Beantwoord

Op welke manier kun je zo goed mogelijk je warmtepomp stil maken?

  • 30 april 2019
  • 15 reacties
  • 1004 Bekeken

Reputatie 3
Badge +2
Op de community wordt veel gesproken over warmtepompen die bij voorkeur 'stil' zijn. Wat zijn jullie tips om een warmtepomp zo 'stil' mogelijk te maken? Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover! Laat het vooral weten in de reacties.
icon

Beste antwoord door PakdeWind 4 mei 2019, 16:45

Ik ken iemand die de buitenunit in de voortuin heeft staan, daar is toch al het meeste buiten geluid.
Maar ook ruimte voor een grote, geluiddempende kast.
De overburen zijn verder weg dan de buren aan dezelfde kant van de straat
En er is ook ruimte om een extra grote buienunit te kiezen, die heeft een grotere ventilator, die bij dezelfde warmte vraag stiller is dan een kleine ventilator.

Let er wel op dat het pad voor de leiding van de buitenunit naar de warmtepomp,
  • niet te lang kan zijn, maar best wel wat meters kan zijn
  • En dat er ruimte is voor leiding isolatie
Bekijk origineel

15 reacties

Reputatie 3
Zelf geen ervaring mee, maar ik heb me er wel eens in verdiept voordat ik een airco aanschafte. Gelukkig is het model dat ik gekozen heb echt heeel erg stil buiten, dus geen behoefte om dat nog verder te verbeteren.

Als je er voor kiest om er er een grote kast omheen te zetten die het geluid moet dempen zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten.

1) zorg dat de openingen in de kast voldoende lucht stroom kunnen verwerken anders gaat de warmte pomp het minder efficient doen of zelfs in storing als er te veel lucht weerstand is.

2) zorg ervoor dat in de kast de kant waar de lucht wordt aangezogen compleet afgesloten is van de kant waar de lucht wordt uitgeblazen, als je dat niet doet en een pneumatische kortsluiting maakt, dan zal de koude lucht die uitgeblazen wordt direct weer aangezogen worden in de kast ipv warmere lucht van buiten en stort de COP dramatisch in.
Reputatie 1
Een omkasting kan veel helpen. Een bedrijf (niet het mijne) dat daar hard aan werkt: https://stillewarmtepomp.nl/zoek-je-omkasting
Reputatie 4
Badge
Je kan ook naar https://www.climeleon.com/lang/benl/index.html kijken die maken ook omkasting.
Zelf maken is ook goed te doen je moet dan alleen rekening houden met de lucht aanvoer en afvoer, maar je het gewoon van hout maken en aan de binnenkant beplakken met https://www.easy-noisecontrol.nl/product/easyfoam-fireseal/
Reputatie 3
Badge
Ik ken iemand die de buitenunit in de voortuin heeft staan, daar is toch al het meeste buiten geluid.
Maar ook ruimte voor een grote, geluiddempende kast.
De overburen zijn verder weg dan de buren aan dezelfde kant van de straat
En er is ook ruimte om een extra grote buienunit te kiezen, die heeft een grotere ventilator, die bij dezelfde warmte vraag stiller is dan een kleine ventilator.

Let er wel op dat het pad voor de leiding van de buitenunit naar de warmtepomp,
  • niet te lang kan zijn, maar best wel wat meters kan zijn
  • En dat er ruimte is voor leiding isolatie
Reputatie 1
Ik heb nog geen ervaring met warmtepompen maar die buitenunits vind ik niets.
Als je een echt stille warmtepomp wil met ook een goed rendement dan moet je de warmte uit de grond halen met bijvoorbeeld aardwarmtekorf.nl
Als je niet wil graven dan kun je ook zonder geluid warmte halen uit de achterkant van zonnepanelen zie website solarenergybooster.nl of triplesolar.eu/home/
Reputatie 2
Wellicht is deze link interessant aangaande dit onderwerp.

https://www.vakbladwarmtepompen.nl/bronnen/artikel/2018/03/geluid-buitenunit-lucht-water-warmtepomp-wordt-aandachtspunt-101226

Voorkomen is beter dan genezen.
Reputatie 4
Badge
@Raymond het nadeel van pvt panelen is dat ze alleen werken als de zon schijnt s'nachts zal je bijvoorbeeld niet kunnen verwarmen omdat de zon ze niet verwarmd ook op momenten dat het bewolkt is en het koud is zullen ze niet goed warmte opwekken, naast dat je de hoofdprijs voor z'n systeem betaald waarbij je het totale vermogen van de panelen/warmte opwekking lager is dan wat je zou kunnen krijgen voor panelen los en een L/W warmtepomp.

Het zijn goed initiatieven maar technische zijn ze nog zeker niet concurrenten met huidige reeds bestaande technieken.
Reputatie 1
@Dylan Bedankt voor je reactie. In jouw reactie lees ik dat pvt panelen alleen werken als de zon schijnt. Op diverse websites van fabrikanten beweren ze dat het ook zonder zon werkt.

Op de website van triple solar lees ik :

Het Triple Solar®️-systeem is voor warmte niet afhankelijk van de zon, omdat het warmtepomppanneel ook in staat is warmte uit de buitentemperatuur en daglicht te halen. Toch heeft het natuurlijk wel voordeel van zonlicht. Door de zon ontstaat een hogere brontemperatuur, waardoor de warmtepomp minder elektriciteit nodig heeft om uiteindelijk bruikbare warmte af te geven. Overdag en in de zomer werkt de warmtepomp daardoor zuiniger dan ‘s nachts en in de winter. En hoewel het systeem dus ook prima werkt op het noorden, is het wel (nog) zuiniger bij plaatsing van de panelen op het zuiden.

ook op een andere website van aliusenergy.nl lees ik:

Met een VolThera PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar er wordt ook warm water mee gemaakt. Het dak krijgt nu dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden. In combinatie met een warmtepomp zorgt dit systeem zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater.
Reputatie 4
Badge
Dat het werkt snap ik maar hoe efficient is het als de zon niet schijnt? Als je bij een normale lucht/water warmtepomp bij de buiten unit voelt dan is dat echt koud zelfs met 20 graden buiten is de lucht die er door geblazen wordt echt heel koud. Bij bijna alle PVT oplossingen worden de geroemd omdat er geen ventilatoren gebruikt worden dus ik vraag me af hoe ze zorgen dat de lucht optimaal door de radiotoren heen blaast.

Het verbaasd me ook dat nergens een COP/SCOP genoemd word voor de warmte pomp, bij L/W is dat tussen de 3 en 5 en bij een W/W warmtepomp is dat 5. Je hebt altijd elektriciteit nodig bij een warmtepomp voor de compressor en pomp om vloeistof rond te pomp dus als fabrikant kun je dat altijd uitrekenen.

Ik zeg niet dat het helemaal niet zou werken het is alleen een minder efficiënte manier die ook nog eens veel geldkost, Als een warmtepomp 9k kost en zonnepanelen 8k als losse systemen zou het bij z'n PVT oplossing vaak rond de 25k gaan kosten en dat heb je kans dat je minder zonnepanelen krijgt dan je bij een los systeem zou krijgen en de warmte opwekking ook minder zou kunnen zijn dan bij een losse warmtepomp.
Reputatie 3
Badge
@Raymond PVT panelen worden gekoeld door de warmtepomp. Als ze kouder worden dan de buitenlucht, gaan ze ook warmte halen uit die buitenlucht, vooral als het een beetje waait, dus ook snachts. Al moet het niet te koud worden, dan gaan ze bevriezen, dat ijs isoleert de PVT panelen van de lucht. Dus halen ze daardoor moeilijker warmte uit de nacht lucht.
Maar een beetje wind is genoeg om steeds nieuwe warmte aan te voeren, ook snachts.
Alleen, de hoeveelheid warmte is kleiner dan bij een gebruikelijke buitenunit van een warmtepomp, omdat die ventilator heeft om de buitenlucht langs de lamallen te blazen.
Maar je kunt ook bij zonnepanelen op het dak de lucht er langs blazen, al heb ik dat nog nergens gezien.
Ergens op het internet heb ik wel eens cijfers gezien van dit soort passieve warmte collectoren, die vergelijkbaar zijn met PVT panelen, maar dan zonder zonnecellen.
Reputatie 5
Eigenlijk gaat dit je alleen goed lukken met een bodemwarmtebron.
Je hebt geen lawaai-unit buiten nodig (bovengronds dus)
en je compressor doet het een stuk rustiger als de temperatuur sprong (=compressor druk) niet zo hoog hoeft te zijn.
De mijne staat lekker naast een koelkast in de garage en om de beurt knorren ze een beetje.
Reputatie 3
Badge +2
Bedankt voor je antwoord, @jvdleeuw! Goed om te horen dat dit voor jou werkt. PakdeWind, kun jij je hier ook in vinden? @Dylan, @Raymond? Ik hoor het graag!
Reputatie 3
Badge
Bodem warmte pompen hebben ook mijn voorkeur. Niet alleen voor het geluid, maar ook omdat dan goedkope zomerwarmte is op te slaan voor de winter.
Daarmee zijn de stroom pieken op het elektriciteitsnet in de winter te reduceren
Reputatie 3
Badge +2
Hebben jullie trouwens al de enquête van @JWD gezien over de aanlegkosten van verschillende bodem warmtesystemen? Leuk als jullie hier ook op reageren. Je de enquête hier vinden.
Reputatie 4
Badge
Lees ook maar eens mijn (.@JWD) stukje 'Warmte voor Warmtepompen' waarin enkele minder vaak genoemde nadelen van lucht-warmtepompen worden genoemd en uitgelegd.

Reageer