Als je je aardgasaansluiting laat weghalen bespaar je de jaarlijkse netwerkkosten, onderhoud cv-ketel en de vaste heffing van je energieleverancier. Als steeds meer mensen dat doen moet de netbeheerder de stijgende kosten (gasaansluiting verwijderen is immers ook nog eens gratis) verdelen over een kleiner aantal huishoudens met een gasaansluiting. Op een gegeven zou je huis verwarmen met elektrische kacheltjes nog goedkoper worden. ((Wel brullen als een dynamisch energiecontract dan verplicht wordt)).
Nu stelt de netbeheerder geen eisen hoe na afsluiten van het aardgas het huis verwarmd wordt. Dat is sowieso volledig in strijd met verduurzaming. Want 1:1 elektrisch verwarmen kost vanwege de omzettingsverliezen veel meer aardgas dan verwarmen met een cv-ketel. Ook leiden elektrische kacheltjes tot overbelasting van het stroomnet. Om die reden is elektrisch verwarmen met één centrale aansturing (zoals een elektrisch cv-ketel) dan ook volgens het bouwbesluit verboden. Maar het wordt niet gecontroleerd.
Daarnaast wordt er soms ook verwarmd met de inmiddels omstreden verouderde houtkachels (vanwege fijnstof en aanscherping code rood stookadvies), petroleum en gasflessen. Die laatste twee zijnook gevaarlijk. Gasflessen moeten officieel buiten of in geventileerde ruimtes bewaard worden. En soms denkt men te kunnen besparen door goedkoper LPG te gebruiken i.p.v. zuiver propaangas waardoor het achterblijvende butaan dus voor ongelukken zorgt.
Kortom netbeheerders moeten de wet (bouwbesluit, aankomende regelgeving houtkachels en veiligheidregelgeving naleven.
ACHTERBLIJVERS BETALEN VOOR DE SALDERINGSREGELING ÉN AFSLUITEN VAN HET GASNET.