Skip to main content
Vraag

Vloerverwarming vervangen of een optie?

  • 26 December 2021
  • 5 reacties
  • 758 Bekeken

Ons huis is uit 1976. 

Vloerverwarming is door de toenmalige eigenaar in 1995 aangelegd en de vloer bestaat uit plavuizen.

De vloerwarmingsunit heeft hij in een keukenkastje geïnstalleerd. Keuken is uit 1995 en deze willen wij graag vernieuwen. Echter die vloerverwarmingsunit zit een beetje in de weg. De unit zit op de grens van de woonkamer en de open keuken.

De vloer wordt op meerdere plekken niet warm en dan moet je denken aan stukken in de keuken, op het toilet, in de gang en in de woonkamer.

Oplossing volgens onze CV-monteur het hele systeem doorspoelen, dat zou dan een terugkerend iets zijn of de vloerverwarming vervangen en dan de unit in hal plaatsen. 

De unit in de hal plaatsen heeft onze voorkeur omdat de keuze qua opstelling van de keuken dan voor ons prettiger wordt.

Nu worden in onze U-keuken, één liggende arm, bestaande uit 2 keukenkastjes, in beslag genomen door de vloerverwarmingsunit.

Sowieso willen wij ook de plavuizen vervangen dus de vloer komt ‘open’ te liggen.

Is er een mogelijkheid dat de nieuwe vloerverwarming over de oude gelegd wordt? 

Hoe pakken we dit allemaal aan? Iemand hier ervaring mee?

 

 

 

Begrijp uit de vraag, dat de de plavuizen er toch uit gaan. Dat er dus toch een ‘nieuwe’ (tegel ?) vloer gelegd moet worden ?

De ‘oude’ vloerleidingen stammen nog uit de 70er jaren dus kan ik aannemen, dat dit nog om niet zuurstof dichte leidingen gaat. Dit kan tot problemen leiden in combinatie met een ‘moderne’ CV-ketel en/of warmtepomp. Daarnaast, de verdelerunit en de lay-out van de verwarmingszones stammen nog uit de periode, dat de CV op 75 graden gestookt werd. 

Kortom, alles bij elkaar (incl. het herindelen van de warmte lussen !!) lijkt mij dit het moment om het leiding systeem geheel te vervangen.

In de dekvloer kunnen zonder probleem nieuwe leidingen ingefreest worden. Dat de frees dan de oude leidingen vernielt, is geen probleem (kunnen toch niet meer gebruikt worden !). Overleg dit wel goed met de firma, welke de nieuwe leidingen gaat in frezen. 

Aandachtspunt:  Liggen de aanvoer leidingen tussen CV-ketel en Verdeelunit ook in de vloer ? Dan moeten ook deze vervangen worden.

Aandachtspunt: Zijn er in de ruimte ook radiatoren geplaatst? Onderzoek dan hoe het leidingwerk van CV-ketel naar radiatoren is aangelegd.

Aandachtspunt:  Mogelijk zijn er in de vloer ook Electra leidingen naar de keuken en/of verdeler mee gelegd ! ! ! Gezien het jaar van aanleg niet aannemelijk, maar de moeite van het controleren waard.

Succes, Rob.


Bedankt voor je uitvoerige antwoord Rob.

“Liggen de aanvoer leidingen tussen CV-ketel en Verdeelunit ook in de vloer ?” Nee, die zitten in een koof naast de verdeelunit.

“Zijn er in de ruimte ook radiatoren geplaatst?”

Nee, de vloerverwarming is de hoofdverwarming.

“Mogelijk zijn er in de vloer ook Electra leidingen naar de keuken en/of verdeler mee gelegd ! ! ! Gezien het jaar van aanleg niet aannemelijk, maar de moeite van het controleren waard.

Nee, die zitten naast en boven de verdeelunit.

Wij hebben in 2013, toen we het huis kochten, een nieuwe ketel laten installeren. En omdat de aanvoerleidingen van de verdeelunit naar de CVketel zo beroerd waren, hebben we die in zijn geheel vervangen.

Het systeem van de vloerverwarming is een gesloten systeem, dat hebben we in 2013 zo laten veranderen, op advies van de CV-monteur.

Het klopt inderdaad dat we een nieuwe plavuizen vloer willen laten aanleggen, de huidige plavuizenvloer bevalt ons qua kleur niet meer en ook her en der zijn er wat beschadigingen.

Trouwens waar moeten we aan denken qua tijdsbestek met verwijderen oude plavuizen en aanleggen nieuwe vloerverwarming en nieuwe plavuizen? Is het mogelijk om in dat tijdsbestek in het huis te blijven wonen? Ik heb namelijk werkelijk geen idee hoeveel tijd een dergelijke klus in beslag gaat nemen.

Groet, Rob

 

 

 

 


Bedankt voor je uitvoerige antwoord Rob.

Trouwens waar moeten we aan denken qua tijdsbestek met verwijderen oude plavuizen en aanleggen nieuwe vloerverwarming en nieuwe plavuizen? Is het mogelijk om in dat tijdsbestek in het huis te blijven wonen? Ik heb namelijk werkelijk geen idee hoeveel tijd een dergelijke klus in beslag gaat nemen.

Groet, Rob

In 2013 is de vloer dus gescheiden van de CV-ketel circulatie. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om de afweging: vervangen of doorspoelen te maken. Maar met het verplaatsen van de vloerverwarming unit, moet er dus ook de warmte wisselaar verplaatst worden.

Vraag; is de in 2013 geplaatste warmte wisselaar geschikt om op LT (aanvoer temperatuur onder de 50 graden) voldoende warmte overdracht te leveren? Is de capaciteit voldoende om bij LT de vloer als hoofdverwarming te laten functioneren?

Blijven wonen ? Tja, moeilijke vraag ! ! 

Wij hebben in 2013 deels dezelfde klus laten uitvoeren. Direct na de aankoop van ons huis. Hadden als voordeel, dat we een groot deel van de verhuisboedel in een container hadden laten opslaan. En zoals de ZZPers opmerkte; “wat er niet in staat, staat ook niet in de weg !".

Wij hadden met de ZZPers (deze zorgde voor het uitjekkeren van de ‘oude’ tegelvloer), de installateur, welke gedeeltelijk nieuwe vloer verwarmingszones heeft in gefreesd en aanleggen (bij ons kon de verdeler op dezelfde plaats blijven) en wederom de ZZPers voor de nieuwe dekvloer en opnieuw betegelen van de vloer, een heel strakke planning afgesproken. Alles is binnen 5 weken afgerond (!). Moesten wel nog 4 weken wachten, voordat de CV weer aan mocht ivm het drogen van de egaliseer laag en tegellijm (TIP; dus niet in de winter plannen)

Blijven wonen ? Ehh. er waren momenten dat het zicht in huis beperkt was tot 3 meter (!). Was september, zodat wij in die periode in onze Camper (op het erf)  gewoond hebben. 

Maar zijn inmiddels in (bijna) 2022 aangekomen. En de ZZPers ‘bulken’  van het werk. Of dat nu nog lukt om één en ander zo strak achterelkaar te plannen ?

Wij hebben de keuken laten staan en de werwarmingszones hier gewoon omheen gelegd. Voordeel; de keuken kastjes worden niet mee verwarmd (beter voor de inhoud!)

Op de foto is de nieuwe dekvloer alweer aangebracht (en wat kleine verbouwing ingrepen).


Ik heb ook een vraag: ik heb een vloerverwarming uit 2001. Deze wordt gebruikt icm een cv- ketel. Kan ik de cv zonder problemen vervangen voor een warmtepomp of moet de vloerverwarming dan ook aangepast worden? (Kleinere lussen, dichter op elkaar, enz. 


Een vloerverwarming is meestal berekend op een watertemperatuur van max. 40 graden. Dus zal er ( zeer waarschijnlijk ) op de inlaadzijde va het verdeelblok een thermostaat kraan zitten, welke de aanvoer van de CV reduceert tot de max. ingestelde temperatuur. Meestal ergens tussen de 30 en 45 graden.

Weet niet wat op dit moment je aanvoer temperatuur van de CV ketel is (was in die periode nog 75 graden). De warmtepomp levert maximaal rond de 55 graden. Dus kan de thermostaatkraan dan ongewijzigd blijven. Als je de gehele CV installatie de aanvoer temperatuur terug zet naar 55 graden, zal de thermostaatkraan ook gewoon zijn functie behouden.

Wij ‘stoken’ momenteel op een max. aanvoertemperatuur van 50 graden en hebben de thermostaatkraan geheel open staan (voor een snellere opwarming van de vloer). In de praktijk komt dat neer, dat de temperatuur in het mengblok tot tussen de 25 en 40 graden gemengd wordt.

Even experimenteren, succes, Rob


Reageer