@M.Tak Welkom op Eigen Huis Community. Wellicht dat andere leden hun ervaringen in een reactie op je bericht kunnen delen. Groet, Stephanie
Een bouwvergunning heet tegenwoordig een omgevingsvergunning. De Welstandscommissie is vervangen door de welstandsnota. Met de omgevingsvergunning verzorgt de gemeente alle onderdelen van de vergunningaanvraag, je hoeft niet meer zelfstandig naar de welstandscommissie of zo. Al die dingen nemen zij mee.
Niet alles is vergunningsplichtig, sommige dingen zijn vergunningsvrij. Dat kan je te weten komen door in het omgevingsloket op de website van je gemeente een omgevingscheck te doen. Een dakopbouw is zichtbaar vanaf de straat dus verwacht ik dat het wel vergunningsplichtig is en ook dat het moet voldoen aan de welstandsnota.
Als plannenmaker moet je zelf een aantal stappen doorlopen voordat je met plannenmaken begint. Zoek de welstandsnota op van de betrokken wijk op de website. Elke wijk heeft een eigen nota. Lees daarin wat wel en niet mag wat uiterlijk betreft en maak dan pas een plan.
Zoek daarna het bestemmingsplan van de betrokken wijk op de website. Elke wijk heeft een eigen bestemmingsplan. Je hoeft niet dat hele ding door te nemen, Zoek op dat deel dat gaat over een dakopbouw maken, maximale gebouwhoogte, maximale goothoogte, maximale breedte.
Dan weet je wat er mag en dan maak je pas het plan dat aan al die dingen voldoet. Er moeten bouwkundige tekeningen komen en een berekening van de constructeur. Dat is het pakkie aan van de plannenmaker. Daken zijn ontworpen op een variabele belasting van 100kg/m2, als het verblijfsgebied wordt geldt 200kg/m2. De vloer moet dan versterkt worden. De constructieberekening moet de plannenmaker verzorgen. Beste is eerst het plan te bespreken met een constructeur.
Het plan moet voldoen aan het besluit bouwwerken leefomgeving, voorheen bouwbesluit. Behalve de constructie en als het verblijfsgebied wordt gelden dan ook dingen als daglichttoetreding, ventilatie, energieprestatie, isolatie, minimale hoogtes en breedtes, veiligheid, gezondheid, toegankelijkheid, enz.
Het besluit bouwwerken leefomgeving verandert elke 10 jaar of vaker. Gebouwen van voor 2012 hoeven slechts te voldoen aan het besluit dat van toepassing was toen het gebouwd werd. Alleen wijzigingen moeten dan voldoen aan bouwbesluit 2012. Dus bijvoorbeeld isolatie van dat wat wijzigt moet Rc >= 2,5 zijn terwijl het nu al voor huidige nieuwbouw 3,7 vloer en 4,7 gevels en 6,3 dak is.