Skip to main content
Vraag

Hoe verduurzaam je je huis verder?

  • 2 December 2022
  • 61 reacties
  • 754 Bekeken

Ons huis is volledig geïsoleerd en we hebben zonnepanelen. Graag willen we verder verduurzamen, maar alle makkelijk te nemen maatregelen hebben we inmiddels genomen en ik vind het lastig om te beslissen wat nu een goede volgende stap zou zijn. Wie heeft er tips?

Onze situatie:

We wonen met 4 personen in een 2 onder 1 kap uit 1975, woonoppervlakte 139m2. Jaarverbruik gas (voor verwarmen, warm water en koken) normaal zo’n 1300 m3; dit jaar komen we waarschijnlijk rond de 1000 m3 uit (en dan was het een warm jaar en staat de thermostaat nu rond de 17-17,5 C). Elektriciteit verbruik is ongeveer 1750 kWh, we wekken gemiddeld zo’n 2000 KwH op.

Op de begane grond en op de 1e verdieping hebben we overal HR++ glas, op zolder HR+ glas. De spouwmuur is nageisoleerd met isolatieparels (6cm). Het dak is aan de binnenzijde geïsoleerd met 15 cm icynene; de vloer is aan de onderkant geïsoleerd met 15 cm icynene

Ik heb als mogelijke opties op mijn lijstje:

  • warmtepomp (hybride of all electric) 
  • Zonneboiler of warmtepompboiler
  • huis verder isoleren aan binnenkant
  • vloerverwarming

 

Kan niet bij de convector i.v.m. de kerstboom. Moet me even verdiepen in de linkjes die je hebt doorgestuurd. Heb wel even een ventilator met peltier element op de radiator aangesloten. Zonder batterij of stroom draait hij op temp. verschil, ga ik verder onderzoeken.


@Sleepboot stuurman   Voor een completer beeld betreffende ventilatoren kan je volgens mij beter in deze draad verder gaan: https://community.eigenhuis.nl/duurzaam-verwarmen-12/wie-heeft-ervaring-met-de-slimme-radiator-ventilator-475 - ook met diverse uitgebreide bijdragen van mij.

Ik heb diverse 140 mm PC-fans in gebruik:  BeQuiet, NZXT, CoolTek - → luchtverplaatsing neemt toe, geluid ook - kan ondervangen worden door lagere spanning, voeding 20W met omschakelbare spanningen … 5, 6, 7,5, 9 en 12 V.

Voor meer technische zelfbouw verhalen (ook voor radiatoren): https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1490061?data%5Bfilter_userids%5D=dunklefaser (mijn bijdragen)

en voor wat plaatjes: https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/50207097#50207097

Huis bj 1984 “vrijstaand” - oud energielabel B - verwarmd ca. 120 m²,  ca. 19°C gemiddeld
verbruik voor cv: ca. 0,255-0,265 m³/gew. graaddag (stookgrens ca. 16,0°C)

 


Ecofan, geen stroom en/of batterij nodig!


@Sleepboot stuurman  Hahaha - dit lijkt me iets voor onder de kerstboom als speelgoed, maar niet voor een verdieping lager in de convectorput. Bij LTV doet het peltierelement ook niet meer zoveel.


@Sleepboot stuurman  Hahaha - dit lijkt me iets voor onder de kerstboom als speelgoed, maar niet voor een verdieping lager in de convectorput. Bij LTV doet het peltierelement ook niet meer zoveel.

Zeg nooit: Nooit!! heb ik op de zeesleepvaart geleerd, want dan kun je in de eerste de beste haven naar huis.


@Sleepboot stuurman  In deze situatie kom ik vermoedelijk nooit, als ik de zee zie wordt ik al zeeziek🤣.

Ik ken ook mensen die een ventilator op basis van een  mini-sterlingmotor  als blikvanger op de hete kachel gezet hebben. Ziet echt leuk uit!


De ecofan (Canadees merk) staat op de kolen/hout kachel als deze brand en wappert de warme lucht het zitgedeelte van de kamer in. Zoemt erover en functioneert goed  In de zitkamer een plafond ventilator in de winterstand en de temperatuur loopt op tot t-shirtje/korte broek niveau. Vandaag de laatste winterse dag en heb nog even geëxperimenteerd met de ketel temp. Lijkt erop, dat de convector put onder de 65 graden in elkaar ploft en geen vermogen meer over heeft, tevens is dan de samenwerking tussen ketel en thermostaat van de leg en vraag me ook af of boosters dan wel helpen. De twee oude radiatoren met ventilatortjes doen dan wel hun werk bij 60 graden. Het inzetten van een ventilator kachel 2000 Watt uit mijn kweekkas in de tuin compenseert het vermogens verlies van de convector put en dan  krijgen we wel de temperaturen zoals 20 en 21 graden . Klopt een beetje met gegevens van vergelijkbare convectoren op internet ( 280 cm lang) Heb jij nog een suggestie? Extra radiator? Of toch ventilators plaatsen?


Huidige ketel is 30 KWh


@Sleepboot stuurman Het lijkt me handig als je aan mij gerichte vragen ook zo in de tekst plaatst, anders lees ik deze soms niet. - Betreffende jouw vragen: Het snelste en goedkoopste te realiseren zijn de PC-ventilatoren op de convector in de put. Het effect op de afgifte is enorm kan ik je verzekeren.

Voorbeeld voor de toename van het afgiftevermogen c.q. daling van de aanvoertemperatuur.

Als je een extra of vervangende grotere radiator kan plaatsen - ook doen
(“Upgrade” type T22 → type T33 kan meestal makkelijk).

Bij mij is de samenwerking tussen thermostaat en ketel niet afhankelijk van de aanvoertemperatuur (23 dec. 2021):

Ook met een aanvoertemperatuur van 35-40°C werkt de regeling in de woonkamer/eetkamer/keuken (referentieruimte) met de gebooste convectoren op +/- 0,05°C precies.


Huidige ketel is 30 KWh

Mijn ketel kan tussen 8 kW en 28 kW (b.w.) moduleren, maar is voor cv op maximaal 10,5 kW begrensd.

Citaat: “ Zelf ben ik Ing. Energie en Constructie en kan alles na rekenen.”
Dan weet je ook het verschil tussen kW en kWh (met een kleine k)

 

 


Ga eerst de boosters uitproberen en kijken hoever ik daarmee kom, Eind januari 6 cm spouw na isoleren en dan kijken wat het allemaal gaat opleveren Zit eraan te denken om de boosters vanaf de onderkant te laten blazen i.p.v. te laten zuigen vanaf de bovenkant. Een kaars blaas je uit en zuig je niet uit. 


@Sleepboot stuurman  Ventilatoren onder het lamellenpakket plaatsen - waarom niet?

Je hebt dan waarschijnlijk de primeur - zelf JAGA plaatst hun kant-en-klare DBH modules boven op de convectoren ook in diepe convectorputten.  YMMV


@Sleepboot stuurman  Ventilatoren onder het lamellenpakket plaatsen - waarom niet?

Je hebt dan waarschijnlijk de primeur - zelf JAGA plaatst hun kant-en-klare DBH modules boven op de convectoren ook in diepe convectorputten.  YMMV

@Sleepboot stuurman  Ventilatoren onder het lamellenpakket plaatsen - waarom niet?

Je hebt dan waarschijnlijk de primeur - zelf JAGA plaatst hun kant-en-klare DBH modules boven op de convectoren ook in diepe convectorputten.  YMMV

Morgen even rommelen, kerstboom aan de kant en kijken of het blazen van onderuit gaat lukken.


Darkfiber: Inmiddels de boosters in een proefopstelling laten draaien. Vanwege de constructie van de convectorbak was het niet handig om ze onder de convector te plaatsen, dus toch maar een ‘zuigende’ opstelling. De ketel van 65 naar 55 graden verlaagd en daarna de thermostaat 1 graad hoger gezet. Vanuit een koude beginstand was het 35 minuten later 1 graad hoger en 15 minuten daarna sloeg de ketel uit. De buiten temperatuur is +/- 7 graden. 


@Sleepboot stuurman  - Je moet een @ intypen en dan de juiste gebruikersnaam kiezen of typen anders krijg ik geen bericht. "Darkfiber”werkt niet.


Ik vermoed maar dat je in eerste instantie tevreden bent met het resultaat van de proefopstelling. Voor de zekerheid kan je morgen hetzelfde experiment zonder actieve "boosters” herhalen.
Je kan op dit moment ook de boosters uitzetten en kijken wat de kamertemperatuur doet (en vooral wat het comfort (koudeval) dan is).

Wat voor “boosters” gebruik je en hoeveel ventilatoren zitten nu op de convector van x meter?
Misschien een “like” geven?


@darkfiber Ik had onlangs van iemand een doos speedcomfort gekregen (triple set) en heb deze compleet gemaakt met 3 extensions. Op 280 cm convector lengte liggen nu 6 blokjes met 3 ventilatoren, dus 18 totaal. Verbruik 3 Watt en sluipverbruik 0. Duur spul, ziet er slim en doordacht uit en werkt goed, schakelt mooi en is muisstil. Dus uiteindelijk was ik voor €150 klaar. Ga vanavond nog even de temp opvoeren; kijken wat er dan gebeurd en morgen de trucjes uithalen die jij opteert. Jammer dat de vorst periode is afgelopen.


@darkfiber Heb gisteren( 7 graden met een beetje wind) een dag met ventilatortjes gedraaid en vandaag (5 graden windstil) zonder ventilatortjes op de convector put, ketel op 55 graden, Gisteren van 18 naar 19 graden 35 minuten (vandaag 43 minuten). Van 19 naar 20 graden 35 minuten (vandaag 57 minuten). Van 20 naar 21 graden 50 minuten (vandaag niet gehaald Max temp was 20,7 graden). Van 21 naar 22 graden 90 minuten. Max. temperatuur gisteren was 22,4 graden . Gisteren bij 22,4 graden de thermostaat op 20 graden gezet en bij 19,5 graden begon de ketel weer te branden, 190 minuten later.  Ventilatoren lijken hun werk te doen, zeker bij de convector put. LT warmte pomp niet haalbaar, HT warmte pomp, zoals installateur mij voorrekende zou kunnen lijkt het.


@Sleepboot stuurman  Natuurlijk doen de ventilatortjes hun werk, maar niet goed genoeg.
Als je met de prestaties van de 6 x triosets van speedcomfort met de mini-fans van 60 mm tevreden bent i.c.m. een HT-warmtepomp kan je dit doen.
Maar niet verbaast zijn over het zeer hoge stroomverbruik van de wp.
Welke HT-warmtepomp heeft de installateur in gedachte? Ik vermoed een alpha-innnotec LWDV monoblock (met R290 = propaan als medium), ook niet de goedkoopste.

Ik persoonlijk zou andere, grotere boosterfans  gebruiken (diameter passend voor het lamellenpakket) welke veel beter presteren.
Waarschijnlijk kan je dan nog met een aanvoertemperatuur van 35-40°C dezelfde warmteafgifte realiseren in vergelijking met de convectorput op hoge temperaturen zonder boosters.

Ik denk dat we het thema hiermee kunnen beëindigen.

P.S.: Recent plaatje van een convectorput met passende boosterfans  (21.12.2022).

 


@darkfiber In ieder geval bedankt voor de tips en weetjes. De ketel stond vandaag op 40 graden afgifte water en buiten was het 4,5 graden. De thermostaat op 20 graden gezet en de woonkamer kwam netjes op temperatuur en blijft ook met af en toe  een stook momentje netjes op 20 graden.


Als idee voor het verduurzamen: ventilatie regelen op basis van CO2 meting.

Bij een type C ventilatie hoort de ventilator meestal op 2 te staan. Op stand 2 wordt circa 25% van je warmte door de schoorsteen afgevoerd om je huis goed geventileerd te houden.

Vanwege het lawaai en de grootte van het warmteverlies hebben veel mensen de ventilator op 1 staan. Als ik hem op 1 zet en wij zijn met 4 personen in huis gaat de CO2 naar bijna 1600 ppm.

Wat ik aanraad is eerst een CO2 meter kopen die grafieken maakt en in huis meten in de verschillende ruimten. Je staat er van te kijken wat de invloed van de ventilatie openingen in de ramen is en de invloed van de wind.


@DolfS Wij hebben onlangs een CO2 meter van de buurman geleend, die hem o.a. gebruikt voor een zangkoor. (Veel mensen in een beperkte ruimte) Het viel ons ook op dat waarden de lucht in schieten, als je b.v. aan tafel zit te praten, met de meter er tussenin of in een afgesloten ruimte. Wij keken altijd naar de relatieve vochtigheid bij het ventileren en nu ook naar CO2 ppm. Daarmee stellen wij de ventilatie roosters in 


Ik heb geen druk geregelde ventilatie roosters. Ze zijn dus eigenlijk niet in te stellen.

De wind is het grootste probleem. Zowel de druk als de richting.

Wat wel aardig helpt is: de roosters zoveel mogelijk dicht met nog een klein gaatje. Dit om de invloed van de wind te minimaliseren. Met de ventilator kun je dan de verversing door het kleine gaatje bepalen. De ventilator zorgt dan voor meer en minder onderdruk in huis.


Als de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is en je CO2 waarde onder de 800 ppm, dan doe je het goed volgens de richtlijnen. Wij moeten het doen met ventilatieroostertjes zonder ventilator die je traploos kan verschuiven en dat is goed te doen. Bij diverse weersomstandigheden even controleren of de waarden goed blijven. 


Nee, ik bedoelde een centrale ventilator in het afvoer kanaal.

Hieronder staat wat er gebeurt bij mij in huis met de ventilator op stand 1:

1 persoon          < 900 ppm

2 personen        < 1200 ppm

3 personen        ~ 1400 ppm

4 personen        ~ 1600 ppm

 

Als ik de CO2 lager dan 1200 ppm in huis wil houden moet ik zelf de ventilator stand verzetten:

2 personen in huis en CO2< 1200 ppm                stand 1

4 personen in huis en CO2< 1200 ppm                stand 2

 

Dit is ook wat er wordt aangeraden. Een gezin van 4 personen moet de ventilator op 2 zetten.

 

Eigenlijk lees je in de literatuur dat de stand continue onder 1200 ppm moet blijven. Voor studerende mensen zou dit onder 800 ppm moeten blijven.

Bij mijn dochter op school komt de CO2 meter ver boven 1200 ppm uit. Vaak boven het max van 2000 ppm.

 

 


Ik gebruik 2 CO2-meters in huis, een vaste aan de muur naast de thermostaat in de woon/eetkamer/open keuken en een tweede, mobiele voor de andere vertrekken.

Meten en monitoren is een ding, maar eigenlijk wil je vraaggestuurd ventileren,
het liefst traploos en desnoods met 2 - 3 standen van de MV etc..
Met een traploze aansturing van de ventilatiebox voorkom je een “overventilatie” en dus onnodig warmteverlies in het stookseizoen.

YMMV


Reageer