Skip to main content

Energie neutraal maken van onze woning uit 1985

  • 6 March 2019
  • 2 reacties
  • 679 Bekeken

Degelijk energieonderzoek garantie voor de beste oplossing; een artikel uit 2017.



Beter een goede buur voor een energieneutrale woning



Verscholen tussen het struikgewas en groen vind je op het perceel tussen Kamille en Burgemeester van Haersoltestraat in Nieuwleusen twee vrijstaande woningen. Ogenschijnlijk gewone woningen, maar de bewoners vertellen een bijzonder verhaal. Een intensieve samenwerking tussen deze buren resulteert in de beste energieneutrale oplossingen voor deze voormalige notarispanden



Sinds een jaar of zes bewonen Geert en Gees Nap het voormalige notariskantoor, dat inmiddels is veranderd in een ruime, energiezuinige woning. De bedrijfswoning naast het kantoor is nu de woning van Harry en Geke van Dijk. Bij de aankoop van de panden troffen de buren goed geïsoleerde gebouwen uit 1985 aan, grotendeels al voorzien van isolatie, vloerverwarming en driedubbel glas. Aan de isolatie lag het niet. De nieuwe bewoners hadden vooral moeite met het gebruik van fossiele brandstof. Gezamenlijk gingen ze vol passie op zoek naar duurzame energiesystemen.



CO2-vrij, onafhankelijk en eerlijke energieoplossingen

Harry van Dijk bespreekt zijn ideeën met de buren Nap en maakt een rekensommetje. “Als je het bedrag dat je 15 jaar lang aan energiekosten betaalt, investeert in energiezuinige maatregelen, dan schep je mogelijkheden om onafhankelijk te worden van leveranciers van fossiele brandstof. Bovendien ben je dan CO2-vrij,” was de uitleg van Harry. “Dit was een prachtige gedachte die ons bijzonder aansprak,” vertelt Geert Nap. “We wilden onafhankelijk worden van Poetin. Later begon ook de gaswinning in Groningen ons tegen te staan. Daar wilden we niet meer aan meewerken. We gingen voor de in onze ogen intelligentste oplossing met het hoogst haalbare rendement.”



…. onafhankelijk worden van Poetin en Loppersum …..



Externe deskundigheid en een energieplan

“Toen we besloten onze plannen uit te voeren, gingen we op zoek naar leveranciers. We vroegen offertes aan voor een warmtepompsysteem. Een brij aan technische gegevens werd over ons uitgestort. Termen als COP , Delta-T, flow, mono en doublet, open of gesloten systemen waren abacadabra voor ons. Ook de prijsopgaven voor zonnepanelen konden we moeilijk met elkaar vergelijken.” Dat is de ervaring van beide buren. “We hadden te weinig technische kennis om de offertes goed te beoordelen. Dat was voor ons het moment om externe en onafhankelijke deskundigheid in te huren. Een ingenieursbureau heeft ons daarna voorzien van een gedegen energierapport met een objectieve warmteverliesberekening inclusief een stappenplan voor de uitvoering. We hebben ruim vijf procent van het budget besteed aan onderzoek en advies om daarmee missers voorkomen. Dat geeft een gerust gevoel en is een stevige basis voor de uitvoering.”



Op weg naar fossielvrij

Voor Geert en Gees Nap is de keuze gevallen op een combiwarmtepomp op bodemwarmte met zonnecollectoren (heatpipes). Daarmee verwarmen ze hun woning en het tapwater. “Ook de wasmachine en vaatwasser zijn verbonden met het buffervat en profiteren mee van het voorverwarmde water,” licht Geert toe.“Zodra we meer zicht hebben op het functioneren van ons nieuwe systeem, compenseren we de benodigde energie met de juiste hoeveelheid zonnepanelen.” Harry en Geke van Dijk hebben behalve het vervangen van de schuifpui geen bouwkundige aanpassingen uitgevoerd. Ze hebben gekozen voor lage temperatuur verwarmingssysteem in combinatie met een luchtwarmtepomp voor de begane grond. Zonnepanelen wekken de stroom op voor onder meer de infraroodpanelen die als verwarmingselementen op de bovenverdieping zijn geplaatst. Heatpipes helpen bij het verwarmen van tapwater in de elektrische boiler. Voor beide woningen is een budget ingezet van ca. 40.000 euro. Met de constructieve samenwerking vol overtuiging en een doelgerichte aanpak komen de buren stap voor stap dichterbij hun energie neutrale woning. “Het is een traject van lange adem. We zijn onderweg en hebben 80 procent van onze reis afgelegd.

Ons einddoel komt elke dag dichterbij,” is de conclusie van de buren.

… objectief energieplan stevige basis voor de uitvoering …
Begrijp ik nou goed dat je met je huis in het Eigen Huis magazine stond @geertn Dat is wel heel leuk. Kun je misschien ook een foto delen? Dat kan in de commentaren als je het pictogram van de camera klikt. Ben benieuwd hoe jullie woning eruit ziet, want zo te lezen is het een bijzonder object!
Jaap,

Het artikel is indertijd geschreven voor een regionaal magazine. Wat was het geval? We namen in 2014 deel aan een provinciale proeftuin in Overijssel, waarbinnen energie neutraal wonen de doelstelling was. Naar aanleiding daarvan is het artikel geschreven; het stond dus niet in het magazine van de VEH.

Op de site: duurzamehuizenroute.nl kun je onze woning vinden, inclusief afbeeldingen. Postcode: 77111 JK.

Reageer