Skip to main content

Wij zijn 80-plussers en wonen al 45 jaar op een landgoed met meerdere vrijstaande huizen. Woonomstandigheden zó geweldig dat we niet willen of kunnen verkassen. Dus proberen wij, met inhuur van diensten, zo lang mogelijk te blijven wonen. Dat is al bij de bouw voorbereid: b.v. geen dorpels, slapen en douchen kan ook beneden worden verwezenlijkt, echter gekozen voor traplift om bovenverdieping te blijven gebruiken, …

Maar kunnen we er blijven wonen? Wat komen we tegen.

  1. Onderhoud tuin. Voor de grote tuin hebben we altijd al een tuinman met hulp. Mijn vrouw hield die altijd bij voor regie en het fijnere werk. Het is moeilijk het niveau te handhaven.
  2. Onderhoud van het huis. Het wordt steeds lastiger om schilderwerk te laten uitvoeren. Bovendien onbetaalbaar geworden. Vervangingen/reparaties idem.
  3. Huis schoon houden. Met veel moeite poetshulp geregeld. De meeste meisjes hoeven blijkbaar thuis niet te poetsen en kunnen het niet. Pas na aantal jaren samenwonen door schade en schande in eigen huis geleerd. Goed poetsende hulpen zijn zeldzaam. Een nieuwe vinden is een groot probleem.
  4. Wassen/strijken uitbesteden? Aanbod op platte land schaars. We hebben nog geen ervaring, want doen dit nog zelf.
  5. Maaltijden laten komen? We hebben nog geen ervaring, want koken nog zelf.
  6. Zorg bij ziekte of handicap? Hebben we tot nu toe zelf kunnen opvangen bij ziekte of operaties (geen mantelzorgers) Thuiszorg lijkt te verdwijnen,

Hoe lost men dit op?

Geachte heer Van Dijk,

 

Als ik u was zou ik omkijken naar een ander onderkomen. U kunt de tuin niet meer goed bijhouden, het onderhoud van de woning wordt te duur, het schoonhouden van het huis is lastig. Ook uw overige punten geven geen positief beeld. Wees realistisch en ga op zoek naar een andere woongelegenheid. Nu bent u nog in staat dat zelf te doen.

Sterkte met uw beslissing,

Fenna 


Wees realistisch en ga op zoek naar een andere woongelegenheid. Nu bent u nog in staat dat zelf te doen.Sterkte met uw beslissing,

 

Dit lijkt me wel wat kort door de bocht en ook weer de lijn kiezen van dat ouderen maar moeten doorstromen om de woning problematiek op te lossen.

De overheid kiest voor een beleid dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen en niet een te zware druk op centrale maatschappelijke voorzieningen mogen uitoefenen. Een antwoord in de vorm van geschikte woningen voor ouderen is pas een zinvol antwoord als bij de woningen ook alle zorg wordt aangeboden die ouderen nodig hebben, sterker nog. eigenlijk gaat het juist om die zorg zelf en niet de woning. Een drempeltje waar iemand al 40 jaar lang zonder problemen overheen is gestapt heeft een veel lager risico dan een volledig nieuwe woning, hoe mooi en slim die ook is.

Wij zijn met onze 75+ in een vrijstaande woning op 1000m2 nog niet zover als @FRITS van Dijk maar zien ook wel degelijk dat de beschikbaarheid van diensten de feitelijke kern van het probleem is, niet de woning.

Ons ideaal beeld is een lokale samenwerking tussen ouderen onderling, die dicht bij elkaar in de buurt wonen en allemaal diverse vormen van ondersteuning nodig hebben. De benodigde ondersteuning kan heel divers zijn: technische klusjes, huishoudelijke zorg, ziekenverzorging, tuinhulp etc. Zo'n collectief moet de nodige hulp kunnen inkopen door gezamenlijk een aantal hulpkrachten in te huren voor een vast aantal uren per week. Een dergelijk samenwerkingsverband zou ook met doorstroming van deelnemende ouderen en afwisseling van dienstverleners  een redelijk stabiel en duurzaam karakter kunnen hebben. De ouderen zelf zouden niet zelf in de directe dienstverlening actief moeten zijn maar wel, afhankelijk van hun expertise en kennis, de individuele dienstverleners voor het collectief kunnen aansturen.


Beste Fenna, als je zegt “wees realistisch. Verhuis". Dan zeg je daarmee eigenlijk dat onze premier dus maar wat riep dat hem goed uitkwam. Maar wat moeizaam is waar te maken door ouderen. Ik vrees dat je gelijk hebt. (“Blijf zolang mogelijk thuis wonen”) Het kwam voor de overheid even financieel goed uit en het schip zou pas op langere termijn stranden. Slim, want hij is praktisch weg. En de ouderen zitten er mee.

Wij hebben uitgebreid gezocht naar alternatieven: kleiner huren, met de mogelijkheid tot zorg. Pas nog op een landgoed bij Oirschot. Prachtig van opzet, mogelijkheid tot zorg, maar wat betreft de appartementen kunnen we beter in ons tuinhuis trekken. 

Niet voor niets wordt er weer om bejaardenhuizen geroepen. Zoals over veel onderwerpen (ook klimaat, gedistribueerde zorg, migratie, gaswinning Groningen, toeslagen, ...) is over het vergrijzen niet goed nagedacht door mensen die ons willen besturen. Als wij in het bedrijfsleven iets wilden opstarten moesten we een businessplan schrijven waarin alle factoren die er toe deden aan bod kwamen: hoe en ja of nee OK?

Had de overheid de gevolgen van de vergrijzing zo degelijk geanalyseerd, stonden veel ouderen nu niet met de rug tegen de muur. De meeste mensen hebben geen geld voor oplossingen. Wij wel, maar dan is het zelfs nog zéér moeilijk. 

Misschien is het idee van hr/mw vd Leeuw een goed plan? Een senioren collectief voor oplossingen.


Wij hebben uitgebreid gezocht naar alternatieven:

 

Ook zelfbouw organiseren van een gemeenschappelijk complex met woningen voor gelijkgezinden? Kost in Nederland helaas wel jaren om te realiseren.

Of het ombouwen van een bestaand pand of boerderij als dat nog te vinden is. Misschien vlak over de grens in België of Duitsland?

Dan wellicht apart inwonend een hulp/huismeester voor extra zorg/klussen. 

Anders wellicht emigreren naar bijv. het warme Spanje? Daar zullen vast meer ouderen wonen. Iig veel overwinteraars.

Of rigoureus anders gaan denken of omdenken, want geen keus? De tuin onderhoudsvrijer maken, desnoods via plaveien of grind. Kunststof kozijnen. Binnen genoegen nemen met minder perfect schoon/stofvrij. Minder kamers gaan gebruiken. Andere kleding die niet of minder gestreken hoeft te zijn. Online zijn zat goede (diepvries)maaltijden en soepen te koop. Koop een grote vriezer en test ze alvast uit.

Geen familie die kan helpen?


Reageer