Treffend begon Daphne in haar maandelijkse Column “Daphne verduurzaamt” met opening “Woede en spijt” (‘eigenhuis magazine feb. 2020). Hier haar ervaringen met haar (uiteindelijk) mislukte poging, om haar verwarmingssysteem te verduurzamen. Haar relaas over haar inspanning, de (te)vaak gemaakte missers en het teleurstellende eindresultaat.
Het geven van ‘verkeerde’-adviezen en daaruit voortkomende ‘verkeerde’-oplossingen zijn in de verwarmingsbranche (helaas) eerder regelmaat als uitzondering. Wij zijn sinds 2014 stap voor stap onze woning (basis uit 1910) te verduurzamen. Ga niet alles roepen, maar wie even zoekt op ‘Dekker-Lochem’, komt op dit ‘Community'-forum vele (inmiddels gerealiseerde) stappen tegen.
Voor 2019 stond de verwarming op het programma. Met mijn ruime achtergrond kennis (oud-Docent Installatietechnieken & toegepaste elektronica + schoonvader’s loodgieters bedrijf) uiteraard grondig voorwerk gedaan. De CV installatie was inmiddels aangepast en ingeregeld op LT (50 / 55 gr.) watertemperatuur.
Voor de samenwerking met een lucht/lucht warmtepomp, was één van de wensen om de installatie in 2 zones te splitsen. Met 2 thermostaten aansturen (goede ervaring uit vorige Haarlemse woning).
Sinds 2000 kan ook de CV-techniek niet meer zonder ‘elektronica’. De modulerende brander techniek is sinds HR107 standaard. Om met een ‘modulerende’-(klok)thermostaat vervolgens het optimale rendement te halen. Fabrikanten hebben hier een Standaard voor ontwikkeld; “OpenTherm”. Met “OpenTherm” communiceert de CV ketel met de thermostaat. Zelf draadloos aansturen met een modulerdende RF-(klok)thermostaat of via een App op Smartphone, behoren anno 2020 tot de ‘standaard’ opties..
Ik ben geen ‘product’-deskundige, dus zijn bij mij niet alle mogelijk heden van het huidige CV-ketel aanbod tot op detail bekend. Dus laat je een ‘deskundige’ komen. Leg je de situatie uit en presenteer je een lijstje van wensen.
- Eerste ‘adviseur’ (Lokaal bekend CV installateur). “Met lage temperatuur stoken krijgt u deze woning nooit warm” d We stoken al sinds 2016 op 55 Graden ] en vervolgt; “ En met 2 thermostaten gaat u alleen meer gas verbruiken. Niet doen dus !” r ehh, splitsen in 2 zones? ]. Kortom, werd dus niks,
- Vervolgens een ‘adviseur’ van een in de Achterhoek toch redelijk bekende ‘Totaal Installateur’ . Deze geeft aan, dat je één CV ketel niet met 2 thermostaten kan aansturen. “U kunt wel 2 aan/uit thermostaten parallel plaatsen, maar dat levert geen beter rendement (?). Maar 2 x “OpenTherm” kan op geen enkele CV-ketel aangesloten worden”. Oké,
- Dus dan maar een ‘grote’-speler uitgenodigd. Pretenderen 90 jaar CV ervaring, hebben meerdere fabrikanten in het programma en er kan een afspraak gemaakt worden met een “Adviseur Particuliere markt”.
Om ‘mijn’ verhaal kort te houden. Onderstaande e-mail hebben wij (na onze ervaring !) op 25 januari 2020 verzonden aan ‘adviseur’,
Op 25 september 2019 heeft u voor ons een offerte gemaakt voor de plaatsing van een nieuwe CV-ketel.
Wij hebben toen een nogal stevige discussie gehad omtrent onze wens om op 2 plaatsen (of groepen) de CV-installatie aan te sturen.
Reden dat wij in voor en najaar met een externe warmtebron gaan (bij)verwarmen (= lucht/lucht warmtepomp).
Volgens uw advies was het onmogelijk om 2 Modulerende Thermostaten (OpenTherm) aan één CV-ketel te koppelen. Bij toch willen splitsen van de aansturing, bleven er volgens u twee mogelijkheden over;
1 - Met 2 aan/uit thermostaten. Maar terecht stelde u, dat dan de modulerende vermogen en het daarbij behaalde hoge rendement van de Modulerende CV-ketel, grotendeels verloren gaat. Viel dus af (!),
2- Met een Honeywell “multi zone systeem”. Maar dat beantwoorde niet onze wensen.
Bleef over om de gehele CV-installatie met één ‘OpenTherm’-Thermostaat te sturen.
Groot was mijn verbazing, toen ik met de Kerst het “Installatievoorschrift” van de HReco30 doorlas. Hierin staat op blz. 16 / par. 5.1.3, “Opdeling CV-installatie in groepen bij aanwezigheid van extra warmtebron”.
Het splitsen in 2 groepen wordt hier door Intergas, compleet met een schema voor 1 ‘OpenTherm’ thermostaat plus 1 A/U Thermostaat en de te wijzigen ‘parameter’, beschreven (zie bijlage: Intergas HReco 30 ).
deze informatie hadden we van u willen horen ! !
Als we de ‘gesplitste’-installatie aan onze buurman dhr. Xxxx tonen is hij meteen geïnteresseerd. Hij heeft sinds voorjaar 2019 een (eveneens door u geadviseerde) Intergas Extreme36. Hij heeft een Pelletkachel, welke een groot deel van de dag brandt. Splitsing en plaatsen van een afsluiter in zijn installatie blijkt mogelijk.
Vervolgens het “Installatievoorschrift” van zijn Intergas Extreme erbij gehaald. Ook hier een prachtig schema op blz. 18 (zie bijlage: Intergas Extreme 36 )
Nog mooier, hier kunnen op BEIDE groepen een ‘OpenTherm’ thermostaat geplaatst worden.
Met goed luisteren en optimale (!) productkennis, hadden wij ongetwijfeld bij de Extreme 30 uitgekomen.
( Op verzoek bijgewerkt op 19 maart 2020, Rob )