Vraag

Aantal vragen over infraroodpaneel op werkkamer

  • 5 oktober 2020
  • 6 reacties
  • 103 Bekeken

Beste community,

 

Wij overwegen om in een slaapkamer die momenteel in gebruik is als werkkamer en bergruimte een infraroodpaneel als hoofdverwarming op te hangen bij de werkplek. Er hangt wel een verwarmingsradiator, maar de capaciteit daarvan is te laag om de ruimte snel te verwarmen.

Nu heb ik een aantal vragen:

  1. Zit er verschil tussen de panelen die je bij de bouwmarkt kan kopen en die bij andere, gespecialiseerde, aanbieders? Zo ja, wat is het verschil dan? Kwaliteit, efficiency, …
  2. De kamer is 5,5x3,5x2,60, dus 50 m3. Maar in principe hoef ik niet de hele ruimte warm te hebben, het gaat vooral om mij op mijn werkplek, die ongeveer 3x2 meter (niet afgescheiden, maar even voor het idee) omvat. Hoeveel capaciteit moet een paneel dan hebben? De ruimte is goed geïsoleerd, bouwjaar van het huis is 2004.
  3. Hoe kan ik het paneel het beste ophangen: aan het plafond of aan de muur? Ik heb op dit forum gelezen dan plafond het beste zou zijn, maar ik lees ook dat dan alleen je hoofd en schouders warm worden. En ik heb graag ook warme voeten… :-)

Ik ben benieuwd naar de reacties!

Groet,

Karin


6 reacties

Hallo Karin, 

Ik heb ervaring met diverse vormen van verwarming maar persoonlijk ben ik geen grote fan van IR verwarming. Ik heb er een IR kachel in de badkamer en in een grote koude ruimte heb ik een aantal lampen aan het plafond. Mijn ervaring is niet super positief.

Ik ervaar dat IR de personen in de ruimte wel goed verwarmen, maar de materialen in de ruimte worden er minder warm van dan je misschien zou denken. Dus als je de IR aan zet met de verwachting om er een uur later te gaan werken, zou het kunnen dat het minder warm is dan je verwacht. In mijn geval ga je dan toch zitten op een koude stoel en je handen liggen op een koude tafel.

Ik heb een andere oplossing gevonden. Ik gebruik op mijn werkplek twee warmtematten. Dat is een soort ‘kruising’ tussen een elektrische deken (zoals men in bed gebruikt) en een deurmat. Ze zijn bedoeld om op de grond te leggen. je krijgt er warme voeten van en omdat de warmte onder tafel ook wat blijft hangen, verwarmt deze mat ook mijn onderlichaam. Ik heb er twee, de andere heb ik op tafel en mijn toetsenbord en trackball liggen daar boven op. Deze mat verwarmt mijn handen en indirect ook mijn bovenlichaam. Ik vind het ideaal.

Door het gebruik van deze matten kan ik de temperatuur in de kamer twee graden lager zetten dan ik zonder deze matten zou doen. Omdat ik een heel slecht geïsoleerd huis woon, spaar ik met deze matten veel geld. Het verschil met andere soorten verwarming is voor mij dat ik de warmte brengt op de plaatsen waar ik deze het hardste nodig is: handen en voeten. Als je meer info wilt dan kan ik je er meer over vertellen.

Groet,

Marcel

Reputatie 7
Badge +2

Kan je op zo'n warmtemat ook met je schoenen op. (Volgens de veiligheidsvoorschriften) ? 

Eh.. ja natuurlijk. Waarom niet? Het is gewoon laagpolig tapijt. Ze zijn bedoeld voor blote voeten, sokken, schoenen, klompen… wat je wilt. Ik werk niet bij de leverancier of webshop maar een link plaatsen is mogelijk niet volgens de huisregels. Maar ik kan wel twee afbeeldingen plaatsen dan zie je hoe ze er uit zien. Dan zie dat het gewoon laagpolig tapijt is en ze worden echt lekker warm!

 

 

 

Uiteraard is dit soort verwarming niet geschikt om een verblijfsruimte te verwarmen als je er andere dingen doet dan aan de computer werken. Maar is dat je werk, dan werken deze matten echt heel fijn. Wel handig om er een te nemen die meerdere standen heeft, niet alleen aan en uit. Want zoals het weer nu is, kunnen ze ook te warm zijn en dan ben je blij dat je een standje 1 hebt.

 

Dank je wel voor je reactie, Marcel. Ik heb zo'n soort matje, maar dan voor gebruik in bed of op de bank (wit van kleur en van wat zachtere stof). Die heb ik inderdaad ook wel eens op mijn werkplek gebruikt. Ik ga er zeker naar kijken.

Toch ben ik ook nog wel benieuwd naar reacties op mijn oorspronkelijke vragen. Iemand?

Reputatie 6
Badge +2

Geen ervaring met IR panelen,
Je zou ook kunnen overwegen een lucht - lucht warmte pomp, ook wel bekend als airco die ook kan verwarmen, te gebruiken. Die kan een hele ruimte in principe vrij snel opwarmen.

Anne.

Reageer