Het voordeel van een warmtepomp die water als bronwarmte heeft is dat die warmtebron meestal warmer is dan buitenlucht. Maar dan gaat het altijd over grondwater met een gemiddelde temperatuur van 11 graden. Oppervlaktewater is echter vrijwel even koud als de buitenlucht dus voor oppervlakte water gaat dat voordeel niet op. Terwijl er wel extra kosten zijn.
Als het grintgat niet diep is, is de temperatuur nog steeds 4 graden in het water onder het ijs. Dat is veel gunstiger dan in een strenge winter met een lucht/water warmtepomp op het moment dat je juist de meeste warmte nodig hebt in je huis.
Zeker dit gaan proberen.
Zeker dit gaan proberen in een berekening of je met dat kleine voordeel van die 4 graden (i.t.t 11 graden bij een gewone grondwater warmtepomp) wel aan de extra kosten uitkomt ! Vaak is de buitenlucht temperatuur hoger dan die 4 graden op de bodem van oppervlakte water, terwijl de investeringskosten veel lager zijn.
Misschien nog een kleine uitleg over die winterse 4 graden bij oppervlakte water. Als water kouder wordt, wordt het zwaarder en gaat het zakken. Maar water heeft de bijzondere eigenschap dat het het zwaarst is bij 4 graden. Zodoende kunnen dus organismen blijven leven op de bodem tijdens strenge vorst periodes of in de koudere delen van de oceanen.
Nu we het toch over de natuur hebben wie weet zit er een verplichte milieuvergunning aan vast. Vooral als u in de zomer met dat koude water uw huis wilt gaan koelen (het is dan immers alleen maar een kwestie van water rondpompen, de warmtepomp zelf kan dan af) zal er sprake zijn van thermische vervuiling. Dat verzin ik niet, in de zomer van 2003 dreigden daarvoor elektriciteitscentrales aan de grote rivieren te worden stilgezet.
Als je een gesloten bodem warmte bron wilt, moet je boren.
(in mijn geval 3 x 90 mtr.) maar je heb dan wel het hele jaar een stabiele 9-11 gr. bron. (COP van 4-6)
Als je een gesloten bron in spiraal vorm in het water hangt heb je een bron die varieert van ± 4-18gr. (COP zal volgens mij niet slechter zijn dan 4)
Als je een lucht warmtepomp hebt, varieert de temp. nog veel meer. In de zomer zal hij wel koelen ten koste van meer KwH.. in het voor- en najaar heb je een goeie COP verhouding, maar in de winter loop die terug naar 1. en zal de gasketel moeten bijspringen.
Ken een voorbeeld van een instalateur hier in de buurt die zijn bronspiraal gewoon voor huis onder de aanlegplaats van z'n roeiboot heeft liggen.
En laatst was hier een TV item van een brug/sluiswachter die z'n bron spiraal naast de sluis in het water heeft hangen.
En de thermische vervuiling zoals genoemd in een vorig antwoord moet je wel zien in verhouding,
Woning koelen (met de circulatie pompen, dus zonder dat de warmtepomp werkt) in verhouding tot het grindgat, is volgens mij een verhouding van een mier tot een zandhoop.
daar ga je zelfs in de zomer niks van merken. (sorry Driepinter).
De centrale bij ons in de buurt spoelt inderdaad zoveel warmte uit dat je 's winters een stuk van 5 Km niet kunt schaatsen op het aanliggende kanaal.
Voor de volledigheid voor mensen die niet zo thuis zijn in de materie.
Je wordt dan mede gebruiker van een deel van de bodem van dat gat.
Zijn er schepen die er hun anker uitgooien?
Of andere activiteiten die jullie slang kunnen verstoren?
Is het op je eigen grond ?
Zijn er geen belemmeringen vanuit rws of bestemmingsplannen ?
Als dat allemaal geen probleem is moet je een perfecte bron kunnen boren (gesloten systeem)
Klein beetje ‘off-topic'.
Ben ruim 25 jaar NOB-Sportduikinstructeur geweest. Doken dus ook in de winter gewoon door. Bij ijs het water in via een wak of zaagde met de kettingzaag (!) zelf een wak.
Eénmaal onder het ijs, liep de temperatuur binnen een meter diepte op tot 4 graden! Ijs is een heel goede isolator (weten de ijsmeesters uit Friesland alles van). In het water (ervaring in Vinkeveense plassen) ontstaat door gebrek aan stroming en geen wind bewegingen vanaf het oppervlakte (geen golfslag, ligt dicht!) dan een ‘thermocline’ laag, een scheiding van warmer (> +4 graden) en kouder 0 tot +4 graden) water, welke als het ware als lagen op elkaar drijven. Onder de ‘thermocline’ overgang is de temperatuur zomer en winter redelijk stabiel. De ‘thermocline’ overgang komt zomers door instraling (zon), stroming en golfbeweging wel steeds dieper te liggen.
Ehhh. interessant gegeven om een spiraal in een grindput te laten zakken. Weet uit ervaring, deze zijn vrij diep (> 25 meter), waardoor zomer en winter de temperatuur op de bodem maar een paar graden schommelt.
Ga dit volgen, Rob.
Reageer
Meld je aan
Heb je al een account? Inloggen
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEigen Huis Community
Log in om te kunnen reageren, een vraag te stellen of discussie te starten.
InloggenEnter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.