energieterugleverende woning

  • 8 July 2022
  • 0 reacties
  • 105 Bekeken

Wij hebben in 2020 een energiezuinige helft van een dubbele nieuwbouw woning met label A + gekocht. Om het huis energieneutraal te maken moest er 6 kWh aan zonnepanelen geplaatst worden. Uiteindelijk is het 10 kWh geworden.

Ons huis is voorzien van een lucht/water warmtepomp, en warmteterugwinning.Er is geen triple glas geplaatst. Energie is voor ons belangrijk maar zeker ook comfort. Wij zouden best zonder een tweede koelkast en een tweede diepvriezer kunnen net als een tweede oven en een quooker. De extra infrarood verwarming in de badkamer willen wij ook niet missen.Al met al hebben wij een comfortabele energiezuinige woning.

Maar nu de cijfertjes. Ons huis van ca. 500 m3 gebruikte aan verwarming van de woning en het douchen was 1750 kWh het afgelopen jaar. Zonder zonnepanelen zouden onze kosten per jaar ca. €2000 bedragen. Dit volgens Gaslicht.com en het huidige model energiecontract van Eneco. Met de zonnepanelen houden wij meer dan 5000 kWh over. Dit betekent volgens de berekening van Gaslicht.com een negatieve jaarrekening van minimaal €2000 Dus een voordeel van €4000. Dit dankzij op dit moment hoge energieprijzen. Waarbij bij ons alleen het teruglevertarief telt van €0.465 per kWh. Ongeloofwaardig reken het a.u.b. na. Hoe hoger de energieprijzen hoe gunstiger voor die mensen die geïnvesteerd hebben in energie besparende maatregelen. Terugverdientijd is voor ons niet relevant. De investering is een pure meerwaarde voor de woning. Dat bleek ook bij de verkoop van onze vorige woning.

Ja,kunst een nieuwbouw woning hoor ik u zeggen. Ons vorige huis een woning uit 1965.wij gebruikte daar het eerste jaar 3500 m3 aan gas en 6000 kWh uur aan elektriciteit.Dit hebben wij terug gebracht in de loop van jaren naar 650 m3 gas en -700 kWh aan elektriciteit.

 

C.ten Bras

 


0 reacties

Geen reactie

Reageer