Vraag

Te weinig capaciteit mechanische ventilatie (MV)?

  • 24 November 2022
  • 4 reacties
  • 120 Bekeken

  • Actieve deelnemer
  • 30 reacties

Ik heb onlangs een Aeromio stoplicht luchtkwaliteit meter geprobeerd en ben geschrokken van hoe hard ik mijn MV moest zetten bij bezoek. Hij maakt een berekening (zonder display) op basis van de luchtdruk, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en CO2.

De groene kleur is voor buitenlucht kwaliteit (400 ppm). Geel 800 ppm en rood 1200 ppm. De kleuren lopen langzaam in elkaar over. Tevens een kleur blauw als schimmel indicatie.

Precies wat ik zocht behalve dat ik liever een display erbij had om de waardes te checken.

Toen ik alleen was stond de kleur in mijn woonkamer veelal tussen groen/geel of geel/oranje. Op hun aanraden deed ik regelmatig aan stootventilatie met de ramen van ca. 10 min. Dat hielp goed.

Het veranderde flink toen ik bezoek kreeg. Binnen een half uur stond hij al op oranje en neigde snel naar rood. Ik moest bijna continu 2 tegenovergestelde ramen openhouden om het op geel te houden.

Via een Belgische veiligheid website zag ik om het kantoor op geel te houden 40 m3 pu pp nodig is. Toen heb ik dat gebruikt als leidraad om mijn Zehnder ventilatie unit anders in te stellen. Na veel geëxperimenteer kon ik mijn woonkamer continu op bijna geel/oranje houden bij een instelling van 295 m3 pu. Zonder de ramen te hoeven openen.

Ik heb een MV met 2 kanalen op een aansluiting. Mijn ventielen staan in de open keuken op maximaal (7) en in de douche op stand 4. Omgerekend zou dat via de keuken ca. 187 m3 pu moeten zijn als ik het goed heb. Dat is veel meer dan nodig zou zijn voor 3 personen; 3 x 40 = 120 m3 pu. Het maakte ook behoorlijk veel geluid op die stand.

Mijn ventielen zijn standaard 125 mm en ik vermoed dat ik voor een betere flow via de keuken minstens 160 mm nodig zal hebben. Ik zag overigens bij Duco dat ze een soortgelijk ventiel verkopen die een max cap. heeft van 75 m3 pu.

Mijn woonkamer heeft 3 roosters en nog meer als ik de tussendeuren open zet. Daar ligt het denk ik niet aan.

De Aeromio heb ik als test opnieuw gekalibreerd, maar dat is eigenlijk niet nodig bij dit apparaat. 

Op basis van deze test resultaten vermoed ik dat het in veel woningen in NL bar slecht gesteld moet zijn met de luchtkwaliteit binnenshuis bij meerdere personen aanwezig.

Weet iemand waarom ik mijn ventilatie zo hard moet zetten? Zou een 160 mm ventiel veel uitmaken?

Ik heb ook gekeken naar een zwaardere MV met CO2 sensor, maar kon niet vinden bij Itho en Duco of ik zelf de grenswaarde kan instellen op geel (800 ppm). 


4 reacties

Reputatie 7
Badge +1

Normen en standaarden voor CO2 in leefruimtes bestaan eigenlijk (nog) maar kort of ook niet. En de diverse bouwbesluiten gaan over de luchtverversing pp pu - maar of deze ook gehaald worden is een ander verhaal, dat klopt. In principe kan men wel met een speciale anemometer per ventiel de reale afzuigcapaciteit meten.
Uiteindelijk is natuurlijk de luchtkwaliteit bepalend, zoals u ook opmerkt. Het CO2-gehalte is een indicator welke makkelijk kan worden gemeten en waar op kan worden gestuurd (vraaggestuurde ventilatie). In natte ruimtes gebruikt men vaak (additioneel) de r.v.
Ik zelf gebruik 2 meters, een vaste in de woonkamer (CO2, r.v. temperatuur) voor aansturing van de m.v. en een mobiele (CO2, r.v. temperatuur, luchtdruk) voor andere ruimtes.

Wat u schetst kan ik vanzelfsprekend bevestigen en bijvoorbeeld met meer dan 3-4 personen in de woonkamer trekt de oude MV het gewoon niet meer, helaas. Ik zet dan tijdelijk de wazemkap in de open keuken (automatisch) als "booster” aan en dat helpt snel de CO2 onder de 800-900 ppm te drukken.

 

@darkfiber

Covid19 heeft geleid tot beter onderzoek naar aerosolen (veel te laat erkend overigens). Dit alles doet me denken aan hoe slecht de luchtkwaliteit vroeger op school geweest moet zijn. Nog steeds wellicht gezien veel scholen sterk verouderd zijn en niet up to date zijn gehouden.

Ik dacht obv vele topics hier dat een L-L WP een goedkopere optie kon zijn voor verwarming, maar dat zal dan veel minder efficiënt worden met meer luchtafzuiging. Een WTW systeem daarop zou nog kunnen, maar dat is erg duur. Ik gebruik nu heel weinig gas door iets in te leveren op comfort. Het zal nog moeilijk worden welke duurzame optie het beste is ter vervanging van mijn al op leeftijd zijnde HR ketel. IR panelen zijn misschien ook een optie. Ik zal daar later een ander topic over openen.

Ik heb een MV unit met een perilex stekker. Daarop in de keuken een 3 standen schakelaar. Met de Aeromio heb ik stand 2 en 3 anders ingesteld. Stand 1 staat vast. 

Als ik alleen ben staat deze nu op stand 2 (ipv daarvoor 1) en stand 3 gebruik ik dan voor bezoek met de optie om nog ramen erbij te openen. Voor het douchen ook stand 3. Een wasemkap kan ik alleen plaatsen zonder motor.

Zo'n CO2 sensor bij een vraaggestuurde MV kost al gauw €250 extra. Bij Duco kan deze ook in de kanalen op de unit geplaatst worden. Zelfs icm met een RV sensor las ik.

Een vraaggestuurde MV met CO2 geeft wel meer gemak, maar is lastig te combineren met een perilex stekker las ik. Ik kan natuurlijk volledig overstappen op draadloze bediening, maar ik heb het niet zo op draadloze systemen. Bij de Aeromio sprak het me ook aan dat ze helemaal niet werken met apps en cloud opslag.

Ik denk dat ik op z'n minst een groter ventiel nodig heb in de keuken of nog beter een extra ventiel erbij plaatsen. Denk jij dat het veel uitmaakt dat ik ze ieder apart aansluit op de MV unit? Nu zitten de 2 kanalen samen vast via een T stuk.

Heb je misschien een tool om uit te rekenen hoeveel en welke maat ventielen ik nodig zou hebben?

Reputatie 7
Badge +1

@B.V   Nee - ik gebruik geen tool, het ventiel in de keuken is eigenlijk geen standaardventiel, er valt dus ook niets aan te berekenen. Ook de andere ventielen op het toilet en de badkamer zijn geen standaard. - Bij mij wordt alleen op CO2 niveau geventileerd - vind ik en de familie voldoende en is volgens mijn ervaring ook doeltreffend, met hoge r.v. hebben we geen problemen (mobiele meter op de badkamer).

 Tijdelijke uitschieters (ca. 30 minuten lang) tot ca. 1300 ppm CO2 bij plotseling 5 personen in de woonkamer kan je sowieso niet voorkomen.

Mijn twee CO2-meters werken puur met lokale opslag en hebben dus geen Internet nodig.
De Sensair display kan met een 10V uitgang een MV traploos aansturen (gebruik ik niet) en met een relais, afhankelijk van een CO2-drempelwaarde, een andere ventilator schakelen (gebruikt voor de wasemkap).
De mobiele aranet4 kan eventueel in diverse domotica oplossingen geïntegreerd worden o.a. Homey.

@darkfiber 

Bedankt voor de info, maar ik houd het (voorlopig) bij de Aeromio. 

Reageer