Skip to main content

In 2012 heb ik een nieuwe HR ketel laten installeren.

Helaas ben ik er laatst achter gekomen, dat tijdens de installatie, de toevoer en de retour leidingen verkeerd zijn aangesloten.

Oftewel de toevoer zit op de retour leiding installatie en de retour op de toevoer leiding installatie.

Betekend dat alle radiatoren vanaf de onderkant de toevoer krijgt en dan de afvoer aan de bovenkant.

Sinds het begin heb ik een service contract bij dezelfde installateur.

Gebeld met deze installateur en nu is het goed aangesloten.

Binnen 3 dagen kreeg ik wel een rekening van 526 euro, nu nog aan het onderhandelen voor een credit factuur.

Kan iemand mij vertellen wat het rendement verlies is geweest van deze verkeerd aangesloten HR ketel?

Plus een verder advies i.v.m. met de gigantisch hoge factuur.

Alvast bedankt, Willem.

 

​ Hoi @W.E.M.C  , welkom op de community van Vereniging Eigen Huis en dank voor je bijdrage. Ik ben benieuwd welke community leden hier ervaring mee hebben. Je kunt altijd ook even telefonisch contact opnemen met onze bouwkundige- en juridische specialisten. Ze zijn te bereiken via 033 450 77 50 van maandag tot donderdag van 09.00 tot 18.00 en op vrijdag van 09.00 tot 16.30. Groet, Willem ​


 Ik neem aan dat de retour- en aanvoer van de hr-ketel zelf niet zijn verwisseld. Dat zou volgens mij ook niet kunnen anders zou de draairichting van de cv-pomp in de fabriek al verkeerd zijn geweest. Elektromotor cv-pomp is natuurlijk wisselstroom. Alleen een verkeerd aangesloten gelijkstroommotor zou de verkeerde kant op kunnen draaien. Mocht de retour en de aanvoer van de hr-ketel zelf ook verwisseld zijn dan had je dus in de blauwe warmtewisselaar dus het ‘verse’ hete cv-water en dus geen condensatie van de bij de verbranding van aardgas gevormde hete waterdamp. Veiligheidstechnisch zou het waarschijnlijk ook niet kunnen en zeker gemerkt zijn tijdens het onderhoud aan een lege condensafvoerwaterslot. Als de hr-ketel goed werkt ziet u uit uw rookgasafvoer minder witte waterdampwolken. Want de waterdamp condenseert dan immers in de warmtewisselaar waar het koude retourwater in gaat.

 Nu de retour en aanvoer van de radiatoren weer goed zijn de radiatorkranen dus waterzijdig inregelen zodat van alle radiatoren in de verwarmde ruimte even koud retourwater uit de radiatoren komt en terug naar de ketel gaat. Verder in het menu cv-ketel de pompsnelheid aanpassen en de maximum temperatuur (die met het radiatortje en dus niet het tap/douchewater - vanwege legionella).. Bij vergelijkbare buitentemperatuur en dezelfde huiskamerthermostaat temperatuur kunt u een schatting maken van het verschil in aardgasverbruik. 

 

 

 

 


Reageer