Skip to main content

warmtepomp wordt ingesteld via stooklijn en/of kamerthermostaat van de warmtepomp

vloerverwarming heeft op enkele kamers een te regelen kamer thermostaat

hoe zijn deze twee systemen op elkaar ingesteld of in te stellen ?

@RobR Tegenvraag: Nieuwbouw, nieuwe warmtepomp? - Heb je deze vragen al aan je installateur gesteld? - Hij kent tenslotte jouw installatie beter - zonder meer informatie kan ik helaas niets zinnigs op jouw vragen antwoorden.


Erg weinig informatie in de vraag, dus een generiek antwoord:

Door de WP op een buffervat aan te sluiten die met de stooklijn het vat verwarmd en met een aparte pomp water uit het buffervat pompen naar de kamers met warmte vraag.

Hydraulische scheiding van je warmte opwekking en je warmte afgifte is wat je nodig hebt als je serieuze naregeling hebt die delen van je afgifte systeem dicht kan zetten.


Tussen 2014 en 2017 hebben wij dezelfde regeling benut. Weliswaar met een HR CV ketel, maar het gaat om het stook principe.

Om dit goed in te regelen moet je om te beginnen er een winter (!) voor uit trekken. Vloeren en het ‘volume’ van een woning reageren nu eenmaal traag !!

Wij zijn begonnen, door in de grootste ruimte (bij ons de woonruimte met open keuken) de thermostaatkraan van de vloer volledig open te zetten. Op een 3 tal plaatsen vervolgens een (wand)thermometer opgehangen.

Begin met een basis instelling van je stooklijn, bijvoorbeeld 50 graden bij -10 buiten, oplopende naar 25 graden bij 25 graden buiten (!). Stel, je streeft naar 20 graden in deze ruimte. 

Blijft deze (en dan moet je enkele dagen monitoren) te koud, dan ga je de onderste waarde verhogen (25 naar 27 graden). En dan weer monitoren. enz.

Wordt de ruimte te warm, dan ga je de bovenste waarde verlagen (50 naar 48 graden). En dan weer enkele dagen monitoren.

Maak altijd kleine stapjes van hooguit 2 graden. En niet en de boven en de onderwaarde gelijktijdig veranderen (dan blijf je zoeken !)

Heeft een hele winter nodig, maar er komt een moment dat je systeem werkt op de stooklijn. De overige ruimtes kun je dan met de daar aanwezige thermoskranen fine tunen.

 

P.S. Stoken op de stooklijn is niet de meest economische manier van verwarmen. Een Modulerende ‘ruimte'-thermostaat in de hoofdruimte, afgestemd op het modulerende vermogen van de warmtepomp is  efficiënter (vandaar dat wij het sinds 2018 hebben verlaten)


Dekker-Lochem, een goede uitleg.

Wij hebben sinds een paar maanden een Itho Daalderop HP m i en stoken nu ongeveer een maand de vloerverwarming.

De Itho is van zichzelf modulerend en vanwege de vloerverwarming, , 2 installateurs waren daar stellig in, mag de thermostaat in de ruimte van de vleorverwarming NIET modulerend zijn.
Mogelijk dat dit bij een ander systeem wel mag, maar dat weet ik niet.

De stooklijn hebben wij overigens op 25-40 staan bij een luchtaanvoer van 20--15.
Maar over een half jaar weten we meer, maar neem zeker jouw advies over de stapjes mee.


Zie ook de topic over de ervaring met de itho Daalderop HPm 25i.

Een stooklijn zecht niet alles. Dit kan alleen opgaan als de capacoteit voldoende is om het water heter te maken als het buiten kouder is.
Zo is bij ons de capaciteit te klein, 2,5 Kw ipv de door mij noodzakelijk capaciteit van 3,5 Kw.
Daar ben ik nu achter, maar het zij zo.
Stooklijn of niet, het water wordt niet warmer dan 28 graden, ondanks de stooklijn van 25-40.
daardoor iets meer bijstook van de cv.


Reageer