Geluidsoverlast

  • 24 June 2023
  • 7 reacties
  • 176 Bekeken

Geluidsoverlast! Wat is geluidsoverlast. Onze onderburen hebben na een kleine twee jaar opeens geluidsoverlast. Oudere mensen en houden van e-mails sturen en procederen. Sinds wij geen contact meer willen, eist hij dat wij onze tegelvloer verwijderen terwijl alle woningen tegelvloeren hebben. Volgens de splitsingsakte mag het niet, maar die geldt alleen voor ons en niet voor de andere bewoners. Wat nu?


7 reacties

  1. Zoek contact en probeer er achter te komen waaruit deze geluidsoverlast bestaat.
  2. Ga zelf ter plekke luisteren. Misschien schrik je ervan; misschien vind je hun klachten overdreven
  3. Je onderburen willen niet dat je de tegelvloer eruit haal, maar ze willen geen geluidsoverlast.
  4. Loop je met leren schoenen aan op een tegelvloer, dan kan contactgeluid heel erg vervelend zijn.
  5. Loop je met sloffen op een tegelvloer dan is er waarschjijnlijk geen overlast.
  6. Om echte overlast te bepalen is een geluidsmeting nodig. Voldoet de vloer aan de norm in de splitsingsakte / HHR dan is bij een gang naar de rechter het resultaat waarschijnlijk dat de vloer mag blijven. Voldoet deze niet aan de norm, dan kan vloerbedekkng er overheen je aan de regels laten voldoen. De vloer eruit halen is niet redelijk om te verlangen als een andere oplossing voor handen is
  7. Succes
Reputatie 3

Contactgeluid isoleren in appartementencomplexen wordt onder andere bereikt door de massa van de betonvloer en -muur. Voor vloeren geldt minimaal 300kg/m2. Soortelijke massa van gewapend beton is 2400kg/m3, dus een vloer van 15cm dik is al 360kg/m2. En 3cm cementdekvloer daarop is 72kg/m2, samen 432kg/m2. 

Met een tegelvloer op die betonvloer heb je juist erge contactgeluiden, afhankelijk van de schoenen die je draagt. De onderburen hadden er wellicht al langer last van maar zijn het na twee jaar beu.

Bij nieuwbouw sinds de invoering van het bouwbesluit in 1992 wordt de deklaag van vloeren zwevend gelegd. Onder de deklaag (parket, laminaat, hout, kunststof) wordt een isolatielaag gelegd. Die zijn 2-8mm dik. Deze situatie is wellicht niet zo bij u, maar gewoon tegels direct gelijmd op de cementdekvloer.

Als de tegels blijven zou je er nog een laminaatvloer op kunnen leggen met 10dB isolatie ertussen. Of je legt vloerkleden over de gebieden waar je loopt. En je schoenen eens goed bestuderen of die geluidmakers zijn.

Het is verdrietig dat er geen communicatie meer is, na twee jaar zijn die mensen er misschien hoorndol van en ze hebben geen ongelijk. Duik eens in de geluidsisolatie van zwevende vloeren, die van 2mm dik en die vilten van 8mm dik. Die kun je allemaal zelf leggen. Lees hier bij de specificaties van al die soorten isolatie en hun toepassing.

Ze zeggen wel dat 3dB isolatie een halvering is van het geluid, dat klopt ook wel want de 10e logaritme van 3 is 2, maar het oor is niet zo gevoelig om dat verschil te horen in het gebied van 0-80dB. Bij 10dB hoor je wel verschil, dat is ruim 8x minder.

Lees hier bij Joost de Vree alles over zwevende vloeren. Er is verschil, dat je de dekvloer zoals laminaat zwevend legt, of dat de cementdekvloer zwevend is gelegd.

Voorbeeld van een zwevende cementdekvloer met tegels erop. De tegels mogen de muren niet raken anders heb je contactgeluid. Door verschil in krimp en rek tussen de cementdekvloer en gewapende betonvloer moet de cementdekvloer over de isolatie kunnen glijden. Er moet dus ook glijfolie op zitten, bijvoorbeeld noppenfolie.

 

Voorbeeld van een zwevende dekvloer.

Hoorndol zal niet hoor want vanaf de bouw in 1999/2000 liggen overal dezelfde betonvloeren en tegelvloeren. Met onze verbouwing hebben we goedkeuring gevraagd aan de VVE en die ook gekregen. Onze andere buren horen ons niet, maar wij horen onze onderburen ook. Dit zijn de normale contactgeluiden in ons gebouw van 6 appartementen. 

 

Reputatie 3

Je had niet geschreven van een verbouwing.. Tegelvloer is prima in appartementengebouwen mits die op een zwevende cementdekvloer zijn gelegd en ze nergens de muren raken, zie boven. Welke geluidsisolatie is er bij de verbouwing toegepast? Daar zeg je niets over.

Reputatie 2

Hoorndol zal niet hoor want vanaf de bouw in 1999/2000 liggen overal dezelfde betonvloeren en tegelvloeren. Met onze verbouwing hebben we goedkeuring gevraagd aan de VVE en die ook gekregen. Onze andere buren horen ons niet, maar wij horen onze onderburen ook. Dit zijn de normale contactgeluiden in ons gebouw van 6 appartementen. 

 

Kijk goed in jullie akte, HR en eerdere ALV besluiten over vloeren. Volgens art 26 in onze akte (MR2006) dienen bestaande situaties tijdens de slpitsing worden geduld. Nieuwe parket of stenen vloeren leggen mag niet, tenzij het voldoet aan de regels in het HR of via de ALV bepaald. Het verbod geldt niet voor de toiletten, badkamers en keukenhoeken.

Er mag geen onredelijke hinder zijn. 

Van de VvE hebben jullie toestemming gekregen voor de verbouwing.

Dus ik denk dat de onderburen niks kunnen afdwingen via de akte of HR. Zijn ze het hiermee niet eens, zullen ze naar de rechter moeten. Dat is duur en bij gelijk zal het daarna (denk ik) voor iedereen gelden. Ze zullen zowiezo veel proceskosten maken.

Sommige aktes hebben nog de keuze voor het inschakelen van een deskundige bij geschillen. Bij MR2006 kan dat als gezamenlijk dat wordt overeengekomen (art.62). Dat kan ook niet bindend. Let op; een goede geluidsmeting kost veel geld.

Wat betreft ondervloeren zou ikzelf niks bij de bouwmarkten kopen. Gaan niet jaren mee ondanks goede specifiicaties. Deze website geeft betere info; Unifloor, de expert in geluiddempende ondervloeren voor contactgeluidreductie en egalisatie | Unifloor B.V.

Het gesprek weer aangaan lijkt mij overigens het beste voor de sfeer en onderlinge verhoudingen. 

Reputatie 7
Badge +2

Het klinkt alsof de verhouding vrij aardig verstoord is.
En dat u de buren ook niet echt serieus meer neemt/kunt nemen.

Geluidsoverlast kan heel persoonlijk zijn
en de ervaring van overlast kan ook veranderen.

Ik zou proberen een bemiddelaar te vinden die door beide partijen wordt gerespecteerd.
En dan op die manier het gesprek aan te gaan over het probleem.
En dan dus niet over de gewenste (geëiste) ‘oplossing’.
Maar waar gaat het nu precies om. Sinds wanneer is het overlast?
Wat is er veranderd dat het nu overlast is.
Etc.

En dan op basis daarvan kijken of je verder kunt komen.

Anne.

Reageer