New

Besparen op kosten VVE bankrekening

  • 30 August 2022
  • 12 reacties
  • 619 Bekeken

Ik zie dat de kosten van het aanhouden van een bankrekening voor mijn VVE weer eens verhoogd worden. 100 Euro per jaar aan bankkosten is niks bijzonders. Daar staat in ons geval heel weinig tegenover. We storten 1x per jaar geld en betalen een paar rekeningen.

Vraag me af of hier via de Vereniging Eigen Huis iets mee gedaan kan worden.

Volgens mij zijn er heel veel kleine VvE's met een beperkt vermogen, waar weinig spannends gebeurd behalve sparen voor onderhoud en een keer een rekening betalen. Een betaalpas is veelal niet nodig en zo zijn er misschien wel meer diensten die niet nodig zijn voor een dergelijke rekening.

Ik dacht aan een collectieve inkoop actie of een rekening met speciale voorwaarden waardoor het goedkoper kan maar misschien zijn er andere mogelijkheden.

Ben benieuwd naar de ideeën.


12 reacties

@Richard Welkom bij de Community van Vereniging Eigen Huis. We hebben (nog) geen dienst die hierop aansluit, maar mijn collega's kunnen je signaal/idee wel doorgeven aan de desbetreffende afdeling. Alle suggesties, opmerkingen of tips zijn waardevol voor ons. Zo kunnen we inventariseren wat er speelt bij onze leden en waar behoefte aan is. Je kunt altijd telefonisch contact opnemen met onze Ledenservice. Zij kunnen ook even met je meedenken. Onze Ledenservice is maandag tot en met donderdag van 9.00-21.00 uur en vrijdag van 9.00-16.30 uur telefonisch bereikbaar via 033-4507750. Groet, Heidy

Ik sluit me graag bij bovenstaande aan. Nu betaalt onze VVE, die uit 2 appartementen bestaat, nog 9,50 euro per maand voor onze zakelijke rekening bij de Regiobank.

Zojuist hebben wij een brief ontvangen dat wij per 1 oktober 2022 maar liefst 7,50 euro per maand  meer moeten betalen vanwege “klantonderzoek”. Voor zo'n kleine VVE, die de rekening vooral heeft afgesloten omdat het verplicht is, is 17 euro per maand aan bankkosten buitenproportioneel.

Zeker fijn wanneer Eigen Huis mee zou kunnen denken of en hoe dit anders kan.

Reputatie 1

Dag Maaike, we hebben het idee geopperd binnen Vereniging Eigen Huis. Bedankt allen voor deze suggestie. Groet, Alexander

Reputatie 2

Niet alleen VVE's hebben hier last van, ook andere kleine verenigingen zoals sportverenigingen met enkele tientallen leden.
Als voormalig penningmeester van een kleine  vereniging vond ik het ook buiten proportioneel dat we de volledige contributie van 2 leden kwijt waren aan bankkosten terwijl we er amper gebruik van maakten.
Ik snap niet waarom dergelijke kleine verenigingen een peperdure zakelijke rekening aan moeten houden.
De banken kijken alleen naar winstcijfers en zullen niet uit zich zelf met een betaalbare rekening voor kleine verenigingen komen.

Hier zelfde situatie als Maaike beschrijft, maar dan bij SNS bank. De klantonderzoek kosten zijn voor een VVE ook nog eens het hoogst van alle rechtsvormen (varieert van €1,50 tot €7,50). 

https://www.snsbank.nl/zakelijk/zakelijk-service/kosten-klantonderzoek.html

Heel veel keuze in banken is er ook niet aangezien veel banken hun zakelijke rekening niet aanbieden voor VVE's (dat herinner ik me iig van onze zoektocht destijds naar een bank voor de VVE).

De eigenschappen van een zakelijke rekening zijn wel wat je wilt voor een VVE, maar de kosten ervan zijn voor een kleine VVE (waarvan er toch veel zijn in Nederland) relatief hoog. Helpt ook niet echt mee bij het activeren van kleine VVE's denk ik.

We overwegen hier om de rekening op te heffen en het maar weer onderling te regelen wanneer er kosten zijn.

Fijn wanneer VEH hier eens in kan duiken. Als kleine VVE voelen we ons nu min of meer overgeleverd aan de (verplichte) bank.

@Evelyn Bedankt voor je signaal. Ook jouw opmerking zetten we door binnen de vereniging. We waarderen het enorm als onze leden met suggesties en opmerkingen komen. Zo kunnen we onze dienstverlening blijven verbeteren. Groet, Heidy

@Alexander-VEH@Heidy Kunnen jullie inschatten of er een vervolg aan dit bericht wordt gegeven door de Vereniging Eigenhuis?

Reputatie 2

@H.C.vanderW We hebben de melding als signaal doorgezet. We verzamelen alle meldingen hierover. Je ontvangt hier verder geen apart bericht van. Heb je specifieke vragen? Dan kunnen mijn Juridische collega's je verder informeren via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Stephanie

Dan hierbij ook een melding. Kleine VvE met weinig overschrijvingen, meeste zijn vaste kosten zoals opstal verz. etc. Verhoging €3 pm ex btw bij ABN-AMRO. Nog laag zie ik. Opvallend dat ze €6,50 rekenen voor een bijv. een BV. Ik neem aan dat daar veel meer te controleren valt. 

Ik heb bezwaar gemaakt, maar dat maakte niet uit. Omdat het verplicht is om een (zakelijke) bankrekening te hebben, zie ik dit als makkelijke geldklopperij. 

Hier idem, verplicht een inschrijving VvE bij de KvK.

KvK moet van de overheid dit kosteloos doen. Banken profiteren zo van onze reserve pot en deze verplichte actie.

Tijdens de inschrijving bij de Rabobank al een klacht ingediend.

Voor een ZZP-er is er namelijk een kosteloze rekening mogelijk. Voor een kleine VvE mocht dit niet ondanks de kleinschaligheid en weinig betaalopdrachten.

Zo ook voor betaalpas, helemaal niet nodig, behalve voor de betalingen bij de bank.

Kosten worden wel door berekend.. voor iets wat we helemaal niet nodig hebben.

Voelt inderdaad niet heel goed doordacht.

Hier ook idem. Rabobank rekent voor een simpele betaal- en spaarrekening zonder passen ongeveer 120 euro per jaar.

We zijn een kleine VvE (zes appartementen) en vinden dit buitenproportioneel cq op geen enkele wijze in verhouding staan tot aantal transacties en de geleverde diensten.

 

Hier idem. Onze VVE (3 appartementen) is minimaal 14,39 euro per maand kwijt voor een zakelijke rekening bij de Rabobank (vorig jaar was dat 9,95 euro per maand). Daarbovenop komen nog transactiekosten. Heb een kleine inventarisatie gedaan, maar vond slechts een vijftal banken waar een VVE een rekening kan openen. Tarieven zijn overal ongeveer hetzelfde (en vaak hoger dan voor bijvoorbeeld ZZP-ers, andere verenigingen of stichtingen). Ben het eens met bovenstaande deelnemers: kosten staan in geen verhouding tot aantal transacties en geleverde diensten.

 

Hebben banken geen zin in VVE’s als klanten? Onze VVE heeft geen zin in een dure zakelijke bankrekening met allerlei (zakelijke) toeters en bellen, maar we hebben weinig keus.

Reageer