Skip to main content

Ik wil een uitbouw bouwen, maar moet daarvoor eerst een palenplan indienen bij de gemeente. Prima, gaan we doen. Tot mijn grote verbazing wisten de meeste aannemers die ik hier om vroeg hier geen raad mee. Ze hadden het nog nooit meegemaakt dat dat moest voor een uitbouw. Dus ik ben zelf op pad gegaan en heb inmiddels een sondering laten uitvoeren, geen goedkoop klusje. Nu moet ik kiezen tussen twee types palen en ik moet zelf maar uitzoeken welke de beste is, voordat ik een advies kan krijgen. Of meer betalen voor 2 adviezen.

Ik heb een paar vragen hierover, ik hoor graag van mensen die hier ervaring mee hebben.

Is het gebruikelijk dat er een palenplan moet worden ingediend bij de gemeente voor een uitbouw? Als ik hier op google wordt er over geschreven alsof het de normaalste zaak van de wereld is maar zoals ik al zei weten veel aannemers van niets.

 

Is dit wellicht iets wat een aannemer normaal gesproken zou regelen en heb ik gewoon de pech gehad om alleen contact gehad te hebben met aannemers zonder ervaring hiermee?

 

Hier laat ik het maar even bij, ik hoop dat er mensen zijn op dit forum met ervaring hiermee. Ik heb geen idee waar ik anders met deze vragen terecht kan.

 

Je moet met een bouwtekening van de uitbouw eerst naar een constructeur gaan. Die maakt de officiele constructieberekening van het geheel inclusief de fundering. Als er heipalen moeten komen berekent hij die en maakt een palenplan. Een kopie van de sondering kan je opvragen bij de gemeente, die hebben ze al van de bouw van de woning. Die geef je aan de constructeur. De gevevens uit de berekening van de constructeur neem je dan over op de bouwkundige tekening. Tekening en berekening dien je dan in voor de omgevingsvergunning. De aannemer doet de uitvoering, aan hem vraag je deze dingen niet. Daarvoor moet je bij de bouwkundige of architect en constructeur zijn. 


Als je googelt op "maximale doorbuiging constructie" staat er dat die voor een vloer maximaal 0,003x de overspanning mag zijn. Is een uitbouw 3 meter breed, dan mag die dus maximaal 9mm scheef zakken. Is dat meer dan kan je een probleem krijgen na de verkoop van je woning. De knikkers van het kind van de nieuwe bewoner rollen steeds naar een kant. Ik was toeschouwer op die rechtzaak (na 4 jaar welles niettes en twee ordners vol brieven), het was 19mm scheef, dus 10mm teveel. Terug omhoog krikken door gespecialiseerd bedrijf met chemische dingen was iets van €48.000. Laat die fundering dus goed uitrekenen door een constructeur en sta er met je neus bovenop bij de uitvoering.


Reageer