Skip to main content

Dubbel glas vervangen door HR++ glas


Het gehele huis is in etappes voorzien van dubbel glas. De woonkamer en de slaapkamers op de eerste etage hebben 30 jaar oud Thermopane. Dit glas is aan het einde van de levensduur, maar functioneert nog prima. Ik zien geen ongewenste condensvorming.

Omdat het huis goed geïsoleerd is, kan het financieel uit om Thermopane te vervangen door HR++ glas. 's winters kan je gemakkelijk het verschil voelen tussen HR++ glas en Thermopane. Muren en kozijnen voelen beduidend warmer aan dan het (HR++) glas.

  1. Is het verstandig om al het glas te vervangen of alleen de grote ramen en bij bovenlichten de Thermopane niet te vervangen. Ik heb nu al gemengd dubbel glas (aanbouw HR++) en het geeft geen condens problemen. Toen de zolder nog enkel glas had, droop de condens van het glas.
  2. De Thermopane zit met glaslatten in het kozijn. Het kozijn is stabiel en in prima conditie. Hoe diep moet het kozijn zijn voor driedubbel glas? Kozijnen vervangen is onnodig en te duur.

Voor mij is energiebesparing niet de belangrijkste grond om het glas te vervangen. De ramen geven een enorme koude beleving in de winter.

Graag advies

33 reacties

Reputatie 1

@Rakker Ja, volgende week wordt de grote test, ook voor mijn warmtepomp in mijn huis uit 1932!

Tot nu toe heb ik -4 graden gehad als minimum, maar dat was nachtvorst en overdag was de temperatuur dan boven 0 graden. Nu worden ijsdagen verwacht, dus dag en nacht onder nul en dan koelt het huis verder af.

Ik ben benieuwd :wink:

@Rakker: Voor alle duidelijkheid: ik ben aan het oriënteren en aan het afwegen wat eerst te doen. Dat de terugverdientijd lang is begrijp ik, maar ik heb vrij veel last van kouval van deze grote raampartijen.

Met betrekking tot de CV-temperatuur, ik kom van 70 graden af, 40 graden heb ik nog niet geprobeerd, maar is een overweging waard. Vanmorgen zag ik dat er vrij veel condens op de ramen zat. Dit heb ik al eerder gezien, daarom ging ik er ook vanuit dat hier veel warmte verloren ging.

Ik wil draaiende ramen ook nog vervangen, daar het sluitwerk erg slecht "loopt”. Ik wilde dan ineens het hele raam vervangen voor kunststof. Aan de achterzijde van de woning staat eigenlijk bijna altijd de slagregen op het raam, dus dat begint ook slecht te worden en is zowieso aan vervanging toe. Daar was ik ook aan het denken om een warmtewerende folie te integreren, zoals dat bij sommige glassoorten mogelijk is. 

Er zijn een paar ramen ect aan vervanging toe, daarnaast heb ik nog 2 enkel glasplaatjes die vervangen mogen worden. 

Ik zal nog even zoeken waar ik een voorsteltopic kan plaatsen, waar ik dan mijn ideeën in één topic kan samenvatten om een overzicht te hebben.

Reputatie 7
Badge +4

Ik verbruik nu circa 1150 m3 gas voor verwarmen + warm water + koken.

Voor verwarmen is 1150 - 300 m3 = circa 850 m3 gas nodig.

Welke besparing zou je mogen verwachten als je houten kozijnen met dubbele ramen uit 1998 vervangt door triple glas met kunststof kozijnen.

Dubbele ramen uit 1998 is waarschijnlijk Thermopane (staat dan ik de aluminiumstrip tussen het glas). U gaat in dat geval van een u-waarde van 2,8 naar 0,8. Of, voor lagere kosten, 1,1 voor hr++ i.p.v. tripple.

Reputatie 7
Badge +4

@Rakker Ja, volgende week wordt de grote test, ook voor mijn warmtepomp in mijn huis uit 1932!

Tot nu toe heb ik -4 graden gehad als minimum, maar dat was nachtvorst en overdag was de temperatuur dan boven 0 graden. Nu worden ijsdagen verwacht, dus dag en nacht onder nul en dan koelt het huis verder af.

Ik ben benieuwd :wink:

U heeft nog de mogelijkheid om het verouderde thermopane (u waarde 2,8) te vervangen door HR ++ (u waarde 1,1) of zelfs tripple glas. In het voorjaar heb ik in mijn woonkamer/open keuken thermopane vervangen door HR ++. Verschil is goed te merken. Ook tijdens de hittegolf (had al rolluiken). 

Dat is exact wat ik ook wil doen, maar ik lees terug dat de terugverdientijd erg lang is :-)

Reputatie 7
Badge +4

Dat is exact wat ik ook wil doen, maar ik lees terug dat de terugverdientijd erg lang is :-)

Denk ook aan het comfort. Minder koude ramen is dus ook minder luchtstroming in huis. Als u door de kamer loopt, voelt u de koude lucht. Met koude ramen is dat dus continu (ook als u stil zit). Met betere isolatie kan de cv temperatuur omlaag en dat geeft op zich al een hoger rendement/besparing en mogelijk in de toekomst met een warmtepomp van het gas af (weg deel vaste lasten). Tijdens een hitte golf in de zomer heb je ook profijt van betere isolatie (indien zoninstraling af geschermd is)

Reputatie 6
Badge +1

@MischaG 

Gezien je huis en je lage gasverbruik is bijna iedere investering maar matig lonend. Op dat punt ben ik ook al aanbeland. Ik heb recent bijna alle glas vervangen en voor en achterdeur. Is bijna niet terug te verdienen maar wel erg comfortabel. De na-isolatie van de muren zal zich wel terugverdienen, maar dat is nauwelijks merkbaar.

Uitgaande dat het gas zeker duurder zal worden en ramen en kozijnen toch eens vervangen moeten worden, kun je dat wel wat naar voren halen.

@Rakker 

De terugverdientijd mag dan misschien wat langer zijn, maar als ik een paar tientjes per maand kan besparen over een langere tijd is dat geen probleem. Ik ben niet op zoek naar een terugverdientijd van 3-4 jaar, da's meestal een illusie. Als ik met mijn middelen gewoon lager in mijn algemene lasten kan zitten en daarbij het comfort kan verhogen ben ik tevreden. Zoals ik al zei, het sluitwerk in het raamwerk van de woonkamer is zeer stroef, de vleugel aan de achterkant is aan het verzakken (te zien aan de kieren die niet gelijkmatig zijn rondom), dus ik moet zonder meer iets gaan doen. Als je bang bent een raam open te zetten omdat je niet zeker weet of je het daarna weer dicht krijgt is ook geen pretje :wink: Er zijn dus een aantal zaken die bij elkaar komen, dus ik probeer ook zoveel mogelijk te combineren en isoleren.

Gr. Mischa

Reageer