Hoe omgaan met het verduurzaming in het beschermde stadsgezicht

  • 11 March 2019
  • 1 reactie
  • 557 Bekeken

Reputatie 4
Als jouw huis staat in een wijk die behoort tot een beschermd stadsgezicht, dan sta je voor een behoorlijke uitdaging zodra je je woning wilt verduurzamen. Je bent namelijk uiterst beperkt in je mogelijkheden als het om de buitenkant van de schil van je woning gaat. Het is nog erger als jouw huis een Gemeentelijk- of Rijksmonument is.

Als je energie wil besparen neem je In eerste instantie maatregelen die niet "van de straat" zichtbaar zijn: HR+ ketel, spouwmuurisolatie, dak aan de binnenzijde isoleren, eventueel vloerisolatie combineren met vloerverwarming, maar dan? Bij een Rijksmonument mag je niet eens voorzetramen plaatsen, laat staan kozijnen vernieuwen om triple glas te plaatsen. Dak aan de buitenzijde isoleren? mag niet. Muren aan de buhitenzijde isoleren? Ho. Schoorsteen weghalen omdat dat een enorme heat-sink is? Vergeet het. Dakkapellen afdoende isoleren (wangisolatie)? Mag niet. Zonnepanelen of een zonnecollector voor warm water plaatsen? In veel gevallen mag dat niet. Buitenunit voor lucht-water warmtepomp? Waar laten we die? Extra ventilatieopeningen maken omdat de betere woningisolatie het nodig maakt de 'natuurlijke ventilatie' (lees: tocht) te vervangen door mechanische ventilatie met warmteterugwinngng: verstoort het architectonische-historisch-culturele karakter verregaand, dus mag niet. Regeltjes, regeltjes, regeltjes. Lees de Welstandsnota van mijn gemeente (Leiden) er eens op na "ter leringhe en vermaeck": 248 bladzijden regeltjes (http://leiden.welstandinbeeld.nl/Data/Gemeenten/Leiden/Modules/TekstPagina/Front/bestanden/_specifiek/M_2f7df5bf-5f22-4b46-b9ca-70ea2445ddaa/0810_Welstandnota%20Leiden%202014_lowres_3nov.pdf). Ontmoedigend.


Wordt het niet hoog tijd om eens heel kritisch naar de regels van welstand te kijken? We gaan een energie transitietijd tegemoet die -linksom of rechtsom- maatregelen noodzakelijk maken die de buitenkant van woningen aangaan, beschermd stadsgezicht of niet. Of moet een eigenaar/bewoner in een beschermd stadsgezicht maar branden in Dante's Hel?
.

1 reactie

Reputatie 4
Badge +3
Goed punt, @photoncatcher! Had je al gezien dat er over dit onderwerp een discussie gaande is in dit topic? Kijk gerust eens naar de bevindingen en meningen van andere communityleden hierover en deel je kennis. 🤓💡

Reageer