maximaal 180 kubieke meter per uur. Bovendien is er een slaapkamer geheel niet aangesloten op de ventilatie.
Het argument van degene die de bouw gerealiseerd heeft, is dat je dan gewoon een raam op een kier open zet...
Helaas hebben we, vanwege de al beschreven "we vertrouwen elkaar toch volledig" sfeer, geen keuring laten doen.
Het laten vervangen van de ventilatie is een dure aangelegenheid. De ventilator-unit moet worden vervangen, maar ook alle pijpen. Want die zijn 120mm terwijl een grotere ventilatie pijpen van 150mm nodig heeft.
Wie is er volgens jullie veranwoordelijk voor de kosten?

3 reacties

Reputatie 1

Het is nieuwbouw toch? Is het gebouwd volgens een garantiestelsel? Bijvoorbeeld woningborg? Ik zou daar je vraag wegleggen. 
De bouwer moet bouwen volgens bouwbesluit, maar als je de keuring niet uit hebt laten voeren is het wellicht ingewikkelder. Succes!

Tja, dat is dus het probleem. Het is gebouwd onder “collectief particulier opdrachtgeverschap”, maar wij waren geen deel van dat collectief. Vanwege die "we vertrouwen elkaar toch volledig" sfeer hebben we geen keuring laten doen. En dat was waarschijnlijk op zijn minst “naïef” te noemen, of “te goed van vertrouwen”.

Maar welke bouwer dan ook, elke bouwer moet toch voldoen aan de wet en het Bouwtoezicht?

Is hier wellicht sprake van een “verborgen gebrek”?

Reputatie 1

Oh ok. Dat is vrij specifiek.

maar in principe moet in Nederland gebouwd worden volgens bouwbesluit. Dus daar kan je de partij op aanspreken. De vraag is ook even wie ontwerpverantwoordelijkheid heeft. Is dat de aannemer architect of een degene die de bouwfysische berekeningen heeft gemaakt, als je daar verschillende overeenkomsten mee bent aangegaan. In principe moet je je contractpartij aanspreken. 
 

waarschijnlijk is in afwijking van je vergunning (bouwfysisch rapport waar ventilatie instaat) gebouwd. Dat kan je opvragen/inzien bij de gemeente als je die niet hebt. 
 

Zal alleen wel wat voeten in aarde hebben denk ik. Succes!

Reageer