Vraag

400 tot 500 euro voor waterzijdig inregelen radiatoren? Echt niet !

  • 3 November 2019
  • 1 reactie
  • 860 Bekeken

Reputatie 7
Badge +3

 Volgens het oktober nummer van 2019 kost het waterzijdig inregelen van de radiatoren € 400 tot € 500,-. Dat kan wel, als je iemand inhuurt, maar dat kan je net zo goed zelf. Met het geld dat je daarmee hebt bespaard, kan je beter radiatorventilatoren kopen.  Je hebt ook geen set nodig en al helemaal geen infraroodmeter.

 

 Waterzijdig inregelen wil zeggen dat alle radiatoren gelijkmatig warm worden. Zou van elke radiator de toevoerkraan even ver open staan dan zou immers de radiator die het dichtst bij de cv (pomp) staat meer warm water krijgen. Daar is het dan al snel te warm terwijl het bij de andere radiatoren koud blijft. Het nut hiervan is dat het huis gelijkmatiger warm en het retourwater naar de hr-ketel (= rookgascondenserende ketel) beter afkoelt waardoor, wat zoals bekend vergeten en verzwegen wordt, het rendement van de hr-ketel tot maximaal 11 % wordt verhoogd. De waterdamp die bij de verbranding van aardgas ontstaat condenseert dan immers beter, een minder grote vlam geeft direct minder warmte verlies (ook het maximaalvermogen -kW of %- van de cv-ketels is overigens in te stellen) en minder warmteverlies in de (uiteraard geïsoleerde) cv-leidingen.

 Radiatoren van ruimtes die maar een beetje verwarmd worden (WC of handdoekrek  badkamer) kan je ongemoeid laten. 

  Het niet gelijkmatig warm worden van de radiatoren kan ook het gevolg zijn van dat er lucht in de cv-leidingen zit of er te weinig waterdruk is. Controleer dit dus eerst voor je waterzijdig gaat inregelen. Daarnaast is het isoleren van cv-leidingen door de onverwarmde ruimtes (inklikbare buisisolatie te halen in een doe-het-zelf winkel) een rendabele investering. Die je dus beter eerst kan uitvoeren in plaats van later de radiatoren alsnog een keer waterzijdig in te moeten regelen. Hetzelfde effect (een lagere retourwatertemperatuur) bereik je ook als je een radiatorventilator aanschaft. Soms maken ze te veel geluid dus als je er één aanschaft, kan deze al beter in bedrijf zijn voordat je begint met waterzijdig inregelen.

Een goedwerkende hr-ketel heeft een lage temperatuur van de rookgasafvoer (de warmte uit het rookgas -inclusief de condensatiewarmte- wordt dan namelijk opgenomen door het retourwater vanaf de radiatoren). Controleer voor de veranderingen bij een werkende cv dus eerst de temperatuur van het niet geïsoleerde deel van de rookgasafvoer zodat u na de veranderingen direct kan controleren wat het effect is.

 Het is sowieso de bedoeling dat de cv temperatuur zo laag mogelijk wordt gesteld i.v.m het rendement van de hr-ketel (condensatiewarmte) en minder warmteverlies in de leidingen. Ook is het makkelijker handmatig de temperatuur van de retourleidingen (of onderkant radiatoren) te voelen als je werkt met een cv temperatuur van 50 graden dan bijvoorbeeld met de 90 graden waarop de installateur met u als niets vermoedende consument uw “hoogrendements”ketel heeft achtergelaten. 

Alleen gebruik van radiatoren in de hoofdruimte:

  1. Je laat eerst de verwarming branden zodat eerst de toevoer cv-leidingen worden opgewarmd. Zo voorkom je dat een langere toevoerleiding aan bijvoorbeeld de voorkant van de ruimte een vertekend beeld geeft bij het opwarmen van de verschillende radiatoren. Je laat de radiatoren weer afkoelen (terwijl de cv buizen langer warm blijven, je hebt ze immers geïsoleerd). Je zet de verwarming vervolgens weer aan. De radiatoren worden van boven af warm. Als één radiator eerder warmer wordt dan de anderen draai je de radiatorkraan iets dicht. Ook op deze manier krijg je dus vanaf elke radiator retourwater met de zelfde temperatuur en dus een gemiddelde lagere retourwatertemperatuur. Daarna controleer je of de cv-(water)pomp door het smoren van verschillende radiatorkranen niet te veel weerstand krijgt. Als dat het geval is wordt het cv water te snel warm (terwijl de radiatoren amper warm worden) waardoor de brander automatisch uitvalt en zal je de radiatorkranen weer -gelijkmatig- verder terug open moeten draaien.
  2.  Worden de radiatoren gelijkmatig warm, probeer dan de cv temperatuur van de ketel te verlagen tot het behaaglijk warm blijft. Behalve een verhoging van het comfort kan waterzijdig inregelen namelijk ook leiden tot een verhoging van het rendement van de hr-ketel. Als je cv-temperatuur maar lager instelt natuurlijk.

Gebruik van radiatoren in ruimtes met een wisselende warmtevraag (en dus vaak enkele thermostaatkranen):

  1.  In dat geval lukt het niet door de radiatorkranen te smoren. Deze moet je immers open en dicht kunnen draaien. En zal er dus met een inbussleuteltje gedraaid moeten worden aan de onderzijde van de radiator.

 

Zo kan je dus die 400 tot 500 euro besparen. Bovendien voorkom je dat je iemand in huis haalt (uit de installatiebranche) die dan wel helpt met waterzijdig inregelen maar de consument zeer waarschijnlijk met een hoge cv-temperatuur en dus een laag rendement van de hr-ketel achterlaat.

Mocht ik betreffende de veiligheid iets over het hoofd hebben gezien dan zie ik natuurlijk graag die reacties. 


1 reactie

Reputatie 7
Badge +3

Voor verdere uitleg : https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229

Reageer