Skip to main content
Vraag

Drukverlies en warmtewisselaar in vloerverwarming uit 1987

  • 2 November 2022
  • 9 reacties
  • 596 Bekeken

In onze vrijstaande woning (1000M3) uit 1987 hebben we vloerverwarming op de begane grond en in het souterrain (onder het hele huis). Na bijvullen van de vloerverwarming zakt de druk al weer vrij snel (binnen enkele dagen) naar 0,7 bar. Vloer wordt daardoor moeilijk warm.
De beide vloerverwarmingscircuits zijn elk met een eigen warmtewisselaar indirect verbonden met de CV (Nefit HR ketel uit 2019). 

De ene installateur adviseert de beide warmtewisselaars met hun expansievat (uit 1995) te vervangen door nieuwe warmtewisselaars, de leidingen door te spoelen en elke groep af te persen om te checken op lekkage. Directe koppeling van een nieuwe verdeler (zonder warmtewisselaar) op de CV ontraadt hij, omdat hij zegt dat in 1987 ook niet-diffuus dichte slangen werden gebruikt. Hij kan niet zien of onze slangen van een diffuus dicht type zijn en zegt dat de warmtewisselaar destijds niet zonder reden zal zijn geplaatst. Hij is bang dat anders de CV ketel kan worden beschadigd. 

Een andere installateur adviseert 2 Robot LTVC vloerverwarming verdelers direct op de CV-ketel (zonder warmtewisselaar). Dat zou efficienter stoken. Hij zegt dat wij geen polyethyleenslangen hebben. Ook hij zou de groepen doorspoelen en afpersen om te kijken of er een lek is. 

 

Vragen:

  1. Hoe zou ik kunnen (laten) vaststellen of onze slangen diffuus dicht zijn?
  2. Als bovenstaande niet mogelijk is, kan ik dan maar beter het advies van de 1e installateur opvolgen en weer nieuwe verdelers met warmteisselaar plaatsen zodat het water van de vloerverwarming niet in de CV ketel komt?

Stefan

 

 

 

 

 

9 reacties

Reputatie 7
Badge +1

@S.G   En als je nog een derde installateur of beter een specialist in vloerverwarming vraagt?

De niet-diffusiedichte (voor zuurstof) slangen waren vaak zgn. “tyleen” slangen een een mat-zwarte buitenkant. (Deze slangen zitten in mijn vloerverwarming uit 1984)
Misschien kan je dit nog met foto's documenteren en aan de bedrijven doorsturen, hoeven ze in eerste instantie niet langs te komen.

Als de slangen c.q. de installatie op zich (nog) dicht zijn en je wil voorbereid zijn op eventuele LTV zou ik een warmtewisselaar met een ca. 3 x groter oppervlak laten plaatsen en een moderne vloerverwarmingsverdeler kiezen die van open naar gesloten verdeler (zonder bijmenging!) kan worden “omgebouwd”.

Suc6

@darkfiber 

Dank voor jouw snelle reactie. Onze slangen lijken niet mat-zwart, dus geen tyleen (zie foto's)?
aar wel diffuus dicht?
Begrijp ik goed dat je ook met diffuus dichte slangen toch nog een warmtewisselaar adviseert, dus aparte circuits tussen vloerverwarming en ketel? En wat is een open en wat is een gesloten verdeler? 
Kun je misschien een voorbeeld geven van type warmtewisselaar en vloerverwarmingsverdeler die je adviseert?

Stefan

Reputatie 7
Badge +1

Ik ga hier geen bepaalde producten adviseren.

Ik zou de slangen door een gespecialiseerd vloerverwarmingsbedrijf laten checken en inspecteren.

Voor diffusiedichte slangen is geen warmtewisselaar nodig, dat heb je verkeerd gelezen.

Een open verdeler mengt koud retourwater uit de vloerverwarming met heet water uit het cv-circuit, vandaar ook soms mengverdeler genoemd. Voor het mengen is een eigen circulatiepomp nodig.

Een gesloten verdeler mengt niet en het cv-water van de ketel gaat rechtstreeks de vloer in.  Daarom mag de aanvoer van de cv-ketel in dit geval ook nooit hoger dan max. 40 °C worden.

Een gesloten verdeler heeft geen pomp. Bij een scheiding via een warmtewisselaar is een pomp weer wel nodig. Bij de meeste gesloten verdelers met twee aparte “balken” kan dit.

Het e.e.a. is met de passende trefwoorden te vinden. “open verdeler”, “gesloten verdeler”, “LTV-verdeler”, “plaatwisselaar vloerverwarming”, “warmtewisselaar vloerverwarming”, tyleen, “diffusiedichte slangen”, “zuurstof diffusie”etc.

 

Bij twijfel zou ik een oplossing met een warmtewisselaar kiezen.

 

P.S.: Ik zie geen temperatuurgestuurde pompschakelaar, draait de vloerverwarmingspomp dus continu 24/7 zomer en winters? Dan verbruik je enkele 100 kWh te veel per jaar afhankelijk van de instelling op de stroomslurpende circulatiepomp (30-50-70W?)

Voor leiding naar de radiatoren en voor vloerverwarming werd HDPE buis gebruikt, hoge densiteit polyethyleen. Die moet dampdiffusiedicht zijn. Maar na 10-20 jaar zijn die dat niet meer. Dat merk je dan aan de drukverlaging.

Op de foto staan HDPE buizen, de kleine lettertjes op de buis staan ook op de foto maar zijn net niet leesbaar. Daar staat het op dat het HDPE buis is.

Ervan uitgaande dat overal ontlucht is, als er dan nog drukverlies is, is er over hele lengtes wel dampdiffusie uit de HDPE buis in de rode of blauwe mantelbuis. Het water verdampt. Een keer moet je dan een natte plek krijgen in de cementdekvloer onder de vloerbedekking. Daar ben je voor verzekerd. Die stuurt dan een gespecialiseerd bedrijf en die trekt een nieuw type buis door de leidingen naar de radiatoren tegelijk met het uittrekken van de oude buis. Maar hoe het gaat met de in lussen liggende vloerverwarmingsbuis weet ik niet.

De nieuwe buis die ze nu doen is flexibel meerlagenbuis met aluminium kern. HDPE buis zoals op de foto doen ze niet meer voor verwarming.

 

@Remy,

Dank voor jouw waardevolle reactie.

Wij hebben naar onze radiatoren en naar de warmtewisselaars stalen leidingen.

Alleen de slangen van de vloerverwarming zijn van kunststof. Ik heb nog goed gekeken naar de zichtbare letters en cijfers op de slangen. Ik kon er geen foto van maken die leesbare letters toont, maar ik heb het volgende genoteerd:
PURMO - FH - SKZ  A 132 PP - C - 17x2.0 (of 20, ben niet zeker van de punt tussen de 2 en de 0))

Kun je hieruit afleiden wat voor materiaal het is en of het na 35 jaar nog diffuus dicht is (is dat hetzelfde als damp dicht? Wij hebben nergens in huis vocht gezien rond de marmeren vloer op de begane grond en de gietvloer in het souterrain. 
Drukverlies zou toch ook kunnen komen van de expansievat in de warmtewisselaar (27 jaar oud?).

Is er een manier om vast te stellen of het expansievat inderdaad niet meer goed werkt? Het feit dat de druk na bijvullen vrij snel daalt en dan op een lage waarde constant blijft is misschien te verklaren uit een defect expansievat (de beveiliging laat dan na verwarming van het water in de leidingen zoveel water(damp) ontsnappen dat de druk bij verwarming on der de 3 bar zakt). 

Je schrijft over een HDPE buis in een rode of blauwe mantelbuis. Ik zie bij ons geen rode of blauwe mantelbuis: zit die dan alleen in de dekvloer ronde de HDPE buis?

@Remy,
Omdat ik als nieuweling op dit forum niet zeker weet of jij op mijn vorige bericht bent geattendeerd (had wel jouw naam, maar niet de oranje versie) nog even een berichtje om jou te attenderen op mijn vervolgvragen hierboven

Als ik google op "PURMO - FH - SKZ  A 132 PP - C" komt er een pdf file in het Duits met specificaties. Flächenheizung is dacht ik vloerverwarming. Het is een meerlagige buis die dampdiffusie dicht is. Ik heb alleen van HDPE buis gezien dat die dampdiffusie uiteindelijk wel vocht doorlaat. Het is dampdicht en diffusiedicht. Bij vloerbedekking kon je die optillen en dan een watervlek in de cementdekvloer zien. Ik denk niet dat bij een marmer of epoxy gietvloer een watervlek zichtbaar is.

In de cementdekvloeren leggen ze blauwe en rode mantelbuizen waar de leidingen van de ketel naar de verdeler gaan en van de vedeler naar de radiatoren. 

Boven de vloer is het een stalen buis aan de radiator.

Ik zou inderdaad eerst kijken of het membraan in het drukvat niet gescheurd is. Als je dat gewoon in Google typt krijg je keurig antwoord

https://www.feenstra.com/cv-ketel/cv-ketel-onderdelen/expansievat/#:~:text=Tik%20met%20bijvoorbeeld%20een%20sleutel,dan%20is%20uw%20expansievat%20lek.

(Doorscrollen tot "Is mijn expansievat kapot?"). Bij de Gamma kan je zo een nieuwe halen.

@darkfiber 

Dank voor de tip over de pompschakelaar.

De eerste foto was van de warmtewisselaar in het souterrain. Bijgaand nog een foto van de warmtewisselaar op de begane grond. 2,5 jaar gekeden heeft de installateur die de CV ketel onderhoudt, de pomp op de begane grond vervangen door een Wilo vloerverwarmingspomp 25-50.
Is dat wel een zuinige pomp, al dan niet met temperatuurschakelaar?
 

Ik zou de slangen door een gespecialiseerd vloerverwarmingsbedrijf laten checken en inspecteren”
Hoe kan ik zo'n gespecialiseerd bedrijf vinden? Vereniging Eigen Huis gaf mij 2 links naar brancheverenigingen (https://platform.centraalregistertechniek.nl/Vakbedrijven/Overzicht en echteinstallateur.nl) maar daar kan ik niet zoeken op vloerverwarming (laat staan onderhoud vloerverwarming) 


Nog even ter opheldering van het al dan niet plaatsten van een warmtewisselaar:
In jouw 1e reactie schreef je: “Als de slangen c.q. de installatie op zich (nog) dicht zijn en je wil voorbereid zijn op eventuele LTV zou ik een warmtewisselaar met een ca. 3 x groter oppervlak laten plaatsen”,

Maar in jouw 2e reactie schreef je: “Voor diffusiedichte slangen is geen warmtewisselaar nodig, dat heb je verkeerd gelezen”. 
Hoe kan ik dat met elkaar rijmen?

Reputatie 7
Badge +1

@S.G

Beide WILO pompen op de foto's lijken verouderde wisselstroompompen te zijn
dus geen energiezuinige gelijkstroom (A-label) pompen. Dit zie je ook aan het typeplaatje:

36-54-70W met een schakelaar voor 3-posities

Het goedkoopste en meest effectief is nu snel een pompschakelaar te plaatsen (kan je makkelijk zelf doen).

 

Diffusiedicht is niet hetzelfde als (water)dicht, de oude types vloerverwarmingsslangen (tyleen en ook HDPE) waren nooit diffusiedicht, d.w.z. ze lieten altijd zuurstof door naar binnen.

Als ze verouderen kunnen ze blijkbaar ook nog water lekken (naar buiten). Ik zelf heb dit bij mijn 38 jaar oude tyleenslangen nog niet gezien, d.w.z. geen drukval over een langere periode.

Hoe je gespecialiseerde bedrijven vind weet ik helaas ook niet.

YMMV

 

Reageer