Gemeenten doen amper iets met plannen maken voor aardgas vrij maken.

  • 18 August 2020
  • 2 reacties
  • 168 Bekeken

Reputatie 7
Badge +3

Ondanks een artikel op nu.nl dat gemeenten enthousiast aan de slag zouden zijn om wijken aardgasvrij te maken doen ze amper iets. Warmtenetten op houtige biomassa worden afgeblazen. Dan resteert dus warmtenetten op restwarmte van industrie of bodemwarmte waarvan de temperatuur wordt opgevoerd door één centrale water/water warmtepomp. Dat gemeenten niets voor deze warmtenetten doen is te bewijzen: Geen enkele gemeente informeert namelijk met welke temperatuur de radiatoren in een wijk verwarmd moeten worden. 

(P.S. Als andere oplossing wordt waterstof aangedragen en op sommige plaatsen ook gesubsidieerd. Maar waterstof is geen energiebron (het moet dus gemaakt worden uit aardgas of middels elektrolyse). De hoeveelheid groene stroom om groene waterstof te maken zal te beperkt blijven. https://stadszaken.nl/artikel/2052/een-nuancering-van-de-waterstofhype ). 


2 reacties

Reputatie 7
Badge +2

In Den Haag wordt van alles gedaan, erg concreet is het allemaal nog niet, maar volgens mij hebben gemeente nog even.

https://duurzaamdenhaag.nl/activiteiten/haagsewarmte

1 van de opties lijtk idd een warmtenet van 70C uit R’dam,
omdat ze daar toch veel warmte over hebben…

Over hoe duurzaam het allemaal meteen wordt is ook nog de vraag.
Voorlopig moeten we nog afwachten denk ik.

Anne.

@ Driepinter Er wordt hier in de bollenstreek wel gesproken over exploitatie van een (nog op te zetten) warmtenet, maar ik deel je mening. Gemeenten hebben tot eind 2021 de tijd om een visie te bepalen over de implementatie “gasvrij” wonen. Daaruit lijkt niet direct enige haast voor te komen.. Anderzijds, waarom wachten op de gemeente; als ik hier kijk naar de gemiddelde ervaring bij afname van een regionaal warmtenet is het als particulier juist beter om zelfstandig iets te regelen?

Reageer