Skip to main content

Nieuwleusen, 4 mei 2020.

 

Geachte VEH-er,

“50 tot 70% van de tot nu toe geïnstalleerde warmtepompen voldoet niet aan de  verwachtingen” aldus een leidinggevende uit de nieuwbouwwereld.

In december 2019 sprak ik deze leidinggevende. Hij wilde zelf ook aan de slag met het een en ander en vroeg naar onze ervaringen met de bodemwaterwarmtepomp.

In zijn bouwwereld ,-  verantwoordelijk voor een zeer groot gedeelte van alle nieuwbouw in ons land -, leeft deze opvatting over het onderpresteren van alle geïnstalleerde warmtepompen.

Naar aanleiding van zijn mededeling heb ik deze cijfers o.a. voorgelegd aan mensen uit de installatiewereld.

“Waarschijnlijk ligt dit percentage nog hoger”  zei een van de installateurs, die ik sprak.

Als deze cijfers kloppen, dan is dat dramatisch o.a. voor de kopers van de warmtepomp, de installatiebranche en de beeldvorming van de energietransitie in het algemeen.

Verder onderzoek, bijvoorbeeld door middel van een enquête onder de gebruikers van de warmtepompen, zou wellicht kunnen helpen. Wie heeft er betere ideeën om dit te onderzoeken?

 

Geert Nap

 

 

 

 

 

 

Een variabele elektriciteitsprijs is zo oud als de weg naar Rome. Dat heet nachtstroomtarief. Met de slimme meters komt er ook variatie in geleverde en afgenomen stroom. Je kan aan zien komen dat met sterk fluctuerende elektriciteitsproductie ook de prijzen gaan fluctueren.  Het is al zo voor het groothandelstarief. Het is slechts een kleine stap om dat door te geven naar de consument.

 

Bij slimme meters kan de meterstand ieder moment via het netwerk uitgelezen worden. Dat betekent dat de leverancier ieder moment van de dag jouw verbruik kent. Het is slechts een kleine stap voor de leverancier om deze informatie te gebruiken voor variabele kWh prijzen. Het is dus niet noodzakelijk om de slimme meter aan te passen, de aanpassing kan ook aan de uitleeskant aangebracht worden.

 

In Duitsland zijn al een paar passief verwarmde huizen gebouwd. D.w.z. de instraling via het glas en de warmte van de aanwezige mensen zijn voldoende om het warmteverlies te compenseren. Huizen moeten daarvoor speciaal ontworpen worden, maar het is mogelijk om onverwarmde huizen te bouwen. Bij goede isolatie gaan we ook die kant op. Als het huis zo nodig aardgasloos moet worden is een kleine houtkachel voldoende om het warmte verlies te compenseren.

 


Er komt geen variabel tarief voor elektriciteit aan de hand van de dan geldende marktprijzen. Het voorbeeld dat u aanhaalt, nachtstroomtarief, bevestigt dat alleen maar. Want ook in de zomer betaal je 's middags meer voor je stroom terwijl er bij veel wind en zon (tot 18:00 h) een negatieve marktprijs is en je 's nachts dan minder betaalt terwijl er dan juist een tekort is aan stroom. En als het technisch mogelijk is waarom is er dan geen enkele van de twintig energiebedrijven die dat dan al toepast? 


Dat is een wat boude bewering. Onder andere bij de energieleveranciers NieuweStroom, easy Energy  en Zero Energy kun je nu al stroom kopen op basis van APX prijzen. Deze lezen je slimme meter frequent uit, en rekenen je daarop af.   


Reageer