Nieuws

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

  • 25 January 2023
  • 30 reacties
  • 638 Bekeken

Reputatie 3

Er blijkt vanuit de Tweede Kamer nog veel weerstand te bestaan tegen het huidige wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen.

Volgens de Woonbond, Aedes, VNG, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis moet er daarom eerst een alternatief voor het wetsvoorstel aan de Kamer worden voorgelegd. Dit alternatief moet ervoor zorgen dat alle huishoudens van zonnepanelen kunnen profiteren. 

In een brief aan de Tweede Kamer laten de belangenorganisaties samen weten aan welke randvoorwaarden dit alternatief moet voldoen. 

Het is belangrijk dat de politiek een alternatief heeft voor het blijvend stimuleren van zonnepanelen.

Donderdag 26 januari debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de salderingsregeling. 

Update 7 februari: De Tweede Kamer stemt voor de afbouw van de salderingsregeling. Het is nu aan de Eerste Kamer om te beslissen of dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen.
 

Volgen jullie het debat? En wat is jullie standpunt hierin? Deel jullie mening! 

 

 


30 reacties

Reputatie 7
Badge +3

Auteur verzwijgt ook zijn diploma ‘Links Populisme'. Er zijn namelijk geen fossiele subsidies behalve dan zijn eigen salderingsregeling. [...]

Het feit dat bedrijven geen energiebelasting betalen (om de werkgelegenheid en belasting op bedrijfswinsten hier te houden) is nog geen ‘fossiele subsidie'. 


Tja, je kunt natuurlijk altijd over een definitie discussiëren,
maar ‘fossiele subsidies’ is wel een vrij algemeen geaccepteerd term.

Stop met subsidies voor fossiele brandstoffen - ESB

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/nederland-zou-jaarlijks-minstens-17-5-miljard-aan-fossiele-subsidies-betalen-klopt-dat~b5398859/

Anne.

Die 17,5 miljard fossiele subsidie klopt dus niet. Wij als consumenten betalen veel meer energiebelasting per m3 en kWh als de grootverbruikers. Dat maakt het nog geen subsidie. Deze zou dan ook sowieso de helft bedragen want de betreffende ‘onderzoeker’ (oud PvdA Euro-parlementarier metten) was bovendien vergeven dat de gemiddelde consument de helft terug krijgt als vaste vermindering/teruggave energiebelasting (€498,-). De redenatie van Groen Links / PvdA volgend zou de ‘fossiele subsidiering’ al voor miljarden minder zijn als PVV, JA21, BLVN en FvD hun krijgen met de afschaffing van de energiebelasting voor huishoudens. Want dan is dat verschil tussen consumenten en grootverbruikers er immers niet meer.

Reputatie 7
Badge +1

Op dit moment is de vraag niet meer zo zeer wat er met de salderingsregeling gaat gebeuren maar eerder wanneer de afbouw van de salderingsregeling ingevoerd zou kunnen worden.

2025 als eerste jaar met niet meer volledige saldering is nog niet zeker als men de berichtgeving mag geloven. (Bron 28.06.2023: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i34696/afbouw-salderingsregeling-mogelijk-vertraagd-tijdige-behandeling-in-eerste-kamer-onzeker

Op 11 juli gaat de behandeling in de eerste kamer verder.

Reputatie 7
Badge +2

[edit - had het comment van darkfiber niet eerder gezien]

Vertraging van invoer wil idd niet zeggen dat er veel zal veranderen.
De datum is al eens verschoven van 2023 naar 2025,
maar daar werd ook meteen in het 1e jaar een stap van 30% gemaakt, ipv 11%,
een soort ‘inhaalslag’ dus.

Ook zonder saldering is een zonnepaneel systeem voor de meeste mensen nog altijd interessant volgens mij.

Reputatie 4

met die nuance dat negatieve tarieven en zonnepanelen conflicteren ;-) Als je moet gaan betalen om stroom terug te leveren wordt het wel een ander verhaal. 

Reputatie 7
Badge +1

Idd. overproductie aan stroom en negatieve uurtarieven corresponderen. Wie een "contract” met dynamische tarieven gebruikt kan er last van krijgen (maar dat hoeft niet).

Reageer