wijziging stookkosten Blokverwarming binnen VvE

  • 3 November 2023
  • 3 reacties
  • 109 Bekeken

Ik maak sinds een jaar onderdeel uit van een appartementencomplex van 20 appartementen. Nu wil het bestuur en beheerder van de VvE een wijziging doorvoeren in de regeling stookkosten. Reden voor deze wijziging is dat er 5 bewoners zijn die een airco hebben laten plaatsen waarmee men het appartement verwarmt, en het bestuur en beheerder van mening is dat deze bewoners dan géén of bijna géén warm water betalen. Het water is NIET be-metert en wordt gedeeld en gedragen door de 20 bewoners.  
Momenteel wordt er een kosten-verdeel systematiek toegepast van 25% vaste kosten en 75% variabele kosten. Dit wil men gaan wijzigen in 35% vaste kosten en 65% variabele kosten. Voor de Airco bewoners is dit een flinke kostenverhoging voor iets waar ze grotendeels géén gebruik van maken.
Erg vreemd natuurlijk als men stelt dat minder stoken ook minder stookkosten met zich mee brengt.
Bovendien wil men deze regeling gaan aanpassen aan het einde van de stookperiode (01-12-2023) met terugwerkende kracht naar het begin van de stookperiode (01-12-2022)??

Nu moet de vergadering hierover toestemming verlenen of niet. De airco bewoners zijn behoorlijk in het nadeel natuurlijk dat hoogstwaarschijnlijk de nieuwe regeling er doorheen gaat komen.
Vraag is ook : mag het ingevoerd worden met terugwerkende kracht naar het begin van de stookperiode als de beslissing aan het eind van deze stookperiode moet worden genomen.
Wie heeft hier ervaring mee? wat kan hieraan gedaan worden? en wie kan zeggen welke kosten er allemaal onder de vaste kosten valt. Kan namelijk ook nergens anders vinden dat ook verwarming van het water onder de vaste kosten valt. En dat is nu namelijk het argument om de stookregeling aan te passen.


3 reacties

Reputatie 2

Wellicht een open deur, maar wat is er beschreven in de splitsingsakte en in het huishoudelijk reglement? 

De verwarming is collectief en gemeenschappelijk, het is dan niet zo dat individuele eigenaars zich zo maar loskoppelen van deze voorziening en dan niet meer meebetalen voor het onderhoud.

Dank je  wel voor je reactie Herman. 
Uiteraard ben ik op de hoogte van het feit dat je in een appartementencomplex ook gezamenlijk bepaalde kosten moet opbrengen, zoals voorzieningen van de gezamenlijke ruimtes lift e.d. Dat is het probleem ook niet, uiteraard betalen we hieraan mee daar ontkom je niet aan.
In de splitsingsakte is beschreven dat de stookkosten gedeeld worden naar breukdelen. Omdat alle appartementen even groot zijn worden deze kosten dan ook gedeeld door de 20 appartementen. Ieder een even groot gedeelte.
Dus wanneer de zgn. airco bewoners hun appartement verwarmen met de airco en dus géén gebruik maken van de centrale verwarmingsinstallatie, betalen ze toch altijd het gedeelte aan vaste kosten. 
Het gaat er nu om dat ze dit percentage van 25% willen verhogen naar 35% vaste kosten omdat airco bewoners dan geen warm water zouden betalen? Water is bij ons nog niet bemetert waardoor deze waterkosten (koud en warm) door 20 appartementen gedeeld word. (Overigens ook niet eerlijk voor solo bewoners t.o.v. gezinnen of meerpersoonshuishoudens) 
De investering om de waterleidingen te voorzien van meters is te hoog en niet rendabel t.o.v. de huidige afrekenmethodiek, althans dit is de mening van het bestuur.

Dan ook de vraag of het zo maar kan om aan het einde van een stookperiode, de nieuwe regeling in te laten gaan en dan nog met terugwerkende kracht naar het begin van de stookperiode?
Hoop dat ik het zo wat verduidelijkt heb. 
 

Er kan wel een besluit genomen worden dat men gaat afwijken van de splitsingsakte of het Modelreglement, maar dat kan vernietigd worden door de rechter.  Hoe vervelend ook: rechtszaak beginnen en de kosten hiervan verhalen op de verliezer (dat lijkt mij in dit geval de VvE). 

Reageer