Vraag

Wel of niet isoleren van het plafond boven de badkamer

  • 19 September 2023
  • 5 reacties
  • 621 Bekeken

Ben voornemens om mijn badkamer te renoveren, hierbij word de plafondplaten verwijderd en komt de balkenlaag tussen de badkamer en de zolder open te liggen. Hierna wordt het plafond bekleed met de daarvoor speciaal bestemde gipsplaten en daarna gestucadoord. 

Vraag is of ik tussen de balken kan isoleren en aan de onderzijde voorzien van een dampremmende laag of niet isoleren ivm schimmel?


5 reacties

Reputatie 2

@J.J.J.G.T Welkom op Eigen Huis Community en dankjewel voor je bijdrage. Wellicht dat andere leden hun ervaringen in een reactie op je bericht kunnen delen. Groet, Stephanie

Reputatie 6
Badge +1

Zeker zou ik dat zo uitvoeren. De dampremmende laag is enigszins belangrijk. Ook de ventilatie. Het materiaal voor de isolatie is niet zo kritisch.

Reputatie 3

In het isolatieverhaal wordt alleen de begane grondvloer, de gevels en het dak geïsoleerd. Dus als bij u het dak goed is geïsoleerd is het niet nodig om nog eens het plafond van de badkamer te isoleren. In de warmteverliesberekening wordt een badkamer gezien als een ruimte waarin je kort verblijft en mag de temperatuur daar ook 15 of 18 ° zijn. De radiator van de badkamer heeft dus een lager vermogen. Dus het isoleren van alleen de badkamer gaat ook niet veel energie besparen.

Beter steek je die moeite in het isoleren van het dak van de woning als dat nog niet is gebeurd. Voor huidige nieuwbouw geldt de eis van Rc >= 6,3 m2K/W. Dat komt neer op 18cm dikke rockwool platen. Als je PIR of PUR isolatie neemt kun je volstaan met 12cm. Maar toch heeft rockwool de voorkeur, want die brand pas vanaf 1300° en die andere al vanaf 450°. Bij een woningbrand wordt een temperatuur bereikt van 1300°. Rockwool is een fijn natuurlijk materiaal, gewoon tot wol geblazen gesmolten steen.

En dan het condensverhaal. In de binnenlucht van een huis zit meer vocht dan in de buitenlucht, de relatieve vochtigheid is hoger. (Regenwater maakt de lucht niet vochtiger, regenwater is juist uit lucht gecondenseerd vocht. Zelfde geldt voor water uit de douche. Alleen verdampt water van de douche mag niet in de isolatie kruipen). Die binnenlucht mag dus niet in of achter de isolatie terecht komen die je van binnenuit tegen het dak hebt aangebracht. Want als het koud wordt krijg je daar condens. Er zijn dan twee systemen, a) je houdt ventilatiespleten open tussen de isolatie en het dakbeschot, of b) de hele isolatie komt tegen het dakbeschot en bedek je aan de woningzijde met dampdichte folie en plak je langs de randen potdicht met speciale tape die lang meegaat. Op die folie komt dan de gipsplaat en verdere afwerking.

Reputatie 7
Badge +2

Ik zou het doen.
En idd goed opletten op het voorkomen van condens in/boven de isolatie.
Je kunt daarbij mogelijk ook beide hierboven genoemde systemen gebruiken: zowel folie als ruimte voor luchtverplaatsing.

Idd heeft het mogelijk niet direct al te grote toegevoegde waarde, maar is zo’n klus die niet significant meer kost als het toch allemaal al open ligt.

Anne.

Reputatie 4

En dan het condensverhaal. In de binnenlucht van een huis zit meer vocht dan in de buitenlucht, de relatieve vochtigheid is hoger.

Volgens mij is de temperatuur ook van groot belang in dit verhaal. Het heet ook relatieve luchtvochtigheid (RLV) omdat 100% RLV het condenserende maximum is. 

Zonder temperaturen erbij kun je met de RLV niet veel, alleen dat je zeker weet dat bij 100% RLV het vocht gaat condenseren. 

Het is erg situationeel of je er vervolgens binnen last van gaat krijgen, daarom wordt in veel gevallen binnen klimaatfolie geadviseerd en dan wel op badkamers vaak toch dampdichte folie. Eea moet altijd weer lokaal beoordeeld worden om een correcte keuze te maken, er zijn nl nog wel eens wat bouw constructiefouten en die moeten wel herkend worden om adequate maatregelen en keuzes te kunnen maken. Bijvoorbeeld een koudebrug op een plaats waar je hem niet verwacht.

 

Reageer