Ik ben zelf bijzonder tevreden met mijn Tado thermostaat!
Je verwarming wordt na eenmaal ingesteld te zijn volledig beheerd door je Tado app. Omdat Tado met geofencing werkt hoef jezelf eenmaal ingesteld niets meer te doen. Je 06 en eventueel die van je partner geeft aan of je van huis bent en dan schakelt de thermostaat automatisch terug, Een kwartier voor je thuis bent schakelt hij weer aan. Instellen is super makkelijk.
Bijkomend voordeel is dat je ook apart vertrekken kunt instellen dmv een Tado radiatorkraan. Bij mijn weten kan geen enkele thermostaat dat zonder aanpassingen van je cv.
Valt eventueel je wifi uit dan kun je hem ook handmatig bedienen, ook niet onbelangrijk natuurlijk!
Als oud ROC docent (1984 - 1998) “Installatie techniek & toegepaste elektronica” (tja, dat heette toen zo ), uiteraard de nodige technische snufjes in en om het huis aangebracht. Had als voordeel, dat wij onze huidige woning ( oorspronkelijk een boerderij uit 1910, maar rond 2000 buitenom grotendeel herbouwd ), in 2013 opnieuw moesten inrichten. Dus ook de volledige elektra en grotendeels de CV naar eigen inzicht kon installeren.
Wilde geen draadloze en/of WiFi gestuurde systemen en heb uiteindelijk voor de in de 90er jaren (!) populaire SE systemen gekozen. Digitale processing, analoge sturing. De techniek, zoals in de 90er jaren de verkeerslicht regeling op kruispunten was opgebouwd.
Hier draait het digitaal programma op een USB stic (!) en met 10 D/A units en een 3 tal (!) relais naar diverse uitgangen. Een systeem waar ook een volgende bewoner (ooit) nog uit kan komen.
Voor de digitale componenten en de D/A units door de gehele elektrische installatie een ‘Bus'-draden mee getrokken (grijs, 1 mm2).
Wat er geïnstalleerd en gekoppeld is;
- 7 PIR sensoren in huis (3 digitaal) + 6 PIR sensoren buitenom, waarvan 3 met een D/A unit,
- 1 schemersensor (digitaal),
- 3 D/A units voor 5 aangestuurd lichtpunten in huis + 2 D/A units voor 8 lichtpunten buitenom (Een D/A unit zet de ‘Digitale’-opdracht om in een schakelopdracht, b.v. om het lichtpunt aan of uit te schakelen. Op een aantal plaatsen, zoals rondom de garage, zitten b.v. 3 buitenlampen op één D/A unit),
- 2 digitale kWh meters (sec voor de PV panelen , L/L warmtepomp), waarvan de ‘Pulse’ uitgang is gekoppeld (Met de ‘Pulse’ uitgang is b.v. de opbrengst van de PV panelen te monitoren)
- 2 contact dozen met D/A aansturing,
- 2 Modulerende CV klok thermostaten (Honeywell, OpenTherm),
- Honeywell 2-wegklep voor zone sturing CV.
Wat we hiermee sturen:
- De ‘basis’ verlichting in huis. Gestuurd met één klok programma en een schemersensor. De ‘basis’ verlichting heeft een redelijk neutraal ‘random'-programma. En blijft bij donkere winterdagen soms gewoon de hele dag branden (3 x 6 Watt LED). Aangevuld met PIR welke in de avond registreert of er bewoning is (Warmte personen en/of TV !). Zolang er beweging is, blijft de ‘basis'-verlichting branden,
- Hieraan gekoppeld, de CV installatie. met 2 eigen programma's op de thermostaten wordt de woning gespitst verwarmd. Zone 2 (woonruimte) gebruiken we ook een Lucht/lucht warmtepomp, welke we handmatig bedienen. Geen warmtepomp, gaat de CV automatisch in programma. Met dezelfde PIR sensor wordt de ruimte gecontroleerd op aanwezigheid van personen (of de warmte van de TV !). Meet momenten is tussen 17h00 en 19h00. Geen beweging, gaat de CV niet door van 18 (normale waarde ivm vloerverwarming) naar 20 graden. Ehhh, komen we na 19h00 thuis, moeten we dus of de warmtepomp aan zetten of de CV thermostaat even melden dat we thuis zijn o moet beter kunnen, komt nog wel ],
- De buiten verlichting. Deze is deels gekoppeld aan de ‘basis’ verlichting van de woonruimte, maar niet gekoppeld aan de ‘woonruimte beweging’ . In de MK (MeterKast) kunnen we 2 programma's met een schakelaar instellen (ook de huisgenoten moeten er mee om kunnen gaan ). De aansturen sensoren zijn in een tijdsprogramma actief. Dus niet de hele ‘kerst'-verlichting aan, als de buren thuis komen. Maar na schemer en na bijvoorbeeld 23h30, wordt er steeds meer gekoppeld. Wie rond 24h00 één van de 4 dan actieve PIR's passeren activeert meteen 6 buiten en 1 binnen lichtpunten. P noem het zelf de ‘buitenschil’ alarmering ]
- Alarmsysteem (ga niet in op details). Heeft een ‘Thuis’ modus (te bedienen met een altijd actieve ‘paniek'-schakelaar) en een handmatig te activeren ‘Afwezig'- programma. Bij afgaan alarm, gaat het gehele huis in een knipper modus !. Dan knipperen ritmisch de verlichting in de woonruimte, de hal en 6 buiten lampen (verdeeld rondom het gehele huis). En gaan in de ‘Thuis'-stand 1, bij afwezig 3 sirenes in en één buiten mee loeien !
Wat dit op Energie besparing oplevert?
- Allereerst, op een 3 tal halogeen lampen (door type ornament) en 3 SL Lampen (omdat deze lekker zacht op komen ! )na, de woning 100 % LED verlichting. Door SE programma geen onnodig brandende verlichting in de woonruimte, toilet en trappenhuis,
- Centrale afzuiging zit gekoppeld aan de ‘aanwezigheid'-sensoren. Heeft 3 standen. Stand 1 gaat mee met de ‘Basis'-verlichting. Stand 3 zit gekoppeld aan een PIR in de toilet en de verlichting van de beide badkamers, met een na draai tijd van ong. 5 minuten overdenking; vochtigheidssensor erbij ]. De afzuiging moduleert dus mee met de behoefte, dus geen onnodig energie verbruik.
- In 2 zones gescheiden CV . Verwarming per verdieping naar behoefte (is er iemand aanwezig ?) Geen onnodig branden van de CV bij afwezigheid,
- Een warmwaterboiler (A+, 50 liter) voor keuken gebruik. Start op Ppeak moment van de PV panelen (bij onvoldoende Ppeak, rond 15h00 gewoon uit het net). Dus eigen gebruik opbrengst PV panelen. Is de bedoeling dat ik de volgende wasautomaat eveneens zo ga aansturen.
Maar mijn hoofd doel is;
- De opbrengst van mijn PV panelen optimaal zelf benutten,
- Door ‘slim’ te schakelen met de L/L warmtepomp en CV, minder gas te gebruiken,
- Door de zone verdeling van de CV installatie alleen te verwarmen waar ook warmte behoefte is.
En zeker zo belangrijk, voor wooncomfort en veiligheid;
- Altijd een ‘bewoond'-huis (‘Basis'-verlichting),
- Op vitale plekken (gang, trap, toilet) ook s’nachts automatische verlichting (zijn tenslotte 70 + )
- Altijd werkende 'Buitenschil’ verlichting (hebben een vrij toegankelijke erf en tuin),
- Alarmsysteem,
- compleet verwarmingsprogramma, een wisselwerking tussen L/L warmtepomp en CV installatie.
Maar verder eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ehh, is eigenlijk ook nooit af. En als docent van deze 90 er jaren techniek (!), omarm je deze nog met een UVA-meter volgbaren systemen.
Beetje hang naar die ‘goede oude tijd', maar dat zal de leeftijd wel zijn , Rob.