Skip to main content

Wie zijn de Verduurzamers?

Je zult het misschien al wel een keer gezien hebben: sommige communityleden hebben de titel 'Verduurzamer' achter hun naam staan. De Verduurzamers zijn de meest actieve en behulpzame leden van het subforum ‘je huis verduurzamen’. Zij vormen de kern van deze subcommunity ‘. Deze Verduurzamers hebben samen met elkaar een checklist gemaakt met daarin aandachtspunten voor de aanschaf van een warmtepomp.

 Bedankt, @darkfiber@Driepinter@jvdleeuw@GeertN@Photoncatcher@JWD!

 

Deze lijst vervangt de checklist op de website van Vereniging Eigen Huis niet, maar bestaat daarnaast als een alternatieve lijst die door leden van de community is opgesteld. De lijst is door leden van de community gemaakt, niet door werknemers van Vereniging Eigen Huis. 

 

Ten eerste

  • Gemeenten moeten in 2021 een plan klaar hebben hoe ze elke wijk van warmte willen gaan voorzien. Voordat je besluit om een warmtepomp aan te leggen, kun je eerst nu al aan de gemeente vragen wat hun plannen zijn. Zie hier.
  • De verduurzamers maken in deze checklist een onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw
  • Het is altijd goed om te weten hoe een warmtepomp werkt. Dat kun je hier lezen. Check daarnaast ook eens het topic 'Warmte voor warmtepompen'.

Bestaande bouw

  • Is de isolatie / ventilatie voldoende?
  • Kun je op lagere temperatuur stoken de winter goed doorkomen (uitproberen)
  • Kun je een goed geregelde (CO2, Vocht) warmte-terugwin installatie inbouwen
  • Zorg voor een indicatie van je lage temperatuur verwarming. Als dit boven de 45 graden Celsius uitkomt is het eigenlijk niet rendabel om met een warmtepomp te verwarmen
  • Laat een warmteverlies berekening opmaken en toets deze aan het historische energie verbruik. Check hiervoor eens dit topic

Nieuwbouw

  • Hoe zijn de bouwvoorschriften op isolatie en ventilatie vormgegeven?
  • Is het warmteafgifte systeem gebaseerd op vloerverwarming?
  • Kan de bouwer een warmteverliesberekening aanleveren?
  • Is het mogelijk tijdens de bouw (collectief) een bronboring te laten uitvoeren?

Systeemkeuze

Leverancierskeuze

De verduurzamers raden aan om niet meer dan drie leveranciers te zoeken die hebben bewezen het gekozen systeem te kunnen leveren. Ook raden ze daarbij aan om te vragen naar harde referenties. De goedkoopste oplossing is niet per se de beste, maar de duurste ook niet.

 

Welke leveranciers raden jullie aan?, laat het weten in de comments of maak een topic aan!

 

Uitvoering

De verduurzamers raden aan:

  • Plan een opleverdatum in.
  • Test als je de kans hebt eerst het systeem op lagere temperatuur uit. Hier kun je lezen wat lage temperatuurverwarming is 
  • Maak vooraf het bestaande afgiftesysteem grondig schoon.
  • Laat de installateur een goede uitleg van het systeem geven. Blijf hiernaar vragen als het je nog niet duidelijk genoeg is

 

Zijn jullie het eens met deze lijst? Missen jullie nog dingen of zijn er dingen die jullie nog niet snappen? Laat het dan vooral weten aan degene die deze lijst gemaakt hebben, namelijk:

  @darkfiber@Driepinter@jvdleeuw@GeertN@Photoncatcher@JWD

 

 

Beste verduurzamers, beste leden,

Ik heb me aangemeld op

de website  "Startanalyse Leidraad Transitie Warmte" bereikbaar via het Expertise Centrum Warmte (ECW). Deze is begin november van start gegaan en zou als vertrekpunt voor de warmte transitie dienen. Gemeentes zouden hier voornamelijk van gebruik maken.

Hier worden verschillende scenario's kort belicht en qua "nationale kosten” vergeleken, o.a. individuele warmtepompen, warmtenetten al dan niet ic.m. collectieve warmtepompen etc..

 Interessant is dat dit per wijk/buurt voor heel Nederland gebeurt en bijvoorbeeld via een viewer op buurtniveau bekeken kan worden.

Waarschuwing: Dit is allemaal nog BETA, volgens de website dan.

YMMV


Geachte verduurzamen,

Persoonlijk zie ik weinig tot geen onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Zelf heb ik een warmtepomp voor een nieuwbouwwoning aangeschaft en veel van de beperkingen komen overeen met bestaande bouw. In alle gevallen is het verstandig om verschillende besparingsmogelijkheden naast elkaar te leggen en op basis van rendement een keuze te maken. Isolatie, (balans)ventilatie, zonnepanelen en/of zonneboiler zijn vaak voor de hand liggende opties, maar geen vereiste. 

Lage temperatuur verwarming is niet noodzakelijk, maar het type verwarmingssysteem heeft wel invloed op de mogelijke type warmtepompen. Een warmtepomp die kan koelen komt bijvoorbeeld met een hele lijst aan extra eisen.

Tot slot is de plek van de warmtepomp erg belangrijk. Voor zowel binnen als buiten is geluid een belangrijke factor. Ook de aansluit mogelijkheden op de bron en verwarmingssysteem zijn belangrijk om mee te nemen. 

Tot slot mis ik iets over certificering. Met de huidige eisen zijn referenties naar mijn mening niet meer voldoende.


Bedankt voor je reactie, @.Jaap.! Hoe zou jij dat praktisch in bullets je aanpassingen / aanvullingen formuleren? 


Reageer