Skip to main content
Gebouwen die als monumenten zijn aangemerkt, zijn in Nederland van groot belang voor onze identiteit en cultuur. Echter, de regels die sommige gemeentelijke monumentencommissies hebben ingesteld, verbieden om iets aan de buitenkant van een gebouw te veranderen en bijvoorbeeld de ramen te isoleren.



Die ramen zijn de grootste warmte lekken en de eigenaren zitten daardoor met hoge energierekeningen. Soms gaan de monumentencommissieleden zo ver in hun regelgeving dat ook niets aan de binnenkant van de gevel mag worden aangepast.



Met het oog op de nationale energietransitie zouden er betere regels ontwikkeld moeten worden zodat die monumenten goed geïsoleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld; het toestaan van afneembare dubbele Acrylaat (PMMA) of Polycarbonaat (PC) voorzetramen die slechts met een magneetstrip worden vastgezet.
Ik ken het probleem, zonnepanelen plaatsen op monumenten krijg je ook bijna nooit toestemming voor.
Niet alleen zonnepanelen, zelfs als ze niet vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer ze achter een borstwering op een plat dak staan, mag het officieel niet. De regels zijn onduidelijk en nergens gepubliceerd. Ook nog eens per gemeente verschillend. Ook is er een verschil tussen rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Vooral de gemeentelijke monumenten commissies lijken wispelturige en/of willekeurige regels toe te passen afhankelijk van de persoon die er die dag over gaat. Isolatieglas in stalen raamkozijnen, terwijl je van dichtbij het verschil niet kan zien, mag soms niet, ook niet als het gebouw meer dan 10 m van de weg afstaat. Iemand die halverwege de vorige eeuw een foeilelijke aluminium serre aan zijn jaren 1850 pandje heeft gebouw mag die nu niet isoleren omdat 20 jaar geleden het pand tot monument is verklaard, inclusief serre. Voorbeelden te over van vreemde besluiten. Een landelijke richtlijn is noodzakelijk.
Ik snap je vraagstuk goed, @huysadvies.



Onlangs heeft @marijke een topic geopend (die kun je hier vinden) waarin er om tips worden gevraagd om oude huizen te isoleren. Als ik jouw verhaal zo lees kan ik me voorstellen dat je wel een paar tips zou kunnen delen. Misschien staan er voor jou ook al wel interessante dingen tussen!



Groetjes,



Pieter
Het lijkt mij dat voor monumenten of beschermd stadsgezicht, bepalend is van water van de openbare weg te zien is. De dikte van je isolatie glas is dat niet.

Ik ken gebouwen waarbij de achterkant is aangebouwd met kunststof kozijnen. Daarna is het monument geworden en mag er niets meer veranderd worden, ook niet het plastic.

Het aanmerken van een oude 1850, onder architectuur gebouwde woning als (gemeentelijk) monument kan natuurlijk, maar alles wat er aan die woning sinds 1950 is veranderd zoals bijvoorbeeld een aanbouw kan dan niet onder die monumenten status vallen. Bij het opnieuw veranderen van dat aanbouw onderdeel zou de gemeentelijke commissie kunnen eisen dat weer de authentieke vorm wordt toegepast, maar dan in architectuur en met hoogwaardig isolerende materialen.

Ook modernere onder architectuur gebouwde constructies, met bijvoorbeeld stalen raamkozijnen zouden een thermische verbetering moeten kunnen krijgen, waarbij de monumentencommissie mee moet denken aan een goede architectonische aanpassing zonder keihard vast te houden aan het eerste ontwerp dat een zeer slechte isolatie waarde heeft.

Ik woon in een ruim 250 jaar oude boerderij (rijksmonument).

om het enkelglas in de winter leefbaar te houden hangen wij in de winter glasplaten van 3mm aan de buitenkant van onze enkelglas roederamen.

Het effect is groot en de kosten zijn beperkt (doe het zelf minder dan 100 euro per raam)

Het is compleet reversibel dus het monument wordt niet ‘beschadigd’. Wel extra werk aan inhangen in de herfst en wegnemen in de lente. 


Reageer