Simpeler dan een warmtepomp
Infraroodpanelen (IR-panelen) blijken nogal populair te zijn. Ze zijn relatief goedkoop en ook de installatie (aan de wand of aan het plafond of zelfs verrijdbaar) is vergeleken met de installatie van een warmtepomp relatief simpel. Ook is het vermogen vrij beperkt zodat de (eigen) elektriciteitsaansluiting niet verzwaard hoeft te worden (dat zal anders zijn voor het landelijke netwerk als heel Nederland ze zou aanschaffen).
Wat zijn infrarood panelen?
Nu is een IR-paneel in tegenstelling tot een warmtepomp natuurlijk een elektrische 1 op 1 verwarming. Een warmtepomp haalt immers uit een warmtebron (buitenlucht of grondwater) meer warmte dan de (elektrische) energie die de warmtepomp zelf verbruikt. Het seizoensrendement van een warmtepomp kan oplopen tot 450 % terwijl het rendement van een IR-paneel slechts 100 % is (het voordeel van een IR-paneel is immers een -mogelijke- kortere verwarmingsduur en een, dankzij de aangename -onschadelijke- infraroodstraling een lagere omgevingstemperatuur waardoor, in die gevallen, toch energie bespaard kán worden).
Hoe maak je verstandig gebruik van infrarood panelen?
Nu is er bij elektrische 1 op 1 verwarming natuurlijk een groot financieel risico. Namelijk dat de zelfde hoeveelheid warmte uit elektriciteit drie keer zo duur is als de zelfde warmte uit aardgas. Daarnaast zal bij een groot aantal IR-panelen de meterkast mogelijk verzwaard moeten worden wat jaarlijks € 600 euro extra kost.
Daarom zullen IR-panelen verstandig gebruikt moeten worden.
- Daar waar de verwarming slechts voor korte tijd én plaatselijk nodig is. Bijvoorbeeld in de badkamer tijdens het douchen of aan het bureau in een studiekamer. Of aan de eettafel tijdens het ontbijt voor de gang naar het werk zodat de hoofdverwarming pas bij terugkomst hoger kan.
- Tijdelijke én plaatselijke bijverwarming in de hoofdruimte zoals van de zithoek. Dankzij de stralingswarmte is immers een lagere ruimtetemperatuur mogelijk. Eén graad lagere temperatuur geeft 7 % lager warmteverlies maar de grootste besparing treedt op als de lagere ruimtetemperatuur lage temperatuur verwarming mogelijk maakt vanwege het dan hogere rendement van de warmtepomp én gasgestookte hr-ketel.
Conclusie
Daarom is mijn stelling dat IR-panelen alleen energie besparen als ze verstandig worden gebruikt. Namelijk als kortdurende bijverwarming en als plaatselijke bijverwarming.