Een bodembron voor elke nieuwbouwwoning

  • 10 November 2019
  • 2 reacties
  • 325 Bekeken

Reputatie 6
Badge

Afgelopen week weer een aantal kandidaat “duurzame huiseigenaren” op bezoek gehad in het kader van de Duurzame Huizenroute.

Veel discussie over warmtepompen, waarbij natuurlijk ook de bronboring met al de bijbehorende ongemakken aan de orde kwam.

De conclusie was eigenlijk heel simpel. Waarom wordt al niet tijdens de bouw tegelijk met de fundering een bronboring onder de toekomstige woning gedaan, dan kan het systeem ook voor gewone rijtjes woningen veel toegankelijker gemaakt worden, tegen waarschijnlijk veel minder kosten.

Dan hoeven we ook geen twijfelachtig warmtenet meer aan te leggen.


2 reacties

Reputatie 1

Klinkt als een heel goed idee!

Reputatie 4
Badge +1

Een bron gaat ongeveer 30 jaar mee, ook als je de bron niet gebruikt. Het is een relatief duur deel van een warmtepomp installatie en de afschrijving per jaar is significant (200-500 euro). Een bron aanleggen en niet gebruiken is dus niet verstandig. 

Een bron met een paar huizen delen is ook een optie. Een grote gezamenlijke bron is iets efficiënter dan elk huis een eigen bron.  

Naast de bron zijn er een aantal andere dingen die je wel alvast kan doen bij nieuwbouw zoals de CV onder de trap zetten in plaats van op zolder of een schacht voor het extra leidingwerk. Dit maakt het vervangen voor een warmtepomp een stuk eenvoudiger.

 

Wat we nodig hebben is duidelijkheid vanuit de gemeente over de plannen om van het gas af te komen. Hoe eerder we weten waar we aan toe zijn hoe beter we kunnen anticiperen op de toekomst. 

Reageer