Skip to main content

Hierbij wil een lijst opstellen van maatregelen en acties die juist averechts werken.

  1. Te weinig ventileren wat leidt tot een te hoge luchtvochtigheid bij lage temperaturen.

Zelf heb ik afgelopen winter een relatieve luchtvochtigheidsmeter aangeschaft. Ik schat dat de RLV de vorige winter soms tegen de 80 % kwam, nu rond de 65 %. Met een huiskamertemperatuur van 18 graden voelt het nu veel minder koud aan. Te weinig ventileren heeft dus (ook) voor de energierekening een averechts effect.

  1.  Een radiator dicht draaien in een ruimte die verwarmd wordt. 

Een radiator dicht draaien in een ruimte die verwarmd wordt is in feite het tegenovergestelde van waterzijdig inregelen en dan nog wel in het kwardraat. Het zelfde geldt voor een theedoek drogen op een radiator.

 

  1.  Te koud douchen. 

Een hete douche (45 graden) kost mij amper 0,1 m3 aardgas. Als je het daardoor warm krijgt, is die 0,1 m3 door minder te hoeven verwarmen snel terug verdiend. Terwijl het met kortstondig koud na douchen ook nog eens gezond is (bloedvaten die uitzetten en dan weer kleiner worden is goed voor de bloeddruk). In feite hoort dit in een hele reeks maatregelen die je lichaam kunnen doen wennen aan een lagere omgevingstemperatuur. Zoals een (niet te koude) koude douche 's morgens (met lege maag). Een huiskamertemperatuur van 25 graden is ook ongezond.

Leuk topic! Ik heb er nog wel een paar:

 

Gordijnen:

Iedereen weet dat je de gordijnen dicht moet houden om de kou buiten te houden. Maar zelfs in de winter levert direct zonlicht meer warmte op dan een matig geïsoleerd raam kost. Zorg dus dat je de zon binnen laat. Zon weg: dan snel de gordijnen weer dicht. 

 

Een quooker of boiler in plaats van water koker:

Tenzij je een hele lange ongeisoleerde warmwaterleiding hebt kost een quooker of boiler meer energie dan dat het bespaart. 

  • Een quooker of boiler op temperatuur houden kost gemiddeld 40 tot 80 euro per jaar. 
  • Een CV ketel of warmtepomp verwarmt water 3-5 keer zo efficiënt.
  • De kosten en milieu impact van het extra waterverbruik zijn verwaarloosbaar.

Je bespaart een heel klein beetje warm water wat anders in de leiding blijft zitten, maar dit weegt niet op tegen de nadelen. Het is natuurlijk wel fijn om snel warm water te hebben.

 

Een boiler of quooker snachts uitzetten:

Dit is een twijfel geval en hangt af van hoe goed het voorraadvat geïsoleerd is.

Ik heb zelf een maand lang het stroom verbruik van een quooker gemeten met en zonder nachtschakeling. Pas als de quooker voor 2 dagen uit stond omdat we bijvoorbeeld een weekendje weg waren was er een positief verschil meetbaar. 

Bij boilers die iets mindergoed geïsoleerd zijn loont het wel om deze snachts uit te zetten. Als je zonnepanelen hebt, overdag aan laten staan zodat je je eigen stroom blijft gebruiken.

Meten is weten.

 

Een eigen water bron:

Water is erg goedkoop en de waterschappen investeren veel tijd en geld in het beheer van grondwater. Tenzij je een hele grote tuin hebt (denk aan 2500m2 of meer) is het niet de moeite waard om een bron te graven of pomp aan te schaffen. Zelfs een nieuwe pomp kopen als de oude stuk is loont niet. Een eigen bron kan ook nadelige effecten hebben op de kwaliteit van het grondwater. 

 

Radiator ventilatoren:

Het is niet aangetoond dat ventilatoren op de radiatoren meer opleveren dan dat ze kosten. De theorie is vrij helder: het verhoogt de efficiëntie van de CV installatie. Hoe de besparing afweegt tegen de stroom kosten en aanschaf kosten blijft onduidelijk. 

Plak radiator folie achter de radiatoren, plaats meubels en andere spullen niet te dicht bij en maak ze 1 of 2 keer per jaar schoon.

 

Disclaimer: Voor alle tips in dit topic geldt dat er situaties zijn waarin een maatregel weldegelijk loont. Of dat bij 1% of 40% van de gevallen is is moeilijk te zeggen. 


Betreffende tapwater opwarmen door een cv (combi) ketel of elektrisch: Het is afhankelijk of het tapwater op continu of op de eco staat. (Eco is zuiniger). Als je elke keer de voorraad in de cv moet opwarmen kost dat natuurlijk veel meer. Het gaat dan over ongeveer 5 liter warm water wat dan elke keer in de cv blijft zitten. Verder moet je eerst veel lauw water door de kraan laten lopen eer je warm water krijgt. Voor thee zetten zal je bovendien toch verder moeten opwarmen. Een elektrische warmwaterkoker is dan energetisch veel efficiënter (vooral als er een flink aandeel wind- en zon op het elektriciteitsnet zit).

Gezien het rendement van een gascentrale (50%) geldt dat het aardgasverbruik niet hoger mag zijn dan twee keer de hoeveelheid die je anders elektrisch verbruikt.

 


Reageer