Als je geen WTW wilt zijn er nog voldoende alternatieven.
Wat niet kan is een systeem zonder mechanische ventilatie en alleen roostertjes. De huidige nieuwe woningen zijn zo luchtdicht dat dat niet meer kan.
Een systeem wat je nu hebt kan prima. Maar ook een mechanisch ventilatiesysteem wat op CO2 sensoren werkt. Meer mensen in huis en de ventilatie gaat harder.
Er zijn ook warmtepomboilers te koop op ventilatielucht die de warmte uit de ventilatielucht gebruiken.
Andere opmerkingen: Verstandig om niet met houtstook te beginnen in een nieuw luchtdicht huis.
Hoe meer je ventileert, hoe meer stof (pollen, zand, roet van houtkachels etc. ) je naar binnen zuigt. Ventileer je goed zul je een gezondere binnenlucht hebben maar wel iets meer stof.
Een CO2 meter zou iedereen eens in zijn huis moeten hebben.
Een warmtepompboiler op ventilatielucht is dat het zelfde principe als een wtw met filters schoonmaken en vieze plafonds en een heel buizensysteem door het huis?
Een CO2 meter nemen we zeker mee in onze gedachten goede tip.
@WBV
Een warmtepompboiler is een warmtepomp die de warmte haalt uit de ventilatielucht en gebruikt om sanitairwater op te warmen.
Die dingen zijn niet erg algemeen en kosten snel €5000. Je hebt dan de normale buizen nodig in je huis, net als met ieder ander ventilatiesysteem. Daar ontkom je niet aan met een luchtdicht huis. Vieze plafonds mag niet kunnen met een WTW want dan zijn je filters niet goed.
Koop direct maar eens een goede CO2 meter. (ongeveer ruim €100) Kun je uitvogelen wat je aan ventilatie nodig hebt.
Mijn mening: mensen die niet met een WTW (of mechanische ventilatie) kunnen omgaan zijn vaak mensen die het belang van ventilatie niet inzien. Ik heb zo een 80 er jaren huis (woon er bijna 40 jaar in) waar een mechanisch ventilatiesysteem in zat en bij mij nog inzit. Bij de meeste buren was dit ding er binnen 2 jaar met buizen en al uit. Alle warmte werd weggezogen! Kon nooit goed zijn.
Dus als ik jou goed begrijp heb jij een woning met mechanische ventilatie klopt dat? Ik snap dat je er niet aan ontkomt om buizen in huis te hebben die heb je inderdaad nodig met zowel mechanische ventilatie als een wtw.
Wat is jouw ervaring met wooncomfort met een mechanische ventilatie en het feit dat warme lucht toch wordt weggezogen?
Bij ons werden de muren rond de ventielen wel vies ondanks de originele geadviseerde brink filters. en ondanks dat we alles regelmatig schoonmaakten dit deed ik vaker dan geadviseerd werd mede door de overlast van houtkachels.
Begrijp nog niet hoe deze specifieke warmtepomp werkt maar dat zal wel ergens op het grote internet staan.
Ik ben inderdaad een tevreden gebruiker van een mechanisch ventilatiesysteem. De eerste box heeft meer dan 30 jaar gedraaid. Nu heb ik een nieuwe (itho) blauwe box met een gelijkstroommotor. Die geeft nauwelijks lawaai af. Zeker niet op de laagste stand.
Zou ik het warmteverlies tegen willen gaan zal ik aan een WTW box of een warmtepompboiler moeten aanschaffen. Beide niet gedaan omdat je de kosten van de investering niet of nauwelijks terugverdiend. We verbruiken minder dan 1000 m3 gas per jaar. Lucht heeft per kuub ook niet een grote warmte-inhoud. Getallen heb ik niet zo paraat maar zijn op het net wel te vinden.
Ik heb totaal geen last dat muren om de afzuigventielen zwart worden. De ventielen zelf groeien wel t.z.t. dicht en moet je regelmatig reinigen. Ik denk dat de afdichting rond de ventielen bij jou wat lek zijn, zodat daar de lucht langs gaat. Daar zit bij mij schuimrubber omheen als afdichting. De houtkachel zal ook niet erg meewerken en de filters in de WTW helpen natuurlijk niet bij de afzuigventielen.
Een warmtepompboiler zal ik jou ook niet aanraden. Die heeft ook nadelen. Die zal ook altijd aan moeten staan op een bepaalde stand. Maar misschien zijn daar in de toekomst ook wel mooiere regelingen voor.
Mooi dat er tenminste nog iemand is die tevreden is over mechanische ventilatie. Wij zijn er in ieder geval ook tevreden over.
Inderdaad de afzuigventielen groeien dicht maar is redelijk eenvoudig te reinigen. Kan zijn dat destijds bij onze wtw de uitlaatventielen misschien niet helemaal goed tegen de muur gezet waren maar ik ben blij dat we van de wtw verlost zijn. En een houtkachel komt er bij ons niet in.
Ik zou nog eens serieus heroverwegen om geen WTW te gebruiken.
En dan een expert daarvoor in te schakelen, ook voor het ontwerp en de aanleg.
Er gaat heel veel mis met WTW krijg ik het idee, maar alternatieven zullen bijna allemaal vergelijkbare problemen hebben, zeker als ze niet goed worden aangelegd, ingesteld en onderhouden.
Er zijn indd alternatieven, zie bv:
Duco raamventilatie (geen eigen ervaring mee).
Je zou dan het liefst CO2 gestuurde ventilatie willen, die er dus voor zorgt dat het binnen klimaat gezond blijft en bij te hoge CO2 de ventilatie regelen.
Ook hiervoor geldt dat het aantal en de plaats van de roosters goed moet passen in het lucht verversingsplan. En ook in deze roosters zul je filters willen hebben (buitenlucht is vaak niet zo erg schoon), die ook weer vernieuwd moeten worden omdat als dat niet wortd gedaan je weer de gewraakt zwarte aanslag gaat krijgen.
Dat is nu zo mooi aan een WTW installatie: daarbij is het onderhoud grotendeels gecentraliseerd: maar 1 plek wara een filter zit dat vervangen moet worden. En als het systeem goed wordt onderhouden (dat hoort er idd bij), dan zou het eigenlijk ook bij het onderhoud van de centrale unit moeten blijven.
Tocht in je nek moet te voorkomen kunnen zijn, zowel bij raam roosters als bij een WTW.
Als er viezigheid is, is dat een indicatie van een probleem, niet van een WTW an sich.
Die viezigheid komt ergens van daan. Je zou juist willen dat die in de WTW wordt afgevangen, dat is ook de bedoeling.
Nieuwere WTW’s zijn vaak een stuk stiller, zuiniger en gebruiksvriendelijkers dan de oudere generaties.
Hoewel het mss een beetje zal voelen als naar een slager gaan voor het laten keuren van zijn vlees, zou ik je toch adviseren om eens bij een WTW expert (dus niet iemand die het er even bij doet) langs te gaan en al je bezwaren voor te leggen.
Mocht je toch voor raamventilatie (of ander alternatief) gaan, laat dan wel een verluchtings/ventilatie-plan opstellen zodat je niet uiteindelijk toch nog op de tocht zit met een systeem dat niet altijd goed werk.
Anne dank voor je uitgebreide reactie.
Voor ons staat vast dat er geen WTW in ons nieuwe huis komt. Ook al zijn er nieuwere, stillere etc etc.
We kiezen voor standaard handbediende ventilatieroosters met een Itho mechanische ventilatie.
Voor de woonkamer willen we een aparte Itho en de badkamer en toilet willen we ook op een aparte Itho.
Wij vinden goed ventileren belangrijk. We hebben nu twee jaar geen WTW en dat bevalt uitstekend. Ons stroomverbruik en gasverbruik is behoorlijk naar beneden gegaan. We hebben in 2019 zelfs de thermostaat een graad lager kunnen zetten. Dat was met de WTW ondenkbaar.
De Itho in onze huidige woning draait op een hogere stand als we douchen. Dan blijft deze ca anderhalf uur draaien. Dan laten we de Itho 's ochtends nog even een uurtje op een hogere stand draaien en vlak voor we gaan slapen idem dito. Verder hebben we daar waar de wind niet op staat 1 of 2 roosters open staan.
Alleen op zo'n dag als afgelopen 31 december met vuurwerk en mist hebben we bijna alles dicht maar draait de Itho op de laagste stand.
We willen echt geen WTW weer ook al zullen de systemen verbeterd zijn.
We zullen ons nog wel verder gaan verdiepen in de verschillende ventilatiesystemen voor raamroosters. Maar we houden van simpel, al die snufjes er extra bij kunnen alleen maar stuk gaan en moeten weer extra onderhouden worden.
...zou ik je toch adviseren om eens bij een WTW expert (dus niet iemand die het er even bij doet) langs te gaan en al je bezwaren voor te leggen.
Waar vind ik een WTW expert ? Ik heb al diverse installatiebedrijven benaderd, maar niemand heeft trek in een WTW reparatieklus.
We hebben nu twee jaar geen WTW en dat bevalt uitstekend. Ons stroomverbruik en gasverbruik is behoorlijk naar beneden gegaan. We hebben in 2019 zelfs de thermostaat een graad lager kunnen zetten. Dat was met de WTW ondenkbaar.
De Itho in onze huidige woning draait op een hogere stand als we douchen
Vreemd dat er, in uw geval, zonder warmte terug winning (WTW) het gasverbruik behoorlijk naar beneden is gegaan. Daling stroomverbruik is te verklaren (hoewel daarvoor draait nu de lhto anderhalf uur na het douchen). Warme terugwinning van ventilatielucht werkt zo dat de warme lucht die naar buiten afgevoerd wordt de koude inkomende lucht (voor)verwarmt. Schijnbaar is het veel effectiever om tijdens en na het douchen de vochtige lucht direct naar buiten te blazen.
...zou ik je toch adviseren om eens bij een WTW expert (dus niet iemand die het er even bij doet) langs te gaan en al je bezwaren voor te leggen.
Waar vind ik een WTW expert ? Ik heb al diverse installatiebedrijven benaderd, maar niemand heeft trek in een WTW reparatieklus.
Dat ze geen zin hebben kan ik me helaas iets bij voorstellen. Ik ben nu al bijna 1,5 jaar bezig een dakdekker 2 kleine klusjes op mijn dak te proberen laten uitvoeren. Het is blijkbaar erg druk, dan is er minder tijd voor kleine klusjes. Vooral waar de kans groot is dat je niet het gewenste resultaat kunt leveren (wat vaak het geval is als je andermans fouten moet gaan proberen op te lossen).
Dat gezegd hebbende heb ik eens wat zitten Googlen.
UNeto-VNI heeft blijkbaar tegenwoordig techniek nederland. Op hun site kun je zoeken,
oa naar het specialisme ventialtie/luchtbehandeling.
https://www.technieknederland.nl/ledenzoek-resultaat
Helemaal lekker werkt dat niet.
Ik krijg steeds een lange lijst, maar daar kun je wel de icoontjes zien van BRL 6000 certificering. Dat is een brede certificering, BRL 6000-10 is blijkbaar een certificering omtrent ventilatie.
https://uwduurzameinstallateur.nl/wp-content/uploads/2018/11/Overzicht-kwaliteitsregelingen-1.pdf
Maar mogelijk dat je daar wijzer wordt.
En anders zou ik ze gewoon eens bellen of er een lid van hen die kennis heeft over ventilatie systemen bij jou enigszins in de buurt zit.
https://www.technieknederland.nl/home
@Anne Dat is een mooi document (lente-akkoord) met veel nuttige informatie, bedankt !
En gecertificeerde installatiebedrijven voor ventilatie vond ik op https://www.qbisnl.nl/
Ik heb 5 gecertificeerde installateurs in mijn buurt aangeschreven, maar kreeg van hen geen reactie.
Ondertussen gisteren nog een andere specialist voor WTW's in de buurt gevonden (gewoon via Google), en deze ook aangeschreven. Ik ben benieuwd…..
Brink heeft een gratis service dat ze langskomen met een adviseur, al is die natuurlijk niet geheel onafhankelijk. Wij hebben veel informatie over wtw gekregen, en ook een gratis berekening.
Ik ben bezig in onze boerderij de kanalen te installeren voor de toekomstige wtw, en krijg wel heel even wat twijfels als ik bovenstaande lees, maar wordt gelukkig ook gerust gesteld door de reactie van @Anne ;)
Ondertussen gisteren nog een andere specialist voor WTW's in de buurt gevonden (gewoon via Google), en deze ook aangeschreven. Ik ben benieuwd…..
Mijn ervaring is dat de beller sneller is.
Email komt vaak op de stapel.
Meermaals bellen, zodat ze op een gegeven je naam kennen, werkt vaak beter.
@KlaasT Ik ben blij dat ik aan je gemoedsrust heb kunnen meehelpen.
Welke opmerkingen van mij daar precies mee geholpen hebben volg ik overigens niet helemaal ;)
In mei 2020 heb ik mijn nieuwbouwwoning met Warmtepomp betrokken. Daaraan gekoppeld is een ventilatiesysteem; we hebben geen ventilatieroosters in ramen of deuren. Muren van 45 cm dik en driedubbel glas. Naar nu blijkt zuigt het ventilatiesysteem de bloedhitte met hoge luchtvochtigheid naar binnen.. Hoezo ramen en deuren gesloten houden als het buiten warm is… Men dwingt je op deze wijze ook nog eens airco aan te leggen; je kunt het ventilatiesysteem alleen nog 24 uur op “zomer nacht stand” zetten en dan maar hopen op weinig ‘plaknachten’… Gemeente besluit: nieuwbouw hals over kop van het gas af; huis € 30.000 duurder dan zelfde huis met gasaansluiting hier tegenover
@Mieke Alleen maar nadelen met het ventilatiesysteem, ik neem aan type D? - Kan ik me bijna niet voorstellen. - Met een type C ventilatie zuig je 's nachts in een warme, vochtige zoemernacht net zo goed warme, vochtige buitenlucht via ventilatieroosters naar binnen, maar in de koude maanden heb je ook nog additioneel veel warmteverlies via de ventilatie. Zonder de WTW-unit was je duidelijk meer voor verwarmen kwijt, maar dat wist je vermoedelijk al.
Hoeveel van de extra € 30k waren trouwens voor de WTW-installatie?
P.S.: Ik hoop dat je de luchtkwaliteit wel bewaakt via een CO2-meter.