Skip to main content

Beste Lezers, 

Ik ben een fervent lezer van het VEH magazine. Soms verbaas ik mij over advertenties, zo ook deze :

In de oktober 2024 editie van het magazine wordt geadverteerd met een Speed-dryer. Een droogmolen die zelf draait en zo via de luchtbeweging het wasgoed droogt.

Dit is een alternatief voor de wasdroger, en dient in huis in een kamer te worden neergezet. 

Echter dit is volgens mij een superslecht idee:

De luchtvochtigheid in de bewuste kamer zal flink toenemen. Dat is bij regelmatig gebruik vanuit bouwkundig oogpunt een ramp : houtwerk wordt veel te vochtig, muren kunnen beschimmelen etc. Bovendien kost het verdampen van het vocht ook energie, die wordt dus onttrokken uit de lucht en je moet in de winter daarom via de CV extra verwarmen.

Een veel beter idee is om deze droogmolen, of een goedkoper normale droogmolen of droogrek buiten te zetten als het niet regent. De buitenlucht vochtigheid is altijd veel lager dan binnenshuis, waardoor de was ook in herfst en winter prima buiten droogt. (Eigen ervaring). 

Een andere goede werkwijze is om een warmtepomp wasdroger te gebruiken icm een dynamisch energiecontract waardoor je de goedkope uurtjes kan uitkiezen. 

Allemaal veel beter dan je huis te laten verrotten door extra vocht in te brengen. Ik verbaas mij dat de VEH dit soort advertenties toelaat, en daarmee eigenlijk groen licht geeft voor het veroorzaken van bouwkundige ellende. Advertentieinkomsten zijn nodig, maar een zeker filter hierop ook. 

Vriendelijke groet

Theo

 

 Het gaat om de relatieve luchtvochtigheid. Die is tijdens het stookseizoen, met een beetje ventilatie, binnen lager dan buiten. Ventileren doe je het efficiënst door een paar keer per dag zo'n 10 minuten deuren en ramen open te zetten. De lucht moet immers vervangen worden maar meubels en dergelijke hoeven juist niet af te koelen. Een relatieveluchtvochtigheidsmeter kan ook helpen. Voor een paar euro heb ik er een van de Aldi.


Ehhh., wij gebruiken in de wintermaanden zelfs een lucht bevochtiger!

Bij ons kan, als we gewoon ventileren met ons C-ventilatie, de relatieve luchtvochtigheid terug lopen tot onder de 40 %. Wij drogen de was dus (zeker in de wintermaanden) gewoon in de woonkamer. Niet fraai, maar met onze L/L warmtepomp verwarming wel praktisch en sneller droog als tijdens een regenachtige periode in de buitenlucht.

We hebben een A-label wasdroger, maar die draait alleen als het niet anders kan😁

 


 Als je nu googled op problemen met luchtvochtigheid in de winter kom je nog meestal tegen te lage luchtvochtigheid. Maar als je maar met zeer lage temperatuur verwarmt ( < 17 graden) heb je dus een te hoge relatieve luchtvochtigheid. Tenzij het vriest buiten.


Misschien moet Speeddryer er een relatieve luchtvochtigheids meter bij doen.


Hi @T.N.J.K , bedankt voor je bericht. Leuk om te lezen dat je het Eigen Huis Magazine met aandacht leest. Wij hebben als Vereniging Eigen Huis een advertentiebeleid, waarbij eisen worden gesteld aan de adverteerder en de content. 

 

Wij geven ook het advies om was buiten op te hangen. Zie bijvoorbeeld: https://www.eigenhuis.nl/wonen/klussen/zorgen-voor-je-huis/vocht-schimmel-in-huis. Voor veel huishoudens is dit niet mogelijk, of beperkt, door het ontbreken van een tuin of voldoende groot balkon. 
 

Zonder te veel in te gaan op het betreffende product, zal dit meer een vervanging zijn van een standaard droogrek (in huis). Het is zeker aan te raden om te zorgen voor goede ventilatie als men binnen de was ophangt. Zoals hierboven benoemd, kan de luchtvochtigheid in de winterperiode juist weer lager worden dan wenselijk is. 

 

Bedankt voor het benoemen van suggesties/oplossingen en het signaal. Wellicht zijn er meer community-leden die ervaringen of tips hebben. Groet, Willem


Sinds onze jongste aanwinst, de ‘Vloer Unit’ van onze split-unit airco verwarming (zie “Gevelkachel 2.0"), een nieuwe truk om de luchtvochtigheid in de wintermaanden enigszinds op peil te houden.

De ‘Vloer unit’ als warmtepomp droger ! !

 

Was is binnen een uur droog (na normale centrifuge doging) en de luchtvochtigheid stijgt met ruim 5 %. Kunnen we hebben, daar de luchtvochtigheid doorgaans tussen de 40 en 45 % schommelt. Gaan de komende winter eens uitproberen, of dit ook werkt met een minder droog gecentrifugeerde was. Kortom, onze Philips Luchtbevochtiger kan (voorlopig) in de kast blijven, de wasdroger op ‘non-aktief’ gezet worden.

Voor ons een ‘Win-win’ situatie, Rob.


Reageer