Beantwoord

Heeft iemand ervaring met hout-cv-kachel met boilervat?

  • 24 April 2022
  • 12 reacties
  • 1125 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 3 reacties

Hallo ik heb een hout cv kachel. Nu zou ik deze willen uitbereiden met een boiler vat en eventueel heatpipes op mijn dak voor mijn tap en cv water om helemaal van de stadsverwarming af tekomen.

Heeft hier ervaring mee?? 

icon

Beste antwoord door darkfiber 25 April 2022, 10:18

Bekijk origineel

12 reacties

Reputatie 2

@V.H 

Hallo,

Om van de stadsverwarming af te komen zijn er meerdere mogelijkheden. Het belangrijkste om te weten is, in wat voor woning en met welk verbruik je te maken hebt. Dus hoe is je isolatie van je schil en hoeveel verbruikt het huishouden.

Wat heb je zelf al bedacht aan opties? Kijk je naar warmtepomptechniek? Of puur zonthermiek? 

Zoals ik het lees wil je onafhankelijk zijn van extern geleverde energie en alles lekker zelf regelen. 👍

Je geeft aan dat je gebruik maakt van een houtkachel voor cv. Waar gebruik je de stadsverwarming dan voor? En welke verbruikskosten zijn er naast de vaste kosten voor de aansluiting?

Een buffervat en heatpipes zijn volgens mij prima te combineren(ook al is dit niet iets waar ik direct bekend mee ben), mijn schoonvader in Polen gebruikt ook een kolenbrander met een buffervat voor cv en sww. Dus puur op basis van de houtkachel zal er al een stap mogelijk zijn om van de stadsverwarming af te komen. 

Maar met heatpipes ben je ,milieutechnisch gezien, een stuk beter bezig en ben je ook af van extern geleverde energieaanvoer. Er zitten kosten aan voor de investering idd, maar dat is met alles.

Een combinatie van heatpipes en de houtkachel, daar zal een specialist naar moeten kijken hoe dat aan te sluiten.

Er zijn buffervaten met meerdere warmtewisselaars ingebouwd. Je zal dan een ww tbv sww nodig hebben, een ww tbv zonthermische aanvoer en een ww tbv de houtkachel. ( ik kan het mis hebben), maar technea.nl heeft deze buffervaten. Op Duitse sites vind je er vaak meer en verschillende omdat zij al langer met dit bijltje hakken. Heb je ook nog solar naast je zonthermische installatie dan kan je overtollige opbrengst gebruiken om met het elektrisch verwarmingselement het water op temp te brengen. Of dit verstandig is hangt af van je persoonlijke sww verbruik.

Wellicht is PVT een optie. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om dit toe te passen maar laat je ook hier informeren( beter is zelf achter info aan te gaan. Verkopers willen verkopen). Ik zag dat Triple Solar samen met NIBE een nieuwe PVT warmtepomp hebben ontwikkeld, op propaan. Of deze wp zonder de Triple Solar panelen te krijgen is weet ik niet. Zou wel top zijn als het mogelijk is. Heeft een installateur ook weer een optie om iets moois te maken zonder vast te zitten aan een bedrijf. Tis natuurlijk wel zo dat dit bedrijf de R&D voor zn rekening heeft genomen. Neemt niet weg dat wij het graag willen hebben zonder hun panelen.

Stand alone warmtepompen zijn leuke oplossingen maar zijn nu nog erg duur. Warmtepompen zijn nu sowieso erg duur maar ook daar zijn ontwikkelingen in.

Een warmtepompboiler is ook een optie tbv sww. Of je dan naast je zonthermische aansluiting ook je houtkachel erop kan aansluiten weet ik niet.

Mocht je je houtkachel kunnen vervangen voor een andere (efficiëntere) manier van verwarmen zijn airco's een optie. Ook hier veel variatie. L/L of W/L. Let hier ook weer op het werk wat je verwacht van de machinerie. Overbemeten is geld weggooien, t kan zijn dat zn laagste werkbereik al erg hard blaast voor de ruimte, waardoor die aan en uit blijft schakelen. Onderbemeten is comfort inleveren en daarbij kom dat de airco's op hun max moeten werken wat ook extra kosten meebrengt

En dit is slecht een greep uit de mogelijkheden. Op het forum zal je waarschijnlijk al een topic gevonden hebben over Solar Boosters. Trek daar lering uit. Niet elke loodgieter snapt de materie. En elke Sjaak kan een offerte opmaken. Vooral als jij niet weet wat jij nodig hebt of  wat hij precies doet of kan. Let op! 

Mochten er vragen zijn stel ze gerust. Er zal vast wel iemand zijn die mij hier kan aanvullen op de plekken waar ik iets gemist heb. 

Veel succes en plezier in de zoektocht.

 

JMV

Reputatie 7
Badge +1

@J.M.V Een wp met propaan als "koelmiddel” is geen patent of ontwikkeling van NIBE.
Triple solar heeft ontwikkelingswerk in de koppeling van hun pvt-panelen aan de NIBE-wp gestoken.

Alle grotere wp-producenten hebben wp's met propaan in hun programma, (bijna) uitsluitend als monoblock's i.v.m. de brandbaarheid van propaan. (Nathan, Vaillant, Panasonic, Misubishi,  . . )

Het nadeel van de, met propaan mogelijke, hogere afgiftetemperatuur is het natuurgegeven feit van de veel slechtere efficiëntie (COP).

Het e.e.a. over propaan i.c.m. warmtepompen, ook van ervaringsdeskundigen, is bijvoorbeeld op tweakers te vinden.

 

Heatpipes zijn zinvol bij veel warmwaterverbruik, . in het voor- en najaar kunnen ze de verwarming ondersteunen. Helaas leveren ze geen significante bijdrage in hartje winter.
Gelukkig heb ik geen ervaring met een houtkachel.

Reputatie 2

@darkfiber 

Hallo. Ik wilde niet perse het propaan promoten alsof het het nieuwste en beste was. Ik haalde het idd aan vanwege de hogere temperaturen die dit systeem kan halen. Vooral handig als je niet bij machte bent om ook nog je radiatoren te vervangen.

De lagere COP is wat je inlevert idd. Maar wanneer is lager te laag?. Ik geloof dat een COP 3 al rendabel kan zijn.  Corrigeer mij als ik dit fout heb. Natuurlijk wil je hoger.  Bijgevoegd de link waar ik naar refereerde 

https://youtu.be/5xOx7RZrE7U

Al weet ik niet dat de TS hier oren heeft. 

JMV

Reputatie 7
Badge +1

@J.M.V   In de geciteerde draad bij tweakers: COP van 1,8 bij een aanvoertemperatuur van 65 °C (Panasonic doku). - Met de huidige “fossiele” energieprijzen wordt dit  natuurlijk minder onrendabel, maar ik stop mijn geld liever eerst in betere isolatie en lage temperatuurverwarming.

Het filmpje van triple solar is pure reclame en eerder desinformatie in mijn ogen.

@V.H  Met een houtkachel verwarm je normaal gesproken een (grotere) ruimte en niet het hele huis, of zie ik dit verkeerd? - Wat voor een type woning? Appartement, tussenwoning?

Reputatie 2

@darkfiber

Dank u voor de link. Ik zal 'm zo even doorlezen. Nu staar ik mezelf niet blind op COP'S, maar 1,8 kost geld idd.

Toch wil ik gezegd hebben dat een slechte score bij de ene gebruiker, niet gelijk betekend dat elke gebruiker die slechte score haalt met dit apparaat. Een slechte COP kan ook komen door berekeningsfouten en een onderbemeten systeem werkt harder in een inefficiënt bereik met als gevolg een slechte COP. Maar ik ga met je mee dat een score van 1,8 niet is waar je geld aan uit wil geven. 

Ondanks mijn beperkte kennis mbt tot propaan, hoop ik dat je begrijpt waarom ik dit voorstelde.

JMV

Reputatie 7
Badge +1

@J.M.V Als je de eigenschappen gebruikt/nodig hebt waar reclame voor wordt gemaakt is de COP van 1,8 van toepassing (het maakt niet veel uit welk merk warmtepomp).

Als je de prijzen van deze “innovatieve?” warmtepompen vergelijkt met de meer conventionele betaal je  ook een extra premium. Heb je de hoge aanvoertemperaturen niet nodig => (voorlopig) niet doen.

Maar wij stoken in deze draad nog fossiel, vermoedelijk ook op hoge temperaturen.

Ik heb een eengezinswoning en daar mee verwarm hele huis omdat de houtkachel een water uitgang heeft en daar achter een pomp die slaat aan dan en Pompt dan het warme water door het cv circuit. 

Reputatie 7
Badge +1

@V.H  Begrijp ik het goed dat je nu eigenlijk in eerste instantie een oplossing voor de warmwater bereiding zoekt om op deze manier dan volledig van de stadsverwarming af te zijn? - De oplossing kan idd. een zonneboiler zijn, maar een naverwarming  blijft nodig.


Of een zonneboiler (hoeveel inhoud?) met een extra warmtewisselaar via de houtkachel deze naverwarming comfortabel en zuinig kan doen? - Je moet de inhoud van de boiler wel regelmatig op ca. 60°C verwarmen i.v.m. legionellapreventie.

Ik ben benieuwd of iemand hier een dergelijke combinatie draaiend heeft.

Eventueel kan je hier iets vinden.

@darkfiber ja in eerste instantie van het warme tap water af ja dus vandaar de gedachte van zonneboiler. Alleen heb ik dan waarschijnlijk ook nog weer een boiler nodig om het in op te slaan en dan zou het mooiste zijn dat deze dan ook  weer op de houtcv os geschakeld om in met dagen van nagenoeg geen zon het water warm te maken. En dan als backup iets van elektrische verwarming door middel van een spiraal of iets. 

Reputatie 2

@V.H

Ik denk dat je het een beetje verkeerd begrepen heb als ik lees dat je denkt  er een vat tussen de zonthermische installatie en het buffervat aanwezig moet zijn. Er zijn idd sets waar fabrikanten een heatpipe-opstelling koppelen aan hun eigen 'vaatje'. Het water in dit vat is systeemwater, en komt er ook niet uit. Je koudwateraansluiting komt op een koppeling en pompt water door een warmtewisselaar en zo onttrekt het water warmte uit het vaatje. Voornamelijk voor tapwater gebruik, maar ik zie geen reden waarom het met een beetje technische kennis niet tbv de cv aansluiting gebruikt kan worden. Maar omdat IK het niet zie, betekent niet dat de beperkingen er niet zijn.

(een beetje droomwerk nu)

Het vaatje sluit je aan op je cv ,op de retour ,als buffer. Wordt door de zon verwarmd en je cv-zijdige regeling mag maar een bepaalde temp doorlaten door het vat, bv naar je radiatoren die een bepaalde temp nodig hebben. Of naar je verwarming-unit (warmtepomp of iets dergelijks). Of je de temp gaat bereiken die je nodig hebt zal uit testresultaten moeten blijken. Solesta heeft zo’n vaatje aan een heatpipe-opstelling.             ( Droom voorbij)

Een groot buffervat heeft vaak ook een koppeling tbv een zonthermische installatie. Ook hiervan zijn er sets te krijgen.

Als ik het goed begrijp wil je ook vasthouden aan je houtstook. Je zal dan echt een specialist erbij moeten halen om de koppeling met het buffervat te maken. Ik weet niet welke grenzen en limieten er gelden mbt tot de hoge temperaturen uit de houtkachel. Hoe 'koud’ het terug uit het vat komt is de vraag. Op een gegeven moment kookt het water in de boiler, lijkt mij. Zoek hier echt een prof voor.

Je hebt het nu eigenlijk alleen over de opwek. Heb je je afgifte al bekeken om het met lagere temperaturen aan te kunnen, om zo de efficiëntie van het systeem te verhogen en zo geld besparen. Geld waar je later dan weer een andere investering mee kan doen.

Lage temperatuur verwarming (eigenhuis.nl)

 

Het is ons niet echt duidelijk  met wat voor soort woning wij hier te maken hebben. Zo bv de isolatie, het bouwjaar ,  de oppervlakte en inhoud, de beglazing, de ventilatie en afgiftetechniek. Om je te kunnen helpen met info waar jij echt wat aan hebt hebben wij die data toch wel nodig. Zo blijft het een beetje opties voorstellen.

We horen het wel van je .

Geniet van de koning zn verjaardagsfeestje

 

JMV

@darkfiber ik heb vandaag sit gevonden dit lijkt mij wel aardig in de buurt komen van wat ik wil. https://www.123-kaminofen.de/Nederlands/600-liter-zonneboiler-2-cpc-md50-warmtepomp

Iemand misschien al ervaring hier mee??

Reputatie 2

@V.H 

 

Nou ben in toch benieuwd of je dat systeem gaat neerzetten en hoe het allemaal samen zal werken. Let us know

Reageer