Wat doe jij als je een slimme meter krijgt aangeboden? Laat je het apparaat gewoon installeren, weiger je ‘m of schakel je de communicatiemodule uit? Laat het weten in de reacties!

Een ferrarismeter garandeert anonimiteit. Die lever je in met een slimme meter en bovendien heb je met een slimme meter niets meer te zeggen over je eigen data. Je moet de beloftes van privacy en de blauwe ogen van politici geloven, en dat daar heb ik heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel moeite mee.
Het afschaffen van de saldering heeft voor mensen die geen zonnepanelen hebben geen betekenis. Die kunnen hun ferrarismeter sowieso houden, dat garandeert hun privacy.
Mensen die wel zonnepanelen hebben kunnen ook hun ferrarismeter houden. Het enige wat men nodig heeft is detectie wanneer het wieltje van de meter terug gaat draaien (= ‘terugleveren’). Zodra dat gebeurt moet er echt slimme elektronica actief worden die accu’s laat opladen, elektrische auto’s opladen, wassen draaien, wasdrogers aanzetten, diepvriezers laten draaien, airco aanzetten, de lucht-lucht warmtepomp extra laat draaien, en zo voort. Een slimme meter is in eerste instantie ontworpen voor sterk verbeterde en met name actuele informatielevering aan de energieleverancier/ netbeheerder en nooit never niet met de klant in gedachten.
Een ferrarismeter garandeert anonimiteit.
Je kunt een slimme meter als je het niet vertrouwt ook in een kooi van Faraday bouwen.
Helaas zal voor 2023 een slimme meter naar het schijnt verplicht gaan worden.
Of je dan ook nog de mogelijkheid behoudt om je gegevens niet constant te delen en alleen zelf eenmaal (of tweemaal?) per jaar door te geven is mij nog niet duidelijk.
Nadeel van zonnepanelen zonder saldering is dat ze meestal de meeste energie opwekken als die niet word gebruikt/nodig is. En dat als je wel veel energie gebruikt met je lcuht - water of lucht - lucht warmte pomp (‘s nachts in de winter) je panelen geen energie opwekken.
Ik heb afgelopen jaar precies bijgehouden hoeveel kilowattuurtjes productie er via de meterkast terug het openbare net in is gegaan. In de maanden mei -augustus gaat gemiddeld 70% van mijn zonnestroomproductie terug het net in. Dat is te zien in de staafgrafiek. Afschaffen van de salderingsregel heeft dus serieuze gevolgen voor de zonnepaneelbezitter. Om deze reden zie ik voorlopig af van het plaatsen van een warmtepomp en denk ik eerder over vervanging van mijn fossiel aangedreven auto door een elektrische auto.
Let op dat zelfs in januari en december nog altojd 10% van de oor de zonnepanelen opgewekte stroom linea recta naar het openbare net gaat!
grafiek: percentage aan het net teruggeleverde productie van mijn zonnepanelen - 2019
Thanks voor je overzicht
Beste Pieter, aan de ene kant is het leuk om nu nog veel terug te leveren, maar dankzij Wiebes en zijn gierige collega, de minister van Financien, zit ik na 2022 sipjes te kijken naar mijn teruglevering. Dag kilowattuurtjes, je krijgt er straks een fooi voor terug (als je geluk hebt bij je energieleverancier). De warmtepomp gaat dus op de lange baan en de verleiding wordt heel groot om in 2022 een prettige elektrische auto aan te schaffen en een laadpunt bij de brievenbus te plaatsen.
Thanks voor je overzicht
In juni was ik op vakantie! De zonnepanelen mochten thuis lekker doorproduceren.
Ik heb ook een aanbod van Stedin gehad om gratis over te stappen naar een ‘slimme’ meter (later kost iets van 65,= ex).
Ik ben nog aan het twijfelen. Voor inzicht heb ik het niet echt nodig; heb al voldoende sensoren hangen en Domoticz draaien om elk inzicht dat ik zou willen hebben te krijgen. Dat gaat maar een heeeeel klein beetje makkelijer worden als ik een P1 poort heb ipv sensoren op mijn (deels) terugdraaiende meter.
Ik maak nog wel gebruik van dubbel tarief. Dat is op dit moment nog interessant. Op het moment dat saldering is afgeschaft niet meer, hoewel ik dan wrs mijn verbruik daar weer wat op zal aanpassen (bv kwa kleren wassen en zo).
Per 1-7-2021 zou dat met een oude meter niet meer werken (omschakelpuls wordt dan uit gezet).
Ik wilde zo lang mogelijk de ‘oude’ meter houden omdat die netjes zelfs saldeert; draait gewoon feitelijk terug. En dat is ook leuk om zo nu en dan te zien.
Maar met de verandering in de wet zou mijn meter sowieso voor 2023 vervangen moeten worden. En ik verwacht niet dat daar nog iets aan zal veranderen (hoewel het beleid op het gebied van duurzaamheid best zwalkend genoemd mag worden).
Ik heb ooit een losse eenfase-ferrarismeter aangeschaft en die gebruik ik al jaren als prive-opbrengstmeter voor de productie van mijn zonnepanelen. Het grappige is dat refurbished ferrarismeters nog steeds verkrijgbaar zijn (www.conrad.nl, zoek op “tussenmeter”).
Heb je al een account? Inloggen
Enter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.