In een ingezonden brief schreef iemand dat hij af vanaf juni vorig jaar geen aardgas meer verbruikt vanwege een ventilatiewarmtepomp. En dat terwijl het begin december en half januari heeft gevroren. Maar een ventilatiewarmtepomp wint de warmte terug uit de in huis opgewarmde buitenlucht. Er zou netto-warmte gewonnen kunnen worden
- als de afvoer van de ventilatiewarmtepomp kouder wordt dan de buitenlucht welke het ventilatiesysteem naar binnen blaast. Dus er komt bijvoorbeeld ventilatielucht van 10 graden in huis, wat dankzij de warmtepomp wordt opgewarmd tot 20 graden maar de ventilatiewarmtepomp koelt die zelfde lucht weer af tot bijvoorbeeld 5 graden.
- Verder houdt een COP van bijvoorbeeld 5 in er voor elke 5 kWh aan warmte er 1 kWh aan warmte door het elektriciteitsverbruik in huis komt.
- Ook het elektriciteitsverbruik voor douchewater (warmere te ventileren badkamer) zal gedeeltelijk benut worden. Ook neemt tijdens het douchen de luchtvochtigheid toe welke als condensatiewarmte in de ventilatiewarmtepomp vrij komt.
Ondertussen heb je natuurlijk ook alle warmteverlies door de muren, ramen ect. Zou het met een relatief goedkope ventilatiewarmtepomp lukken je huis te verwarmen dan zou dat goed nieuws zijn. Maar ik betwijfel het.
Overigens is een mechanische ventilatie laat staan een ventilatiewarmtepomp voor mij geen optie vanwege houtkachels bij de buren.