Skip to main content

Ik heb een lucht water warmtepomp met convectoren in een tussenwoning. Het systeem is uitgerekend op -5 graden buiten, wordt het incidenteel eens kouder dan gaat het systeem bijverwarmen met gas. Allereerst, het systeem houdt de woning keurig warm!

Het probleem dat zich voordoet is zo te zien ijsvorming in in het buitendeel van de warmtepomp bij een temperatuur lager dan ca. 3 graden buiten. Dan gebeuren er een paar dingen:

  • tegen de ijsvorming schakelt de warmtepomp de ‘defrost’ in.
  • de temperaturen in de warmtepomp en het vermogen gaan slingeren → instabiel dus.
  • het energieverbruik wordt ca. 30% hoger dan je volgens de COP zou verwachten.

Dit verhaal zoals ik het nu opschrijf heb ik nooit eerder gehoord, mijn vraag is: kennen jullie dit verschijnsel?

Ik beschrijf mijn bevindingen met de warmtepomp op mijn website, ik ben op zoek naar manieren om warmtepompen goed te ontwerpen en optimaal te laten werken. Ik doe dit op basis van meettechniek, kijk gerust als het je interesseert: https://www.adelaar-innovatie.nl/

Groet,

Klaus

@KlausD  Mooi dat de formule voor jou zo goed werkt. Voor mij persoonlijk heeft ze eigenlijk niet zoveel waarde. Ook ben ik niet eens met een enkele verbruikswaarde tijdens een meting van 24 uur.
Er zijn minimaal! 2 verbruiksmetingen bij 2 verschillende buitentemperaturen nodig om het warmteverlies per K (en de stookgrens) te bepalen. - Verder moeten de weerscondities vergelijkbaar zijn. Het liefst grijze, koude winterdagen met weinig wind tussen de -5°C en +5°C.

Voor een energiecoach/adviseur zou de relatie met het oppervlak van de gebouwschil  in sommige gevallen bruikbaar kunnen zijn, bijvoorbeeld bij rijtjeshuizen met een uitbouw of meerdere dakkapellen. Maar dan nog moet je alle bewoners er toe verleiden de verbruiksmetingen te doen.

Voor alle andere gevallen voegt jouw formule wat de dimensionering van een warmtebron betreft niets toe. Just my 2cts


@darkfiber Ik zal het probleem eens omdraaien.

Stel jij krijgt als energiecoach de vraag om een warmtepompsysteem voor een woning uit 1935 te ontwerpen. De woning wordt verwarmd met gas en er is verder weinig bekend.

Hoe ga je dat aanpakken?


@KlausD  Geen antwoord is ook een antwoord.
En dan nog een bijzonder vage tegenvraag stellen …
Mijn toelichting op “het probleem” is volgens mij duidelijk genoeg,
als je iets niet snapt hoor ik het graag.

Je mag me ook volgen op tweakers.net in het topic "Lucht/Water warmtepomp om te verwarmen en te koelen” - ondertussen deel 9 - gebruiker dunklefaser


@darkfiber  laten we het hier maar bij laten, we zitten gewoon op verschillende golflengtes :wink:


Reageer