Skip to main content
Beantwoord

Isolatie spouwmuur niet mogelijk door aangebouwde garage

  • 17 June 2024
  • 8 reacties
  • 86 Bekeken

Mijn huis is in 1979 gebouwd en heeft een inpandige garage met een schuin dak.
Alle muren wil ik laten voorzien van spouwmuurisolatie.
De zijmuur waar de garage tegen aan is gebouwd kan volgens een isolatiebedrijf niet geïsoleerd worden.
Reden:  
Het zijn 3 muren en dat is te dik om met de buis voor het inbrengen van de isolatie in de spouw te kunnen komen en apparatuur moet aangepast worden om de druk  van het schuim te verhogen.
Ook de loodslabbe van het garage dak zouden toto in de spouw uitsteken zodat het schuim van boven af niet in de spouwmuur naar beneden kan zakken.
Verder moeten ze een hoogwerker huren om boven de garage te kunnen komen want er liggen overal ook zonnepanelen waar niet gestaan kan worden.
Ook op de aanbouw aan de achterkant van de garage liggen zonnepanelen.
Alles zou erg duur gaan worden.
Weet iemand een oplossing of klopt de uitleg van het bedrijf niet.
Heb voor de duidelijkheid een foto toegevoegd.

 

8 reacties

Reputatie 3

@A.M.vanderM Welkom op de Eigen Huis Community en bedankt voor je bijdrage. Wellicht dat andere leden hun ervaringen in een reactie op je bericht kunnen delen. Je kunt als lid ook altijd telefonisch contact opnemen met onze Bouwkundige Ledenservice. Onze specialisten zijn te bereiken via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Stephanie

Reputatie 6
Badge +1

Het is sowieso geen inpandige garage, maar een aangebouwde.

Eerste vraag: zit er van de bouw uit al isolatie in. Zo ja zou ik het er bij laten en niet gaan doen. Zo nee, dan zal dat met een verrijker moeten. Mits die in de buurt kan komen. Dat ze niet door 3 muren willen boren kan ik begrijpen. Volschuimen zal daarna wel lukken, maar hoe krijgen ze die gaten dan weer dicht. De muur tussen huis en garage zou ik dan ook maar niet doen. De rest zou nog wel kunnen, maar zullen ze ook niet veel zin in hebben.

Dank voor de reactie!

De spouw van het huis is tijdens de bouw wel geïsoleerd met glas of steenwol.
Om in de spouw te kunnen komen moet er dus door 2 muren geboord worden om deze spouw te bereiken en te kunnen vullen.
Je moet het zo zien:
Het huis is  destijds gebouwd met muren voorzien van spouw.
Daarna is de garage er tegen aan gebouwd.
Dus je krijg dan de muur van de garage die koud tegen de huismuur staat dan krijg je de spouw en daarachter is een betonmuur.
Maar het excuus van het bedrijf was ook  dat zij moeten voldoen aan de voorwaarden van de certificering en die bepalen dat er alleen hele muren mogen worden geïsoleerd en niet halve muren.
Dus de hele muur boven de garage en die loopt ook nog verder door naar achter kan dus om genoemde reden niet worden geïsoleerd.
De hele muur laten isoleren behalve het deel vanaf de grond tot de boven kant van de garage is dus niet mogelijk.
De hele zijkant van het huis mag dus niet geïsoleerd worden omdat niet voldaan kan worden aan voorwaarden van de certificering.

Reputatie 6
Badge +1

Klopt geheel zoals je schrijft. Maar zoals ik schreef. Als er al isolatie inzit zou ik in dit geval zeker niet na-isoleren.

Reputatie 4

Beste @A.M.vanderM ,

Spouwmuren waren in 1979 27cm dik met een spouw van 7cm. Er zou dam 5cm isolatie in kunnen en hou je een spleet van 2cm over om de spouw te ventileren. Voor iets vanaf €15 kun je een soort van endoscoop kopen voor je smartphone. Dan moet je in een voeg een gaatje boren en kan je in de spouw kijken wat erin zit. In 1979 was het isoleren wat de klok sloeg, maar elke gemeente had zijn eigen voorschriften. Is het rockwool of glaswol dat met doppen aan de spouwankers tegen het binnenspouwblad is aangedrukt? Zijn het piepschuim platen (eps-platen) die niet zijn aangedrukt? Dan zitten ze misschien gekiept en gekanteld in de spouw. Je kan dan met die endoscoop bij de loonslabben kijken in hoeverre ze in de spouw steken.

Ik kan me voorstellen dat het dan niet voldoet aan het certificaat als ze te ver doorsteken. Hun probleem is dan dat als er een garantieclaim komt ze nat gaan. Daarom willen ze het niet doen. De muur kan dus wel geïsoleerd worden, alleen ze durven het risico niet aan.

Als je nu schuim gaat spuiten in de spouw, worden dan alle open holtes voor en achter die eventueel gekiepte en gekantelde platen gevuld met schuim? Ik ga ervan uit dat het schuim van het type is waarbij alle luchtblaasje openingen hebben waardoor lucht kan ventileren. Anders sluit je het vocht op in de spouw en gaat het schimmelen.

Als je van binnen de woning in de spouw spuit is het maar één muur van 10cm dik. Waarom zou dat niet kunnen? Heb je ook geen stijger nodig en kan de vrouw daarvan die week op vakantie. 

Ik weet niet of er nu zonnepanelen liggen op het dak van de garage dat op de foto staat. Maar anders zou ik de loonslabben omhoog vouwen en dan kan je onder de loonslabben ook een gat boren om schuim in de spouw te spuiten.

Alternatief is dat je geen schuim, maar eps-parels in de spouw blaast. 

Als er 5cm isolatie in de spouw zit kan je uitgaan van een Rc van 1,25. Komt daar 2cm isolatie bij, dan wordt het hooguit Rc = 2,0. Vanaf 1992 werd het al 2,5 en nu is het voor gevels al 4,3.

 

 

Beste Erve,

Dank voor je uitgebreide en heldere uitleg.
Zoals ik schreef weet ik dat er tijdens bouw voor de isolatie glas of steenwol platen in de spouw zijn gebruikt.
Ik meen te herinneren dat die platen met inderdaad met doppen zijn bevestigd.
Het zijn  absoluut geen piepschuim platen.
Wij hadden het huis gekocht voordat het gebouwd was een zgn premie A woning.
Wat de loodslabbe betreft weet ik niet zeker of die tot in de spouw uitkomen.
Weet niet wat destijds gebruikelijk was.
Ik denk dat van binnenuit boren en isoleren zeker ook een optie is.
Moeten ze wel door de betonmuur boren.
En die aankoop  van een endoscoop zal ik zeker overwegen.
Heb nog even een foto van de uitbouw bijgevoegd waarop te zien is dat er geen ladder naar mijn mening geplaats kan worden.
Of er moeten nog andere opties zijn ipv een hoogwerker of  anders toch van binnenuit boren
 

 

Reputatie 4

Als je op het dak staat kan je een aantal dakpannen langs de rand wegnemen en dan zo de spouw inkijken welke isolatie erin zit en hoe dik die is. En of er doppen zitten op de spouwankers om de isolatie tegen het binnenspouwblad aan te drukken. 

Reputatie 7
Badge +1

@A.M.vanderM Als het zgn. “na-isolatie schuim” (lekker wazig) is zou het weleens “verbeterd” UF-schuim kunnen zijn (ThermoFoam, EnveriFoam en diverse andere handelsmerken). Dit is idd. altijd met open cellen. Als de spouw helemaal leeg is zou ik bij voorkeur EPS-parels (neopixels) laten inblazen.

Reageer