New

Besparen op kosten VVE bankrekening

  • 30 August 2022
  • 30 reacties
  • 4230 Bekeken

Reputatie 1

Ik zie dat de kosten van het aanhouden van een bankrekening voor mijn VVE weer eens verhoogd worden. 100 Euro per jaar aan bankkosten is niks bijzonders. Daar staat in ons geval heel weinig tegenover. We storten 1x per jaar geld en betalen een paar rekeningen.

Vraag me af of hier via de Vereniging Eigen Huis iets mee gedaan kan worden.

Volgens mij zijn er heel veel kleine VvE's met een beperkt vermogen, waar weinig spannends gebeurd behalve sparen voor onderhoud en een keer een rekening betalen. Een betaalpas is veelal niet nodig en zo zijn er misschien wel meer diensten die niet nodig zijn voor een dergelijke rekening.

Ik dacht aan een collectieve inkoop actie of een rekening met speciale voorwaarden waardoor het goedkoper kan maar misschien zijn er andere mogelijkheden.

Ben benieuwd naar de ideeën.


30 reacties

@Richard Welkom bij de Community van Vereniging Eigen Huis. We hebben (nog) geen dienst die hierop aansluit, maar mijn collega's kunnen je signaal/idee wel doorgeven aan de desbetreffende afdeling. Alle suggesties, opmerkingen of tips zijn waardevol voor ons. Zo kunnen we inventariseren wat er speelt bij onze leden en waar behoefte aan is. Je kunt altijd telefonisch contact opnemen met onze Ledenservice. Zij kunnen ook even met je meedenken. Onze Ledenservice is maandag tot en met donderdag van 9.00-21.00 uur en vrijdag van 9.00-16.30 uur telefonisch bereikbaar via 033-4507750. Groet, Heidy

Ik sluit me graag bij bovenstaande aan. Nu betaalt onze VVE, die uit 2 appartementen bestaat, nog 9,50 euro per maand voor onze zakelijke rekening bij de Regiobank.

Zojuist hebben wij een brief ontvangen dat wij per 1 oktober 2022 maar liefst 7,50 euro per maand  meer moeten betalen vanwege “klantonderzoek”. Voor zo'n kleine VVE, die de rekening vooral heeft afgesloten omdat het verplicht is, is 17 euro per maand aan bankkosten buitenproportioneel.

Zeker fijn wanneer Eigen Huis mee zou kunnen denken of en hoe dit anders kan.

Reputatie 1

Dag Maaike, we hebben het idee geopperd binnen Vereniging Eigen Huis. Bedankt allen voor deze suggestie. Groet, Alexander

Niet alleen VVE's hebben hier last van, ook andere kleine verenigingen zoals sportverenigingen met enkele tientallen leden.
Als voormalig penningmeester van een kleine  vereniging vond ik het ook buiten proportioneel dat we de volledige contributie van 2 leden kwijt waren aan bankkosten terwijl we er amper gebruik van maakten.
Ik snap niet waarom dergelijke kleine verenigingen een peperdure zakelijke rekening aan moeten houden.
De banken kijken alleen naar winstcijfers en zullen niet uit zich zelf met een betaalbare rekening voor kleine verenigingen komen.

Hier zelfde situatie als Maaike beschrijft, maar dan bij SNS bank. De klantonderzoek kosten zijn voor een VVE ook nog eens het hoogst van alle rechtsvormen (varieert van €1,50 tot €7,50). 

https://www.snsbank.nl/zakelijk/zakelijk-service/kosten-klantonderzoek.html

Heel veel keuze in banken is er ook niet aangezien veel banken hun zakelijke rekening niet aanbieden voor VVE's (dat herinner ik me iig van onze zoektocht destijds naar een bank voor de VVE).

De eigenschappen van een zakelijke rekening zijn wel wat je wilt voor een VVE, maar de kosten ervan zijn voor een kleine VVE (waarvan er toch veel zijn in Nederland) relatief hoog. Helpt ook niet echt mee bij het activeren van kleine VVE's denk ik.

We overwegen hier om de rekening op te heffen en het maar weer onderling te regelen wanneer er kosten zijn.

Fijn wanneer VEH hier eens in kan duiken. Als kleine VVE voelen we ons nu min of meer overgeleverd aan de (verplichte) bank.

@Evelyn Bedankt voor je signaal. Ook jouw opmerking zetten we door binnen de vereniging. We waarderen het enorm als onze leden met suggesties en opmerkingen komen. Zo kunnen we onze dienstverlening blijven verbeteren. Groet, Heidy

Reputatie 1

@Alexander-VEH@Heidy Kunnen jullie inschatten of er een vervolg aan dit bericht wordt gegeven door de Vereniging Eigenhuis?

Reputatie 2

@H.C.vanderW We hebben de melding als signaal doorgezet. We verzamelen alle meldingen hierover. Je ontvangt hier verder geen apart bericht van. Heb je specifieke vragen? Dan kunnen mijn Juridische collega's je verder informeren via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Stephanie

Reputatie 2

Dan hierbij ook een melding. Kleine VvE met weinig overschrijvingen, meeste zijn vaste kosten zoals opstal verz. etc. Verhoging €3 pm ex btw bij ABN-AMRO. Nog laag zie ik. Opvallend dat ze €6,50 rekenen voor een bijv. een BV. Ik neem aan dat daar veel meer te controleren valt. 

Ik heb bezwaar gemaakt, maar dat maakte niet uit. Omdat het verplicht is om een (zakelijke) bankrekening te hebben, zie ik dit als makkelijke geldklopperij. 

Hier idem, verplicht een inschrijving VvE bij de KvK.

KvK moet van de overheid dit kosteloos doen. Banken profiteren zo van onze reserve pot en deze verplichte actie.

Tijdens de inschrijving bij de Rabobank al een klacht ingediend.

Voor een ZZP-er is er namelijk een kosteloze rekening mogelijk. Voor een kleine VvE mocht dit niet ondanks de kleinschaligheid en weinig betaalopdrachten.

Zo ook voor betaalpas, helemaal niet nodig, behalve voor de betalingen bij de bank.

Kosten worden wel door berekend.. voor iets wat we helemaal niet nodig hebben.

Voelt inderdaad niet heel goed doordacht.

Hier ook idem. Rabobank rekent voor een simpele betaal- en spaarrekening zonder passen ongeveer 120 euro per jaar.

We zijn een kleine VvE (zes appartementen) en vinden dit buitenproportioneel cq op geen enkele wijze in verhouding staan tot aantal transacties en de geleverde diensten.

 

Hier idem. Onze VVE (3 appartementen) is minimaal 14,39 euro per maand kwijt voor een zakelijke rekening bij de Rabobank (vorig jaar was dat 9,95 euro per maand). Daarbovenop komen nog transactiekosten. Heb een kleine inventarisatie gedaan, maar vond slechts een vijftal banken waar een VVE een rekening kan openen. Tarieven zijn overal ongeveer hetzelfde (en vaak hoger dan voor bijvoorbeeld ZZP-ers, andere verenigingen of stichtingen). Ben het eens met bovenstaande deelnemers: kosten staan in geen verhouding tot aantal transacties en geleverde diensten.

 

Hebben banken geen zin in VVE’s als klanten? Onze VVE heeft geen zin in een dure zakelijke bankrekening met allerlei (zakelijke) toeters en bellen, maar we hebben weinig keus.

hier ook idem.
VVE van 3 appartementen en 20,-/maand vaste lasten aan sec het hebben van een rekening. SNS bank, met erg onduidelijke kosten: abonnementskosten, iosten internetbankieren (aar anders dan internet kan niet), administratiekosten. Plus de wettelijk verplichte klantonderzoekskosten ad 7,50 (belachelijk hoog voor zo’n klein VVE’tje).

Vragen aan VEH:
Hoeveel; VVE’s zijner in NL? Waarschijnlijk veel. Daar moet iets voor gedaan kunnen worden.
Kan VEH in beeld brengen wat de goedkoopste bank is voor een VVE?
Kan VEH advies geven hoe je deze hoge vaste lasten kunt reduceren of omzeilen?

Dank

@GerardH ,

Zou je willen delen welke banken je onderzoek hebt en wat je daarbij gevonden hebt?
Dat zou al heel tof zijn!

thx
Joost

Reputatie 1

Hoi @JoostdN , bedankt voor je vragen. Ik kan geen exact aantal noemen, maar 100.000 VvE's zou een lage schatting zijn. Dus een terecht punt dat veel (kleine) VvE's hier mee te maken hebben. 

Mijn collega's van de financiële/fiscale afdeling kunnen je advies en antwoord geven op je vragen. Voor telefonisch advies kun je als lid deze specialisten bereiken via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30.
Wellicht zijn er nog andere Community-leden die hier ervaring in hebben en deze ervaringen of tips met je kunnen delen. Groet, Willem

 

 

Ook hier een kleine VvE, 3 appartementen, SNS bank hanteert:

abonnementskosten 3,00, transactiekosten 0,42, administratiekosten 5,50, klantonderzoekskosten 9,08, transactierapportagekosten 0,27, rente provisie en kosten 0,51, totaal 18,78 per maand (de bank heeft een verhoging van maandelijkse kosten voor het gebruik van de zakelijke rekening aangekondigd van 9,50 naar 9,95). Veel geld voor het 1 x per jaar betalen van 2 verzekeringen en hooguit 1 x per jaar betalen van onderhoudswerkzaamheden.

Wij zijn ons aan het oriënteren op een andere bank en horen graag de verdere ontwikkelingen t.a.v. dit onderwerp.

 

Ook hier een kleine VvE, 3 appartementen, SNS bank hanteert:

abonnementskosten 3,00, transactiekosten 0,42, administratiekosten 5,50, klantonderzoekskosten 9,08, transactierapportagekosten 0,27, rente provisie en kosten 0,51, totaal 18,78 per maand (de bank heeft een verhoging van maandelijkse kosten voor het gebruik van de zakelijke rekening aangekondigd van 9,50 naar 9,95). Veel geld voor het 1 x per jaar betalen van 2 verzekeringen en hooguit 1 x per jaar betalen van onderhoudswerkzaamheden.

Wij zijn ons aan het oriënteren op een andere bank en horen graag de verdere ontwikkelingen t.a.v. dit onderwerp.

 

Kijk eens naar KNAB. € 7,50 all in voor zakelijk account. Ben zelf ook net daar naartoe overgestapt zakelijk. Scheelt me ruim een tientje in de maand.

KNAB accepteert helaas geen VVE’s. Ze zeggen hierover: “Het pakket Knab Zakelijk is samengesteld voor startende ondernemers en zzp’ers. Bedrijven met andere rechtsvormen hebben vaak net andere wensen voor hun zakelijke rekening. Zo zijn er bij stichtingen en verenigingen vaker bestuurswijzigingen. Helaas kunnen we dit niet goed ondersteunen. Daarom is Knab Zakelijk helaas niet voor stichtingen, verenigingen en VVE’s geschikt.”

KNAB accepteert helaas geen VVE’s. Ze zeggen hierover: “Het pakket Knab Zakelijk is samengesteld voor startende ondernemers en zzp’ers. Bedrijven met andere rechtsvormen hebben vaak net andere wensen voor hun zakelijke rekening. Zo zijn er bij stichtingen en verenigingen vaker bestuurswijzigingen. Helaas kunnen we dit niet goed ondersteunen. Daarom is Knab Zakelijk helaas niet voor stichtingen, verenigingen en VVE’s geschikt.”

Ik zie het, dat is erg jammer.

Sluit me aan bij verzoek aan VEH om zich sterk te maken voor verlaging kosten zakelijke bankrekening kleine VVE’s. Hier zal vast al eens over nagedacht zijn. Kan VEH inhoudelijke reactie geven met overwegingen om zich hier wel/niet voor in te zetten?

Zou hier inderdaad ook graag actie op zien vanuit eigen huis. We betalen 22,50 per maand aan bankkosten (ING), puur en alleen omdat we verplicht een rekening en VVE moeten hebben. Liever hebben we dit helemaal niet, maar met 2 appartementen in 1 pand is het verplicht. Heeft iemand tips hoe deze kosten te verlagen?

Zou hier inderdaad ook graag actie op zien vanuit eigen huis. We betalen 22,50 per maand aan bankkosten (ING), puur en alleen omdat we verplicht een rekening en VVE moeten hebben. Liever hebben we dit helemaal niet, maar met 2 appartementen in 1 pand is het verplicht. Heeft iemand tips hoe deze kosten te verlagen?

Onze bank (ING) geeft aan dat ze voorschriften van de Nederlandse bank moeten volgen. Normaal zou je zeggen “wie betaalt bepaalt”. Het voordeel (geen zwart of crimineel geld) is voor ons allemaal, maar de banken mogen zelf weten hoe ze de kosten verhalen. Dan kiezen ze allemaal voor de zwakste partij, je bent immers verplicht een rekening te hebben en kan niet echt weg. Dit geldt ook voor kleine verenigingen. Jammer dat regelgeving zo doorslaat en goedwillende burgers met de negatieve gevolgen opgezadeld worden. Je zou toch zeggen dat het gemakkelijk anders kan door bijvoorbeeld te kijken naar het bedrag dat jaarlijks muteerd. Hopenlijk kan AI een oplossing bieden. 

Ik sluit me ook graag aan bij deze discussie. Hier een VVE met 2 appartementen. We hebben een rekening bij de ING die ooit afgesloten is voor 9,90 per maand. Dat vond ik al veel geld voor iets wat amper gebruikt wordt, maar wel verplicht is. Inmiddels is daar 7,50 aan kosten bij gekomen voor klantonderzoek. Bizar hoog vergeleken met de initiele kosten. Over deze laatste wordt ook nog BTW gerekend en daarmee komen de totale kosten op 19 euro. Ik heb gebeld, maar dit is nu de nieuwe norm en het is slikken of stikken. Switchen naar een andere bank heeft niet zoveel effect qua besparing heb ik ontdekt na een korte zoektocht op internet.

 

Het zou fijn zijn als dit aandacht krijgt, want dit voelt als 'wild west'.. We zijn hiertoe verplicht maar de kosten kunnen gewoon zonder dat we er grip op hebben oneindig de lucht in...

Wat is de goedkoopste bank voor een VVE met 2 leden?
Heeft iemand dit uitgezocht?

@H.C.vanderW We hebben de melding als signaal doorgezet. We verzamelen alle meldingen hierover. Je ontvangt hier verder geen apart bericht van. Heb je specifieke vragen? Dan kunnen mijn Juridische collega's je verder informeren via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Stephanie

@SEM is er, na negen maanden ‘verzamelen van meldingen’, al iets te melden over een actie door VEH op dit dossier ? @Heidy heeft het 11 maanden geleden over 'waardevolle’ suggesties maar komt ook niet verder dan ‘doorgeven aan betreffende afdeling’ en ‘inventariseren’……

Ik kijk uit naar een (re) ACTIE! 

Reageer