Beantwoord

Vloerverwarming/radiatoren en 2 thermostatenToon eerste bericht

28 reacties

Reputatie 5
Badge +1

Tot ik bij deze draad kwam waarin RobvanH vertelde dat de Intergas HReco of de Xtreme 36 een ketel is die met 2 thermostaten kan werken. Ik kan dat op de Intergas website nergens vinden.

Daarom zou ik graag weten hoe het RobvanH is vergaan of dat misschien iemand anders een oplossing weet.

Inderdaad, Intergas is niet scheutig met zijn informatie over de prachtige mogelijkheden.

Op een HRE en Xtreme kunnen 2 thermostaten 2 zones bedienen. Dat kunnen ook één HT en één LT zone zijn. De HT (zone 1 ) is voor een ‘deels’ circuit. Met LT (zone 1 + zone 2) wordt dan het gehele circuit op LT verwarmd. Maar wie ‘creatief’ is, kan met een 3 weg klep er zelfs 2 aparte zones van maken.

Bij de HRE kan Thermostaat T2 (hele circuit) zowel ‘OpenTherm’ (modulerend) als A/U zijn. Voor T1 alleen een A/U thermostaat.

Op de Xtreme kunnen beide een ‘OpenTherm’ thermostaat zijn. Standaard in de Xtreme is, dat T2 ook via RF draadlos kan worden geïnstalleerd.

Zie voor uitgebreide informatie over de 2 zone met Intergas onder: CommunityJe Huis VerduurzamenDuurzaam verwarmen

  • Intergas Xtreme, koud huis?
  • Woede en spijt / Column Daphne verduurzaamt / februari 2020.

Succes, Rob Dekker

Bedankt Rob, de verwijzingen geven een schat aan informatie.

Ik kan voorlopig even studeren en zal laten weten als ik een bevredigend resultaat heb.

Ton 

Ik moet zelf zoeken. Google leidt mij naar Coolblue. : https://www.coolblue.nl/advies/thermostaten.html
Het schijnt dat een modulerende cv-ketel alleen werkt met een modulerende thermostaat. En verder blijkt een cv-ketel ook niet met elke thermostaat te werken. Soms alleen van het zelfde merk of met een universeel werkende ("openterm") thermostaat.

Een modulerende cv-ketel geeft, met dus een modulerende thermostaat, bij een lage warmtevraag dus een rustigere vlam waardoor er minder verlies is (een groter deel van de verbrandingswarmte wordt opgenomen door de warmtewisselaar met het cv-water).

" Het nadeel is dat een modulerende cv-ketel met een aan/uit thermostaat zijn modulerende functie verliest."


Dit is niet correct. De intergas moduleert ook met een aan/uit thermostaat echter dan op basis van aanvoer/retour temperatuur. Er zijn geen uitspraken te doen of dit slechter is dan een modulerende thermostaat. Je zal de cv watertemperatuur (dus niet heetwatertemperatuur) zo laag mogelijk dienen te zetten (bij voorkeur  35 graden of lager) om het hoogste rendement te behalen.

Indien je modulerende thermostaat ervoor zorgt dat het bijvoorbeeld 60 graden wordt dan zal je een lager rendement hebben. Het wordt dan wel sneller warm in je woning, maar je verliest rendement als je dit op je cv niet beperkt tot 35 graden of lager. Zie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogrendementsketel

In slecht geïsoleerde huizen zal je vrijwel altijd meer dan 50 graden cv water moeten stoken om het warm te houden met vorst in de winter.

Reageer