Skip to main content
Vraag

Schilddak jaren 30

  • 23 October 2023
  • 3 reacties
  • 74 Bekeken

Hallo allemaal,

Onlangs hebben wij een jaren dertig woning gekocht met een schilddak. Deze wilden we gaan isoleren maar we hebben op meerdere plekken waarschijnlijk vanuit de dakgoot lekkages.

Wat is jullie mening over het vervangen van een heel nieuw dak? Wij denken dat we hier niet omheen kunnen en al dat gepleisterplak… 
 

Ter aanvulling we hebben op dit moment betonnen dakpannen. Vele kepers zijn flink vochtig en sommige zijn beschimmeld en niet vochtig. We hebben dacfill gekocht dit is aangeraden door een dakdekker om de kepers tijdelijk te behandelen. Het dakgoot zou ook opgelost kunnen worden met iets van aqua(wellicht weer tijdelijke oplossing)/zinken plaksel? Zodat we dan toch kunnen isoleren. 

Dan hebben we nog één brandende vraag:

  • hoe denken jullie over vloerverwarming door de hele woning?

we hebben het nu open liggen/compleet gestript dus dan denken wij we gaan naar gasloos dan moeten we wel vloerverwarming. Maar ook hierover zijn de meningen lang niet op één lijn. Wij denken voor nu aan de oplossing om toch maar gewoon overal de verwarmingen terug te laten hangen.

 

we kijken uit en horen graag jullie bevindingen!

 

Alvast enorm bedankt allemaal!! ☺️

3 reacties

Reputatie 4

Een vraag: Dakgoten ook bij een  schilddak zitten meestal(?) onderaan, dus net onder de laatste dakpan. Of  zie uw  schilddak er anders uit?

Het kan zijn dat de betonnen dakpannen nl poreus zijn. Wij hebben ze ook, ze zijn 41 jaar oude en nog niet poreus. We kregen bij aankoop v/h huis (1981) een garantie van 30 jaar op die pannen. 
We gaan niet preventief vervangen, want stel voor dat ze meer dan 60 jaar meegaan, wat ik al gezien heb dan vinden we dat geen duurzame vervanging.

Wij wonen in het oosten van het land, ik kan met heel goed voorstellen dat korter bij of aan de kust de dakpannen maar net die 30 jaar halen.

Hopelijk heeft u wat  aan de extra beschrijving om de context van zulke dakpannen beter te kunnen beoordelen. Probeer eerst beter de oorzaak te achterhalen, het werken met zulke “hulpacties”, het is de vraag hoe lang ze werken en of ze eigenlijk wel goed werken.

Gaat u de dakpannen vervangen, dan is het een optie om van buiten af te isoleren. Het blijft maatwerk of het kan en wat de prijs daarvan is, maar dat zou de beste oplossing zijn.

Kan van buitenaf isoleren niet en is het niet nodig om het dakbeschot te vervangen, laat dan goed nakijken of de daklatten mogelijk of niet vervangen moeten worden. En het kan vaak ook zeer nuttig zijn om dan op het dakbeschot onder de dakpannen een dampopen, luchtedichte folie te laten plaatsen. Dat zijn de folies met blauwe strepen/blauwe kleur, als teken dat ze voor de buitenkant van het huis bedoeld zijn.

Wellicht is het handig om minimaal 1 winter met een geïsoleerd dak te wonen/leven en ook al zsm  vloerisolatie te plaatsen en daarmee een betere afschatting te kunnen maken van de nieuwe warmtevraag van het huis wat er nuttig is voordat er een vloerverwarming komt.

Anders kan het nl zijn dat u een veel te grote vloerwarmingscapaciteit gaat aanleggen. Dat kan later tot problemen leiden, als er te weinig warmtevraag is maar de installatie die de warmte levert is veel te groot dan kan dat tot een slechte regeling van de warmte leiden, bij een CV wordt dat “pendelen’ van de ketel genoemd, hoe dat bij een warmtepomp genoemd wordt?.

De warmteverliezen via het dak kunnen wel 30% of meer zijn en via de vloer kan het ook wel tot 20% van het historische energieverbruik zij, maar dat is sterk afhankelijk van de woning/het dak. Wellicht heeft u ook nog andere isolatie plannen.

De som van dak- en vloerisolatie kan tot 50% of meer aan warmtevraag reductie oplopen! 

Succes.

 

 

 

 

 

Reputatie 7
Badge +2

Als je echt alles gestript hebt zou ik persoonlijk waar mogelijk de buizen voor vloerverwarming aanleggen. Die dan laten samen komen op een punt waar je makkelijk de huidige CV leidingen naar toe kunt trekken, maar ook nadenken over hoe de leidingen mogelijk in de toekomst gaan lopen.

Je kunt sowieso de radiatoren terug hangen en op een later moment bepalen welke lussen van de vloerverwarming je daadwerkelijk gaat gebruiken en hoe.
Maar als je eenmaal in een huis woont zul je niet snel meer alles er uit halen, de vloer openbreken om er alsnog vloerverwarming buizen in te leggen.

Dus dat zou ik nu zeker wel alvast doen.

Anne.

Reputatie 4

Hallo allemaal,

Dan hebben we nog één brandende vraag:

  • hoe denken jullie over vloerverwarming door de hele woning?

we kijken uit en horen graag jullie bevindingen!

Alvast enorm bedankt allemaal!! ☺️

 

is de brand soms geblust? 

Reageer