Skip to main content

Huiseigenaren zijn zich er vaak niet van bewust dat zij in een risicogebied voor overstromingen wonen, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Meer dan de helft weet niet dat schade door overstromingen van primaire waterkeringen niet gedekt worden door hun inboedel- en opstalverzekering.

Slechts een kwart (24%) van de 1.038 ondervraagde huiseigenaren denkt te wonen in een overstromingsrisicogebied, terwijl dat in werkelijkheid geldt voor meer dan de helft (54%). Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

Op risicokaart.nl vind je alle informatie over overstromingsrisico's bij jou in de buurt en op onze website check je hoe je jouw woning kunt voorbereiden op klimaatverandering.  

Weet jij of je risico loopt op overstromingen? Heb je al maatregelen genomen? Zou je je hiertegen willen verzekeren? Laat het hieronder weten. 👇🏻

Bij https://overstroomik.nl/ en  https://www.klimaateffectatlas.nl/nl/ kun je kijken hoe hoog het water komt bij overstromingen. En hoe veel risico je daarop loopt. En hoe hoog het komt na een hoosbui. Bij  https://www.rijnmondveilig.nl/wat-te-doen-bij/ zie je wat te doen bij calamiteiten. Helaas werkt die website niet altijd.

Je kunt aan de hand van die dingen dan een lijstje maken wat te doen bij calamiteiten.


Waarom verplichten we makelaars niet bij wet om bij de verkoop de risico's van bijv. buitendijks wonen te vermelden? Vaak zijn kopers zich niet bewust van de risico's.


Dat heb ik wel eens voorgesteld. Ook al omdat de kades, waarschijnlijk door de vreemde golven van de waterbus, worden ondermijnd. En door dijkverzwaring schuiven huizen richting het water. Als makelaars dat allemaal moeten vertellen moeten ook de notarissen dit als risico’s in de koopacte opnemen. en dus verkoop je dan buitendijks geen huizen meer. Men wilde er dus niet aan in Ridderkerk.


Reageer