Vraag

Wie heeft ervaring met het Multi Air Supply systeem van Brink?

  • 31 May 2021
  • 4 reacties
  • 494 Bekeken

Ik heb een woning uit 1992 met een standaard C-systeem, dus afzuiging in WC, Keuken en badkamer en ventilatieroosters bij de ramen.

IK ben aan het kijken hoe ik dat kan ombuigen naar balansventilatie met WTW, maar bij vrijwel alle systemen is dat een grote bouwkundige ingreep vanwege de extra leidingen.

Ik kan natuurlijk naar decentrale units kijken, maar ik kwam ook een oplossing tegen waar gebruik gemaakt wordt van de bestaande leidingen van het C-systeem voor de afvoer en waarbij het trappenhuis wordt gebruikt voor de toevoer van verse (en voorverwarmde) lucht.

De kamers ‘rondom’ het trappenhuis worden dan voorzien van CO2 gestuurde ventilatoren die de lucht in die kamers mengt met de luchtstroom in het trappenhuis. Althans zo heb ik het begrepen.

Het gaat om het Multi Air Supply systeem van Brink.

Dis is het artikel op installatie.nl: https://www.installatie.nl/nieuws/balansventilatie-zonder-kanalen/

Heeft iemand daar ervaring mee?


4 reacties

Reputatie 6
Badge

@Sneezer Er is ook een systeem wat hetzelfde beoogt van ITHO: ITHO Quality Flow

Voor dit systeem en voor het BRINK systeem zijn er zgn. gelijkwaardigheidsverklaringen welke “beweren” dat ze gelijkwaardig zijn aan de conventionele WTW systeem D ventilatie.

Het BRINK systeem is veel nieuwer, er zal waarschijnlijk nog niet veel ervaring (positief of negatief) met dit systeem zijn.

De ervaringen met het QF-systeem zijn trouwens niet ongedeeld positief. Technisch ingewikkeld en dure accessoires, veel plof)geluid van de ventielen, goede! geluiddempers nodig.

Ja, die ITHO Quality Flow had ik gezien. De toevoer gaat daarbij inderdaad net zoals bij Brink via het trappenhuis, maar het lijkt erop dat bij ITHO QF toch uitgegaan wordt van een retourleiding naar alle (of de meeste) vertrekken, terwijl het Systeem van Brink uitgaat van 'zelfstandige’ Mixfan ventilatoren die de vervuilde lucht uit de kamers ‘trekt’ richting het trappenhuis.

De systemen verschillen dus op het punt van hoe met retour wordt omgegaan

Ik overweeg ook het Multi Air Supply systeem van Brink. heb je uiteindelijk de stap gezet naar installatie en hoe bevalt het? reacties van andere ervaringsdeskundigen zijn uiteraard ookvan harte welkom. 

Nee, nog niet. Er is wat anders tussengekomen. Ik ga nu eerst op 12 november op de Huis & Energiebeurs in Vijfhuizen mijn licht opsteken.

Reageer