Vraag

Advies voor keuze hybride warmtepomp

  • 14 February 2023
  • 5 reacties
  • 234 Bekeken

Beste leden van EH,

ik heb besloten mijn huis te verduurzamen (oa) met een hybride warmtepomp. Nu heb ik mijn eigen CV specialist (die al het onderhoud doet van mn huidige CV ketel) gevraagd een advies en offerte uit te brengen en deze roept toch wat vragen bij me op. Mijn hoop is dat de community hier mij inzichten kan geven om een weloverwogen besluit te nemen.

 

Ik krijg 2 warmtepompen geoffreerd, ieder met wat specifieke kenmerken:

  1. Remeha Elga Ace binnendeel 6kW en Remeha Elga Ace buitendeel 6 kW. Geoffreerd voor € 7.160,00
  2. Atag Energion Hybrid 50. Geoffreerd voor € 10.680,00.

 

Nu snap ik dat er verschillen zijn tussen beide warmtepompen, waarbij de Atag (volgens mijn installateur) veel stiller is en een groter temperatuurbereik (tot -20) waardoor ik meer gas zou besparen.

 

Mijn vragen waarop ik graag jullie input zie:

  1. Ik vind het prijsverschil tussen beide warmtepompen groot; hoe zouden jullie mij adviseren?
  2. Zijn de prijzen die mij geoffreerd worden marktconform?
  3. Zijn er nog andere afwegingen die ik zo snel niet zie, die een rol zouden kunnen spelen in mijn afwegingen?

Ik hoor graag van jullie :)

 

mvg

Willem

 


5 reacties

Reputatie 5
Badge +1

Nieuwleusen, 14 februari 2023.

 

Geachte @TheWillemke,

Wellicht is de volgende vraag relevant als het gaat om de juiste keuze tussen de twee genoemde apparaten:

Wat is het rendement van de beide systemen?

Los van de aanschafprijs lijkt me dit een belangrijk criterium.

Geert Nap

Reputatie 7
Badge +3

Eerste vraag bij de aanschaf van een (hybriede) warmtepomp is toch altijd bij welke cv-temperatuur van uw huidige hr-ketel uw huis nu warm krijgt ? 

Reputatie 7
Badge +2

@TheWillemke Om specifiek advies te geven is vrij lastig zo op afstand
en zeker voor mij zonder kennis van alle beschikbare opties.

Ik heb even naar de specificaties gekeken en ik heb het idee dat de systemen vergelijkbaar zijn,
de Elga kan nog wat meer vermogen leveren zo te zien? Dat de Atag stiller is haal ik niet uit de specificaties - op 3m afstand zou de Elga juist nog wat stiller zijn volgens de documentatie?

Dat de Atag tot een lager temperatuur bereik door zou werken is mogelijk niet heel relevant.
Het afgelopen seizoen is het maar een dag of 6 de hele dag onder 0C geweest (bij mij aan de kust tenminste). Mocht het ooit nog een keer echt koud worden dan kan de CV dat prima even overnemen zou ik zeggen.

Wat nog een rol kan spelen is hoe goed de WP met je CV kan samenwerken
en dan vooral hoe makkelijk het is om bepaalde instellingen aan te passen, want in principe kan elke WP aan elke CV worde gehangen die OpenTherm ondersteund en dat zijn alle wat nieuwere CV’s.

Maar bijvoorbeeld om in te kunnen stelle dat de WP en de CV altijd samen te laten werken, ongeacht de buitentemperatuur, of de WP onder een bepaalde temperatuur de CV al het werk te laten doen.
Maar dat kan al vrij snel vrij technisch worden :)

Anne.

Dank jullie voor je reacties

 

@Anne ik herken wat je zegt over de kou; hoeveel dagen per jaar haal ik waarde uit dit grotere bereik, en weegt dit op tegen de investering van +€3000,-. Daarom zocht ik ook naar aanvullende overwegingen die ik wellicht nog niet scherp voor ogen had.

 

@Driepinter ik heb al wat experimenten gedaan met lagere uitgangstemperatuur,maar in de vriesperiode van december lukt het mn cv niet meer de woningtemp voldoende te verhogen.  Ik zit dus ‘voorlopig vast’ aan een hybride systeem (los van het feit dat mn zolder niet voldoende ruimte biedt voor een volledige installatie).

 

@Geert Nap beide WPs zijn geschikt voor mijn huis qua vermorgen. 

 

Het blijft dus een financiele afweging. En een beetje ook de leversnelheid, want sommige merken zijn meer uitverkocht dan anderen (wachttijden van >1 jaar op Remeha).

 

Keuzes keuzes keuzes...

Reputatie 7
Badge +3

Is het niet zo dat het ook voor aanschaf van een hybride warmtepomp belangrijk is met welke cv-temperatuur je je huis voor het grootste deel van het (echte) stookseizoen warm kan krijgen. misschien is het goedkoper (en sowieso efficienter) om te smalle radiatoren te vervangen door bredere. Zodat ze meer warmte kunnen afgeven en je dus alsnog toe kan met een niet-hybride warmtepomp (en dus, na aanschaf inductiekookplaat en e-boiler, zonder de vaste lasten voor de aardgasaansluiting).

Reageer