Vraag

Samenvoeging van de SEEH en ISDE; wat gaat het betekenen?

  • 20 augustus 2020
  • 3 reacties
  • 79 Bekeken

  • Nieuwe deelnemer
  • 0 reacties

Ik ben benieuwd of er al informatie is over het samenvoegen van de SEEH en ISDE. Op RVO.nl is reeds een aankondiging te vinden dat dit vanaf 01-01-2021 gaat gebeuren. Kan VEH eventueel uitzoeken wat deze samenvoeging voor de geldende regels betekent? 
 

Ter verduidelijking:

Uit de energiescan komen voor mij twee adviezen: HR++ glas en investeren in duurzame energie. 

Momenteel is de SEEH voor mij niet interessant. Ik wil heel graag, maar omdat mijn huis (uit 1994) al dermate goed geïsoleerd is heb ik aan het vervangen van dubbel voor HR++ glas niet genoeg, dit is slechts één van de twee verplichte maatregelen. Spouw, vloer, en dakisolatie is ruimschoots aanwezig en omdat er altijd water in het kruipluik staat is bodemisolatie niet echt een aanrader.

Echter is er ook nog de ISDE. Ik wil een flink aantal maatregelen nemen, dus heb o.a. interesse in een Zonneboiler, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp. Ik ben benieuwd of die regelingen straks een overlap hebben in 2021? 

 

In mijn situatie zou het het mooiste zijn als ik een isolatiemaatregel mag combineren met een duurzame energiemaatregel. Of dat gaat gebeuren? Ik ben benieuwd. Op de website internetconsultatie voor een wetswijziging in de SEEH (https://www.internetconsultatie.nl/subsidieregelingenergiebesparing) is door veel participanten al gevraagd om versoepeling naar één maatregel, maar de minister is daar (nog) niet mee akkoord gegaan. 


3 reacties

Reputatie 6

@evh  en anderen met dezelfde vraag: Als de interpretatie c.q. de verwachtingen van de VEH (en de  beleidsadviseur Maud Weide) kloppen is van de samenvoeging van SEEH en ISDE niets goeds te verwachten (zie VEH magazine sept. 2020 - binnenkomers p. 9):

Meer maatregelen bekostigen met veel minder geld (100 miljoen euro in 2021  i.p.v. 184 miljoen nu).

Hoe was dat nog met de klimaatdoelen en de CO2-reductie? - Innovatie etc.?
Wie nu nog roept dat Nederland sneller verduurzaamt (als de rest) leeft waarschijnlijk op een andere planeet.
Het Nederlandse subsidiebeleid heeft natuurlijk een bepaalde reputatie omhoog te houden.

 

Beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis heeft hier een blog over geschreven https://www.eigenhuis.nl/actueel/blogs/2020/08/25/14/00/energiesubsidies-op-de-schop#/

 

Reputatie 6
Badge +2

DIt geeft een beetje een idee van waar aan gedacht wordt.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31239-306.html

Maar initieel idd wel minder budget voor de samenvoeging dan voor de 2 regelingen apart.

En lucht - lucht warmtepompen worden ook nog niet gesubsidieerd.

Anne.

Reageer